Νέα BMW Σειρά 2 Gran Coupe: Εγκαινιάζει ένα νέο δυναμικό πρότυπο

Νέα BMW Σειρά 2 Gran Coupe: Εγκαινιάζει ένα νέο δυναμικό πρότυπο

Στην αγορά από τον Μάρτιο του 2020

Πρόκειται για την πρώτη BMW Σειρά 2 Gran Coupe που ενσαρκώνει την επιτυχημένη 4θυρη coupe φιλοσοφία στις διαστάσεις μιας πολυτελούς compact BMW. Αποτελεί μία πιο εξατομικευμένη πρόταση που σίγουρα ενδιαφέρει τους θιασώτες της υψηλής και τολμηρής αισθητικής.

Υποστηρίζεται από καινοτόμες τεχνολογίες ελέγχου/λειτουργίας και συνδεσιμότητας, ενώ υπόσχεται άριστη καθημερινή χρηστικότητα και δυναμικές επιδόσεις.

Σχεδίαση – Εξοπλισμός

Όπως υποδηλώνει η σπορ εμφάνισή της, η Σειρά 2 Gran Coupe εγκαινιάζει ένα νέο, δυναμικό πρότυπο στην κατηγορία. Σε αυτό συντελεί η προηγμένη αρχιτεκτονική εμπρόσθιας κίνησης (FWD) της μάρκας, την οποία η Gran Coupe μοιράζεται με τη νέα Σειρά 1 μαζί με μία σειρά άλλων τεχνολογικών εξελίξεων.

Το αμάξωμα έχει μήκος 4.526 χλστ, πλάτος 1.800 χλστ και ύψος 1.420 χλστ. και παρά τη χαμηλωμένη σπορ σιλουέτα, διαθέτει ευρυχωρία χάρη στο μεταξόνιο των 2.670 χλστ., ενώ ο χώρος αποσκευών των 430 λίτρων μπορεί να επεκταθεί με διάφορους τρόπους.

Ανάμεσα στα χαρακτηριστικά που ξεχωρίζουν είναι η αεροδυναμική σιλουέτα, τα τέσσερα πλαϊνά παράθυρα χωρίς πλαίσιο και τα πίσω φώτα που επεκτείνονται μέχρι το κέντρο του πίσω τμήματος, μέσω μιας γυαλιστερής μαύρης λωρίδας που πλαισιώνει το κεντρικά τοποθετημένο λογότυπο BMW.

Το εμπρός τμήμα χαρακτηρίζουν οι ελαφρώς κεκλιμένοι προβολείς (full-LED στάνταρ) που συνθέτουν την «ταυτότητα» της μάρκας με τα τέσσερα «μάτια» που οδηγούν το βλέμμα στη μονοκόμματη χαρακτηριστική μάσκα της φίρμας.

Ο στάνταρ εξοπλισμός της κορυφαίας M235i xDrive περιλαμβάνει σύστημα xDrive all-wheel drive, ένα μηχανικό μπλοκέ διαφορικό Torsen, τιμόνι M Sport και φρένα M Sport. Το 8τάχυτο κιβώτιο Steptronic Sport φέρει Launch Control mode και το τρισδιάστατο πλέγμα που αντικαθιστά τις μπάρες στη μάσκα νεφρών είναι εμπνευσμένο από αγωνιστικά αυτοκίνητα και προσδίδει μία πρόσθετη νότα γοητείας.

Το σύστημα ελέγχου ολίσθησης τροχών ARB, εγκατεστημένο στη μονάδα ελέγχου κινητήρα, γνωστό από το i3s επιτρέπει τον έλεγχο της ολίσθησης του τροχού με μεγαλύτερη ευαισθησία και ταχύτητα από πριν. Το ARB υποστηρίζεται από το στάνταρ σύστημα κατανομής ροπής Performance Control, που αυξάνει την ευελιξία εφαρμόζοντας έξυπνα πίεση πέδησης στους τροχούς στην εσωτερική πλευρά της στροφής πριν το όριο ολίσθησης και διασφαλίζει μία ουδέτερη κατευθυντικότητα.

Το νέο μοντέλο επωφελείται από συστήματα υποβοήθησης προερχόμενα από ανώτερες κατηγορίες. Το σύστημα Lane Departure Warning με ενεργή επιστροφή στη λωρίδα και προειδοποίηση επικείμενης σύγκρουσης και ειδοποίηση πεζού με λειτουργία φρεναρίσματος στην πόλη προσφέρονται ως στάνταρ εξοπλισμός στην Ευρώπη, ενώ το Active Cruise Control, το Driving Assistant με Lane Change Warning, η προειδοποίηση επικείμενης οπίσθιας σύγκρουσης και η προειδοποίηση πίσω διασταυρούμενης κυκλοφορίας, καθώς και το καινοτόμο σύστημα υποβοήθησης οπισθοπορείας διατίθενται προαιρετικά.

Εκτός της κορυφαίας M235i xDrive, οι πελάτες μπορούν να επιλέξουν από πέντε ακόμα εκδόσεις εξοπλισμού: Basic, Advantage, Sport Line, Luxury Line και M Sport.

Κινητήρες

Ένας diesel και δύο βενζινοκινητήρες διατίθενται στο λανσάρισμα: ένας 3κύλινδρος βενζινοκινητήρας 140 ίππων στην 218i, ένας 4κύλινδρος κινητήρας diesel 190 ίππων στην 220d και ο ισχυρότερος 4κύλινδρος βενζινοκινητήρας του Group – που αποδίδει 306 ίππους – στην M235i xDrive. Όλα τα κινητήρια σύνολα πληρούν το αυστηρό πρότυπο εκπομπών ρύπων Euro 6d‑TEMP.

Επιπλέον, η 228i xDrive με 2λιτρο 4κύλινδρο κινητήρα 231 ίππων διατίθεται μόνο στις ΗΠΑ.

Συνδεσιμότητα

Ο κάτοχος μιας Σειράς 2 Gran Coupe μπορεί να την κλειδώνει / ξεκλειδώνει από ένα smartphone εάν έχει το BMW Digital Key. Ο κινητήρας μπαίνει σε λειτουργία μόλις το smartphone τοποθετηθεί στη βάση του.

Επίσης, ο «ευφυής» προσωπικός βοηθός Intelligent Personal Assistant αποτελεί τμήμα της φιλοσοφίας ελέγχου/λειτουργίας. Αυτός ο ψηφιακός χαρακτήρας μπορεί να μαθαίνει ρουτίνες και συνήθειες και στη συνέχεια να τις εφαρμόζει στο κατάλληλο περιβάλλον. Επίσης, προσφέρει δυνατότητα «χαλαρής» συνομιλίας, με χιούμορ ή και σχετικές ιστορίες.

Οι υπηρεσίες Connected Navigation επιτρέπουν την ενσωμάτωση εσωτερικών και εξωτερικών πληροφοριών στον προγραμματισμό της διαδρομής. Οι οδηγοί της Σειράς 2 Gran Coupe θα μπορούν να αποστέλλουν τους προορισμούς τους από διάφορες εφαρμογές απευθείας στο σύστημα πλοήγησης του αυτοκινήτου τους, να τους αποθηκεύουν και να τους συγχρονίζουν.

Η παγκόσμια πρεμιέρα της σειράς 2 Gran Coupe, θα πραγματοποιηθεί στο Σαλόνι Αυτοκινήτου του Los Angeles το Νοέμβριο του 2019, ενώ το λανσάρισμα στην αγορά αναμένεται το Μάρτιο του 2020. Οι τιμές στη Γερμανία θα ξεκινήσουν από 31.950€ για την 218i, 39.900€ για την 220d και 51.900€ για την M235i xDrive.

Νίκος Τσάδαρης

Σχετικά Tags
BMW