BMW: Η αποθέωση της coupe αισθητικής

BMW: Η αποθέωση της coupe αισθητικής

Αναλύουμε την BMW Concept 4

Το 68ο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης αποτέλεσε τη σκηνή για τα αποκαλυπτήρια της BMW Concept 4, μιας φουτουριστικής ερμηνείας του διαχρονικού DNA του BMW Group που αντιπροσωπεύει την μαγεία της coupe οδήγησης στην πιο συναρπαστική εκδοχή της.

Εμπρός

Η BMW Concept 4 είναι ένα όχημα με χαμηλωμένο αμάξωμα. Η χαρακτηριστική μάσκα ‘νεφρών’, οι εντυπωσιακές εισαγωγές αέρα και οι ανάγλυφες επιφάνειες, προϊδεάζουν για τις επιδόσεις του αυτοκινήτου και την στενή σχέση που αναπτύσσει με τον οδηγό.

Τοποθετημένη μπροστά και στο κέντρο, η κάθετη μάσκα τραβάει το βλέμμα. Η κάθετα προσανατολισμένη μάσκα εντάσσεται ομαλά στις αναλογίες του εμπρός τμήματος καθώς και στο παρελθόν της μάρκας, ενώ σχεδιαστικά και στιλιστικά παραπέμπει σε θρυλικά μοντέλα classic, όπως η 328 και η 3.0 CSi.

Η μάσκα έγινε επίσης «καμβάς» όπου αποτυπώθηκε το ταλέντο των σχεδιαστών στις λεπτομέρειες. Το πλέγμα περιέχει οριζόντια διακοσμητικά στοιχεία με πολυεδρική κάτοψη που δημιουργούν μία κομψή αντίθεση στη σπορ σχεδίαση του εμπρός τμήματος και προσδίδουν βάθος και αποκλειστικότητα στη μάσκα. Παρατηρώντας την από πιο κοντά, γίνεται αντιληπτή μία ακόμα ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια: το περίπλοκο πλέγμα στα «νεφρά» και τις εισόδους αέρα, που αποτελείται από μικρά αριθμητικά στοιχεία «4» ενωμένα.

Οι λεπτοί, δίδυμοι προβολείς με εστιασμένη δέσμη, είναι ελαφρώς κεκλιμένοι και σε συνδυασμό με την μάσκα χαρίζουν στο εμπρός τμήμα μία μοντέρνα εμφάνιση με ισχυρή ταυτότητα. Τα φωτιστικά στοιχεία LED δεν φέρουν κρυστάλλινο κάλυμμα και έχουν ενταχθεί στο αμάξωμα σαν τρισδιάστατα γλυπτά. Αυτή η τεχνική προσδίδει μία ακόμα νότα καινοτομίας στο εμπρός τμήμα, που δεν αφήνει αμφιβολία για τον χαρακτήρα του αυτοκινήτου. Επεκτείνοντας το ανάγλυφο καπό, οι σχεδιαστές έπαιξαν με «όγκους» και ακριβείς γραμμές. Οι τολμηρές επενδύσεις που πλαισιώνουν τη μάσκα δίνουν την αίσθηση ενός πολύτιμου λίθου.

Προφίλ

Η Concept 4 αποτυπώνει τις χαρακτηριστικές αναλογίες της BMW στην πιο σύγχρονη εκδοχή τους. Το επιμηκυμένο καπό, το μακρύ μεταξόνιο, η ρέουσα γραμμή οροφής και οι κοντοί πρόβολοι διαμορφώνουν το περίγραμμα ενός μοντέρνου, κομψού και δυναμικού coupe και χαρίζουν στο χαμηλωμένο αμάξωμα μία αίσθηση ορμής, ακόμα και όταν είναι ακίνητο. Μέσα σε αυτή τη σιλουέτα, οι απέριττες επιφάνειες της νέας Concept 4 συνθέτουν ένα ισχυρό κυρίως αμάξωμα. Το «πάντρεμα» καλοσμιλεμένων όγκων και καμπύλων γραμμών υψηλής ακρίβειας πετυχαίνει μία δυναμική εικόνα με συναισθηματική απήχηση. Η ζωηρή απόχρωση Forbidden Red τονίζει τις επιφάνειες του αυτοκινήτου. Κάθε φορά που πέφτει επάνω τους φως, το αποτέλεσμα είναι ένα πλούσιο, λαμπερό κόκκινο, ενώ στη σκιά σκοτεινιάζουν σχεδόν τελείως, πετυχαίνοντας μία εντυπωσιακή αντίθεση. Η αλληλεπίδραση καμπύλων επιφανειών και όγκων δημιουργεί μία συναρπαστική αίσθηση λάμψης και βάθους.

Το σπορ αμάξωμα ενσωματώνει διακριτικές κρυστάλλινες επιφάνειες με στενά παράθυρα που τονίζουν ακόμα περισσότερο το δυναμικό προφίλ. Η εκτεταμένη γραμμή οροφής ρέει ομαλά προς το πορτμπαγκάζ, υποστηρίζοντας μία αριστοκρατική, σπορ αισθητική. Τα διογκωμένα τόξα των θόλων των πίσω τροχών αποτυπώνουν την κινητήρια ισχύ, που εφαρμόζεται στους πίσω τροχούς και τονίζουν τους μυώδεις «ώμους» στο ψηλότερο επίπεδο. Η στενή επιφάνεια πάνω από τους εμπρός τροχούς πετυχαίνει την δυναμική ισορροπία, ενώ οι εμφατικοί όγκοι επιτείνουν την αίσθηση ευελιξίας και απουσίας περιττού βάρους.

Μία οριζόντια κύρια γραμμή ανάμεσα στους θόλους των τροχών λειτουργεί ως κλασική καμπύλη που διαμορφώνει το σχήμα των πλευρών. Αυτή εκτείνεται σχετικά χαμηλά σε όλο το μήκος του αυτοκινήτου, δημιουργώντας ένα χαμηλό οπτικό κέντρο βάρους. Πιο κάτω, μία ακόμα χαρακτηριστική γραμμή ανεβαίνει δυναμικά από το πίσω τμήμα των εμπρός τροχών προς το κάλυμμα του χώρου αποσκευών, παρέχοντας πρόσθετη ευελιξία στο σύνολο.

Σημασία στην λεπτομέρεια

Παρατηρώντας την Concept 4 από κοντά, αποκαλύπτονται και άλλες χαρακτηριστικές λεπτομέρειες. Οι μινιμαλιστικοί εξωτερικοί καθρέπτες δύο τμημάτων αναδύονται από τις λωρίδες στεγανοποίησης. Το κάτω τμήμα από γυαλιστερό αλουμίνιο επεκτείνει την λωρίδα στεγανοποίησης και γίνεται κάτοπτρο, ενώ το αεροδυναμικό πίσω τμήμα είναι βαμμένο στο χρώμα του αμαξώματος. Στο εσωτερικό των καθρεπτών αιωρείται το λογότυπο της μάρκας, που γίνεται ορατό μόνο μετά από προσεκτική παρατήρηση.

Οι ζάντες αλουμινίου έχουν σχεδιαστεί με προσοχή στη λεπτομέρεια. Σε διάσταση 21 ιντσών με έντονα κοίλη εκδοχή της σπορ σχεδίασης με πέντε ακτίνες, τραβούν το βλέμμα στο κέντρο των τροχών. Με το έντονα γυαλιστερό το εμπρός τμήμα των ακτίνων πάνω σε ελαφρώς σκουρότερο φόντο,επιτυγχάνεται μία ελκυστική σοφιστικέ αντίθεση.

Πίσω

Το πίσω τμήμα της Concept 4 βρίσκεται πολύ κοντά στο δρόμο, όπως αρμόζει σε ένα σπορ μοντέλο. Η χαρακτηριστική γραμμή περνώντας από τα πλευρά καταλήγει στο πίσω τμήμα σε μία φαρδιά, οριζόντια καμπύλη και μειώνει οπτικά ακόμα περισσότερο την απόσταση του coupe από το έδαφος. Η αισθητική καθαρότητα είναι διάχυτη σε κάθε στοιχείο του πίσω τμήματος και δημιουργεί ένα περίοπτο σχήμα ουράς. Το σπορ πίσω παρμπρίζ ενσωματώνεται στο αμάξωμα, αναδεικνύοντας την σπορ σχεδίαση της Concept 4. Οι κάθετοι αεραγωγοί πλαισιώνουν το κάτω τμήμα και τονίζουν το φαρδύ στήσιμο του αυτοκινήτου. Τα πίσω φώτα LED αποτελούνται από ένα στοιχείο οπτικής ίνας, που χαρίζει ένα προηγμένο γραφικό «heartbeat» (καρδιογράφημα) και καταργεί το κρυστάλλινο κάλυμμα. Ο εντυπωσιακός διαχύτης που είναι ενσωματωμένος στην τεράστια πίσω ποδιά επισφραγίζει την σχεδίαση του αυτοκινήτου. Τα κάθετα πτερύγια χωρίζουν τις επιφάνειες της ουράς του αυτοκινήτου, στέλνοντας το δικό τους μήνυμα για την σπορ καταγωγή του, ενώ το φινίρισμα High-gloss Black με μεταλλικούς κόκκους δίνει πρόσθετη λάμψη.

Τέλος, οι δύο απολήξεις εξαγωγής αναδεικνύουν ένα δυναμικό σχήμα, μία σχεδιαστική λεπτομέρεια της Concept 4 που συνοψίζει την φιλοσοφία σχεδίασης του αυτοκινήτου: την ενσάρκωση ενός σύγχρονου coupe οχήματος.

Νίκος Τσάδαρης

Σχετικά Tags
BMW