Η BMW έκανε πραγματικότητα την αυτόνομη οδήγηση

Η BMW έκανε πραγματικότητα την αυτόνομη οδήγηση

Η φίρμα προσφέρει επίσης την τελευταία γενιά συστημάτων υποστήριξης οδηγού Επιπέδου 2

Τι θα λέγατε να πάρετε την BMW Σειρά 7 για μία βόλτα και να παρακολουθήσετε μία ταινία ή ακόμα και να κλείσετε τα μάτια σας για λίγο; Το BMW Group κάνει το όραμα πραγματικότητα – δίνοντας μία γεύση από αυτόνομη οδήγηση στο NEXTGen.

Σε ένα σενάριο ‘on-demand’ μετακίνησης στην πόλη, μία BMW Σειρά 7 κάνει μία εντυπωσιακή επίδειξη υψηλού επιπέδου αυτοματοποίησης (Level 4) που μεταμορφώνει την ατομική μετακίνηση του μέλλοντος. Ένα άδειο αυτοκίνητο, πηγαίνει να παραλάβει τον ιδιοκτήτη του, ο οποίος το έχει καλέσει μέσω μιας εφαρμογής smartphone. Το όχημα μπορεί να κατευθυνθεί σε οποιοδήποτε επιθυμητό σημείο παραλαβής, με επαλήθευση πρόσβασης μέσω smartphone κατά την άφιξή του.

Στο Επίπεδο 4, επειδή οι οδηγοί δεν χρειάζεται πλέον να εμπλέκονται άμεσα στη διαδικασία οδήγησης, η κίνηση ενεργοποιείται μέσω ενός ODM tablet. Η διεύθυνση προορισμού μεταφέρεται στο όχημα μέσω εφαρμογής του smartphone εκ των προτέρων και το κάθισμα του οδηγού παραμένει άδειο.

Λόγω μηχανισμών ασφαλείας που εφαρμόζονται στο όχημα, η κίνηση μπορεί να ξεκινήσει αφού όλοι οι επιβάτες έχουν δέσει τις ζώνες τους. Οι επιβάτες μπορούν να περνούν το χρόνο τους στο αυτοκίνητο, όποτε οι ίδιοι το επιθυμούν. Μία επιλογή είναι απλά να απολαμβάνουν το σύστημα ψυχαγωγίας. Οι λειτουργίες του οχήματος ελέγχονται επίσης με το ίδιο τρόπο: Κόρνα, σινιάλο προβολέων και κλείδωμα/ξεκλείδωμα θυρών είναι κλασικές λειτουργίες που χρησιμοποιήθηκαν για την επίδειξη. Μόλις το όχημα φτάσει στον προορισμό του, ο επιβάτες κατεβαίνουν και το αυτοκίνητο παρκάρει μόνο του.

Για μέγιστη ασφάλεια σε αστικά περιβάλλοντα, το γερμανικό Group επενδύει σημαντικά ποσά στην ανάπτυξη της τεχνολογίας αναγνώρισης περιβάλλοντος με ικανότητες μηχανικής μάθησης. Χρησιμοποιούνται τεχνολογίες αισθητήρων υψηλών επιδόσεων, όπως μηχανική όραση (computer vision) αλλά και συνδυασμοί καινοτόμων αισθητήρων. Οι τεχνολογίες αυτές μεγιστοποιούν τα οφέλη την συστημάτων υποστήριξης οδηγού.

Το επίπεδο 2 στην υποστήριξη οδηγού

Εκτός από την τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης, η BMW προσφέρει επίσης την τελευταία γενιά συστημάτων υποστήριξης οδηγού Επιπέδου 2. Οι σημερινές λειτουργίες υποβοήθησης χρησιμοποιούν ισχυρούς αισθητήρες ραντάρ για τον ασφαλή και εύκολο έλεγχο της απόστασης από το προπορευόμενο όχημα. Αισθητήρες GPS και δεδομένα χαρτών χρησιμοποιούνται για την ενεργή προσαρμογή της ταχύτητας οδήγησης στις στροφές και σε κατοικημένες περιοχές.

Το επόμενο επίπεδο υποστήριξης οδηγού παρουσιάστηκε στο NEXTGen: Αισθητήρες κάμερας, μηχανική μάθηση και ένα ισχυρό σύστημα backend χρησιμοποιούνται όχι μόνο για τον εντοπισμό σημάτων με όρια ταχύτητας, αλλά και για να ερμηνεύουν τους φωτεινούς σηματοδότες, επιτρέποντας την προληπτική και εύκολη ρύθμιση της ταχύτητας.

Στο άμεσο μέλλον και συγκεκριμένα το 2021, το BMW iNEXT θα περιλαμβάνει την πρώτη ασφαλή πλατφόρμα Επιπέδου 3 του Group για αυτοκινητόδρομους.

Νίκος Τσάδαρης

Σχετικά Tags
BMW