Σταϊκούρας: Παράταση υποβολής δικαιολογητικών σε όλες τις επιστρεπτέες

Σταϊκούρας: Παράταση υποβολής δικαιολογητικών σε όλες τις επιστρεπτέες

«Θα διορθωθούν οι αδικίες»

Παράταση στις επιστρεπτέες ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, τονίζοντας ότι «θα διορθωθούν οι αδικίες από όπου κι αν προέρχονται», στον ΣΚΑΪ και τον Γιώργο Αυτιά.

Ο υπουργός διευκρίνισε ότι θα δοθεί παράταση 2 ημερών στην επιστρεπτέα προκαταβολή 6, η οποία ήταν να πληρωθεί 3-5 Μαρτίου, ενώ παράλληλα αποφασίστηκε να δοθεί παράταση των προθεσμιών υποβολής δικαιολογητικών μέχρι 30/6/2021 σε όλες τις επιστρεπτέες.

Τόνισε, μάλιστα, πως η εστίαση θα λάβει το μεγαλύτερο μερίδιο της 6ης επιστρεπτέας. «Έχουμε δώσει 850 εκατ. μέσω της επιστρεπτέας στην εστίαση».

Σχετικά με τα λάθη που έχουν γίνει στις δηλώσεις ιδιοκτήτων για να αποζημειωθουν για τα μειωμένα ενοίκια, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι θα αξιολογηθεί το άνοιγμα της πλατφόρμας για διορθώσεις. «Το κράτος θα είναι κοντά στην κοινωνία όσο διαρκεί η πανδημία», τόνισε.

«Επί ένα χρόνο λειτουργούμε με λιγότερα έσοδα και περισσότερες δαπάνες, γιατί ένα κομμάτι της κοινωνίας δε λειτουργεί καθόλου και γιατί υπάρχουν αναστολές φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων. Μέχρι σήμερα έχουμε βοηθήσει 544.000 επιχειρήσεις και έχουμε δώσει 6,8 εκατ. Ευρώ σε αυτές.», ανέφερε.

Σχετικά με τα ενοίκια, ο υπουργός είπε ότι στην πρώτη φάση έχουν συμψηφιστεί 227.887 υποχρεώσεις. «Για το Δεκέμβριο πληρώσαμε 205.646 καταβάλλοντας 22,1 εκατ. Ευρώ. 35.000 πολίτες δεν έχουν σωστό IBAN για το Νοέμβριο. Αρχές Μαρτίου θα πληρώσουμε τον Ιανουάριο. Πρώτη μας προτεραιότητα να πληρώσουμε τις εκκρεμότητες και μετά η ΑΑΔΕ να δει που υπάρχουν σφάλματα από το παρελθόν και να τα διορθώσουμε.»

Επίσης, υπενθύμισε ότι όσοι είναι σε ρυθμίσεις, οι δόσεις, οι οποίες είναι μέσα στην περίοδο του κορωνοϊού, πάνε στο τέλος της περιόδου.

Για τα τέλη κυκλοφορίας, είπε ότι δεν υπάρχει κάποια σκέψη για περαιτέρω παράταση.

Όσον αφορά, τα δάνεια και τις επιδοτήσεις, ο υπουργός ανέφερε ότι, σε συμφωνία με τους θεσμούς, αποφασίστηκε «πρόγραμμα 8 μηνών για επιχειρήσεις μικρές και μεσαίες, με επιδότηση 90% του ενήμερου δανείου και 80% του "κόκκινου", με προυπολογισμό της τάξης των 300 εκατ. ευρώ».