Ένα τετράθυρο σπορ μοντέλο στην πολυτελή κατηγορία

Ένα τετράθυρο σπορ μοντέλο στην πολυτελή κατηγορία

Νέα BMW Σειρά 8 Gran Coupe

Η νέα BMW Σειρά 8 διευρύνει τη γκάμα της με την άφιξη ενός 4θέσιου, σπορ πολυτελούς μοντέλου. Η νέα Σειρά 8 Gran Coupe ξεχωρίζει με τον ανεξάρτητο χαρακτήρα της, την δυναμική συμπεριφορά, την σχεδίαση, την πολυτέλεια και την ευρυχωρία στο πίσω τμήμα της καμπίνας. Επιπλέον, οι σπορ επιδόσεις, συνδυάζονται με αναβαθμισμένη καθημερινή χρηστικότητα και την άνεση στα ταξίδια μεγάλων αποστάσεων.

Πρόκειται για το μοναδικό μοντέλο της κατηγορίας που προέρχεται απευθείας από ένα 2θυρο σπορ αυτοκίνητο. Έχει εξελιχθεί μαζί με την Σειρά 8 Coupe και την αγωνιστική M8 GTE. Η δομή του αμαξώματος, ο κινητήρας και το πλαίσιο, είναι προσαρμοσμένα για μέγιστες δυνατότητες επιδόσεων. Στην ίδια κατεύθυνση και το χαμηλό κέντρο βάρους, η ομοιόμορφη κατανομή βάρους, η ελαφριά δομή με χρήση αλουμινίου, μαγνησίου και πλαστικού ενισχυμένου από ανθρακονήματα (CFRP) και το αεροδυναμικά βελτιστοποιημένο αμάξωμα.

Ας δούμε όμως τα επιμέρους στοιχεία, ενός ακόμα μοντέλου της γερμανικής μάρκας, που στοχεύει στο «πάνω ράφι» των υποψήφιων αγοραστών.

Σχεδίαση

Εξεζητημένο στυλ, στοιχεία της νέας σχεδιαστικής γλώσσας BMW με γραμμές σχεδιασμένες με ακρίβεια και εκτεταμένες επιφάνειες. Διαφορετικές αναλογίες, μεταξόνιο 201 χλστ μακρύτερο από της Σειράς 8  Coupe. Κομψή, ρέουσα γραμμή οροφής που «σβήνει» σταδιακά στο πίσω τμήμα, αεροδυναμική, επιμήκης σιλουέτα. Έντονα ανάγλυφοι ώμοι γύρω από τις κολώνες C, πολύ φαρδιά μετατρόχια, και σχεδίαση που τονίζει το πλάτος του πίσω τμήματος και επιτείνει τη σπορ γοητεία και παρουσία του αυτοκινήτου.

Πολυτέλεια

Αίσθηση σπορ πολυτέλειας σε όλα τα καθίσματα. Ο στάνταρ εξοπλισμός περιλαμβάνει σπορ καθίσματα και δερμάτινη επένδυση Vernasca, shift paddles στο τιμόνι, κρυφό φωτισμό, και πλήρως δερμάτινη επένδυση για τον πίνακα οργάνων και τους ‘ώμους’ των θυρών. Τα πίσω εξωτερικά  καθίσματα υιοθετούν ατομική σχεδίαση με ενσωματωμένα προσκέφαλα. Το τρίτο πίσω κάθισμα είναι κατάλληλο για χρήση σε σύντομες διαδρομές.

Ευρυχωρία

Αξιοσημείωτη ευρυχωρία πίσω, πρωτοφανής για μοντέλο coupe. Μεγάλα ανοίγματα θυρών διευκολύνουν την είσοδο και έξοδο από το όχημα. Αισθητά μεγαλύτερη η περιοχή των ώμων πίσω, περισσότερος χώρος για το κεφάλι σε όλα τα καθίσματα συγκριτικά με τις δίθυρες εκδόσεις της νέας Σειράς 8.

Χώρος αποσκευών

Αυτόματο άνοιγμα πορτμπαγκάζ και Comfort Access (hands‑free άνοιγμα και κλείσιμο του πορτμπαγκάζ) προσφέρονται στάνταρ. Χωρητικότητα χώρου αποσκευών 440 λίτρα, αρκετή για τρεις τσάντες του γκολφ. Διαιρούμενη 40 : 20 : 40 / αναδιπλούμενη πλάτη πίσω καθισμάτων παρέχει πρόσθετη ευελιξία στη μεταφορά αποσκευών.

Ηλιοροφή

Πανοραμική ηλιοροφή, αποκλειστική για το μοντέλο. Κρυστάλλινη επιφάνεια περίπου 1,5 m2 για φωτεινό και ευάερο περιβάλλον καθώς εκτείνεται συνεχόμενα από το εμπρός μέχρι το πίσω παρμπρίζ. Άλλες επιλογές που διατίθενται αποκλειστικά για την 4θυρη έκδοση της Σειράς 8 περιλαμβάνουν αυτόματο έλεγχο κλιματισμού 4 ζωνών και σκιάδια για τα πίσω παράθυρα και το πίσω παρμπρίζ.

Πλαίσιο – Ανάρτηση – Μετάδοση

Εξαιρετική ισορροπία μεταξύ άνεσης για ταξίδια μεγάλων αποστάσεων και σπορ επιδόσεων χάρη στο μακρύτερο μεταξόνιο και μία ρύθμιση πλαισίου βασισμένη σε αγωνιστική τεχνογνωσία. Ανάρτηση Adaptive M διατίθεται στάνταρ, ενεργές αντιστρεπτικές δοκοί προαιρετικές για όλες τις εκδόσεις του μοντέλου. BMW M850i xDrive Gran Coupe και 840i Gran Coupe με διαφορικό M Sport στάνταρ, Integral Active Steering στάνταρ σε όλες τις τετρακίνητες εκδόσεις και προαιρετικό για την 840i Gran Coupe. Ο διακόπτης ελέγχου οδηγικής εμπειρίας Driving Experience Control ενεργοποιεί το επιθυμητό προφίλ οδήγησης Comfort, Eco Pro, Sport και Sport+ modes, επιτρέποντας μεγάλο εύρος ρυθμίσεων, από δυναμικό μέχρι άνετο.

Φώτα

Προσαρμοζόμενοι προβολείς LED και πίσω φώτα LED στάνταρ. BMW Laserlight με Selective Beam και εκτεταμένη εμβέλεια δέσμης μεγάλης σκάλας 600 m διατίθεται προαιρετικά.

Εξοπλισμός

Το πακέτο M Sport αποτελείται από στοιχεία αισθητικής αναβάθμισης και εξοπλισμού: πολύ μεγάλοι αεραγωγοί, ειδικά σχεδιασμένες πλαϊνές και πίσω ποδιές, ζάντες αλουμινίου Μ 19”, φρένα M Sport, καθίσματα πολλαπλών λειτουργιών, δερμάτινο τιμόνι M, φωτιζόμενα διακοσμητικά μαρσπιέ με λογότυπο M. Η M850i xDrive Gran Coupe διαθέτει επίσης προέκταση εμπρός σπόιλερ, ζάντες αλουμινίου Μ 20” με ελαστικά υψηλών επιδόσεων, ειδικά σχεδιασμένα φρένα M Sport, αποκλειστικά εξωτερικά χαρακτηριστικά σε Cerium Grey, διακοσμητικές λωρίδες εσωτερικού από ανοξείδωτο ατσάλι σε σχεδίαση πλέγματος και φωτιζόμενα μαρσπιέ που φέρουν το λογότυπο του μοντέλου. M Technic Sport Package διατίθεται επίσης για όλες τις υπόλοιπες εκδόσεις.

Στάνταρ Chrome Line Exterior με εντυπωσιακή διακοσμητική μπάρα στην πίσω ποδιά περιλαμβάνει ειδικές πινελιές κομψότητας. Προτάσεις εξατομίκευσης από το πακέτο εξωτερικού M Carbon (με μπάρες αεραγωγών, καλύμματα εξωτερικών καθρεπτών και διακοσμητικά απολήξεων εξαγωγής σε CFRP) και αποκλειστικές επιλογές από το πρόγραμμα BMW Individual.

Επιλογές υψηλής ποιότητας για αναβαθμισμένη σπορ  αίσθηση, άνεση επιβατών και σύγχρονη πολυτέλεια: καθίσματα πολλαπλών λειτουργιών και M Sport, δερμάτινη επένδυση Individual Merino με πρόσθετα διακοσμητικά στοιχεία και πλήρως δερμάτινη επένδυση Individual Merino, ενεργό εξαερισμό καθισμάτων, μαλακό κλείσιμο θυρών (soft-close), Σύστημα Ήχου Bowers & Wilkins Diamond Surround Sound System, πακέτο Heat Comfort, κρυστάλλινα στοιχεία για ορισμένα χειριστήρια.

Συστήματα υποστήριξης οδηγού

Εκτεταμένη γκάμα συστημάτων υποστήριξης οδηγού: High Beam Assistant, Driving Assistant που περιλαμβάνει Collision & Pedestrian Warning με λειτουργία City Braking, Lane Change Warning and Lane Departure Warning, Speed Limit Info, προειδοποίηση πίσω διασταυρούμενης κυκλοφορίας και προειδοποίηση πίσω σύγκρουσης, καθώς και Parking Assistant με reversing assistant – όλα στάνταρ. Active Cruise Control με λειτουργία Stop & Go, Driving Assistant Professional που περιλαμβάνει υποβοήθηση διεύθυνσης & ελέγχου λωρίδας (steering & lane control assistant), lane keeping assistant με ενεργή προστασία από πλευρική σύγκρουση, Evasion Assistant, πληροφορίες απόστασης, προειδοποίηση διέλευσης κυκλοφορίας, προειδοποίηση προτεραιότητας και πορείας στο αντίθετο ρεύμα (wrong-way driving warning), και Parking Assistant Plus με Surround View, Top View, Panorama View και Remote 3D View προαιρετικά.

Ενημέρωση – Ψυχαγωγία

Πολυτελής και προηγμένος στάνταρ εξοπλισμός περιλαμβάνει Display Key, σύστημα τηλεφώνου με ασύρματη φόρτιση, Head-Up Display και Live Cockpit Professional με σύστημα πλοήγησης, πλήρως ψηφιακός πίνακας οργάνων και Control Display με οθόνη 10,25”. Το BMW Operating System 7.0 παρέχει ταχεία πρόσβαση σε ρυθμίσεις και λειτουργίες. Εξατομικευμένες οθόνες με μοντέρνα γραφικά. Multimodal έλεγχος μέσω οθόνης αφής, iDrive Controller, διακοπτών στο τιμόνι, φωνητικού ελέγχου (voice control) ή αναγνώρισης χειρονομιών.

Επίσης, το Intelligent Personal Assistant εκτελεί χρέη ψηφιακού συνοδηγού και ειδήμονα σε θέματα του αυτοκινήτου. Έλεγχος μέσω φωνητικών εντολών (natural voice). Experience Modes για το εσωτερικό προσαρμόζονται σε διαφορετικές απαιτήσεις. Ενσωμάτωση Microsoft Office 365 και Skype for Business. Το Digital Key επιτρέπει την πρόσβαση στο όχημα και την εκκίνηση του κινητήρα μέσω smartphone. Δυνατότητα Remote Software Upgrade για ασύρματες ενημερώσεις του οχήματος.

Η παγκόσμια πρεμιέρα της νέας Σειράς 8  Gran Coupe θα γίνει στο BMW Group NextGen, στις 25 – 27 Ιουνίου 2019 στο Μόναχο, ενώ το λανσάρισμα θα γίνει από το Σεπτέμβριο του 2019 με τέσσερις εκδόσεις, που έχουν ως εξής:

- 840 i Gran Coupe:

6λινδρος σε σειρά βενζινοκινητήρας, 8τάχυτο κιβώτιο Steptronic.

Κυβισμός: 2.998 κ.εκ., ισχύς: 340 ίπποι στις 5.000 – 6.500 σαλ,

μέγ. ροπή: 500 Nm στις 1.600 – 4.500 σαλ.

Επιτάχυνση [0 – 100 χλμ/ώρα)]: 5,2 δλ.,

τελική ταχύτητα: 250 χλμ/ώρα.

Κατανάλωση καυσίμου στο μικτό κύκλο: 7,5 – 7,4 λτ/100 χλμ, εκπομπές CO2 στο μικτό κύκλο: 170 – 168 γρ/χλμ.

-  840 i xDrive Gran Coupe:

6κύλινδρος σε σειρά βενζινοκινητήρας, 8τάχυτο κιβώτιο Steptronic , BMW xDrive.

Κυβισμός: 2.998 κ.εκ., ισχύς: 340 ίπποι στις 5.000 – 6.500 σαλ,

μέγ. ροπή: 500 Nm στις 1,600 – 4,500 σαλ.

Επιτάχυνση [0 – 100 χλμ/ώρα]: 4,9 δλ.,

τελική ταχύτητα: 250 χλμ/ώρα.

Κατανάλωση καυσίμου στο μικτό κύκλο: 7,8 – 7,7 λτ/100 χλμ, εκπομπές CO2 στο μικτό κύκλο: 179 – 176 γρ/χλμ.

- M 850 i xDrive Gran Coupe:

V8 βενζινοκινητήρας, 8τάχυτο κιβώτιο Steptronic , BMW xDrive.

Κυβισμός: 4.395 κ.εκ., ισχύς: 530 ίπποι στις 5.500 – 6.000 σαλ,

μέγ. ροπή: 750 Nm στις 1.800 – 4.600 σαλ.

Επιτάχυνση [0 – 100 χλμ/ώρα]: 3,9 δλ.,

τελική ταχύτητα: 250 χλμ/ώρα.

Κατανάλωση καυσίμου στο μικτό κύκλο: 10.0 – 9.9 λτ/100 χλμ, εκπομπές CO2 στο μικτό κύκλο: 229 – 226 γρ/χλμ.

- 840d xDrive Gran Coupe:

6κύλινδρος σε σειρά diesel, 8τάχυτο κιβώτιο Steptronic , BMW xDrive.

Κυβισμός: 2.993 κ.εκ., ισχύς: 320 ίπποι στις 4.400 σαλ,

μέγ. ροπή: 680 Nm στις 1.750 – 2.250 σαλ.

Επιτάχυνση [0 – 100 χλμ/ώρα]: 5,1 δλ.,

τελική ταχύτητα: 250 χλμ/ώρα.

Κατανάλωση καυσίμου στο μικτό κύκλο: 6,3 – 6,2 λτ/100 χλμ, εκπομπές CO2 στο μικτό κύκλο: 166 – 162 γρ/χλμ.

 

Νίκος Τσάδαρης

Σχετικά Tags
BMW