Οδηγούμε το Suzuki Vitara 1.0 BoosterJet AllGrip

Οδηγούμε το Suzuki Vitara 1.0 BoosterJet AllGrip

Μοναδικό στην κατηγορία του

Ένα από τα πλέον πετυχημένα SUV όλων των εποχών, είναι το Vitara της Suzuki, ένα μοντέλο που γνώρισε και γνωρίζει μεγάλες στιγμές και στην ελληνική αγορά, από το 1988 (ουσιαστικά το πρώτο SUV) που πρωτοεμφανίστηκε.

Για την τελευταία (4η) γενιά του Vitara που ήρθε στην χώρα μας το 2016, έχουμε επανειλημμένως γράψει, αλλά πρόσφατα μας δόθηκε η ευκαιρία να επανέλθουμε, καθώς στην έκδοση κινητήρα 1.000 κ.εκ. (την οποία σας είχαμε περιγράψει σε προηγούμενο άρθρο), προστέθηκε και η τετρακίνηση (AllGrip) της Suzuki, δημιουργώντας ένα συνδυασμό μοναδικό στην αγορά. SUV, με 1000άρη κινητήρα και τετρακίνηση, ένας επετειακός θα έλεγε κανείς συνδυασμός, καθώς το 2018 που παρουσιάστηκε η έκδοση, το Vitara γιόρταζε τα τριαντάχρονά του.

Το Vitara λοιπόν της δοκιμής μας, όσον αφορά τα επί μέρους (σχεδίαση, μικροβελτιώσεις, κ.λπ.) χαρακτηριστικά, είναι ακριβώς σαν το προσθιοκίνητο με τον 3κύλινδρο 1000άρη (BoosterJet) κινητήρα, που σας είχαμε παρουσιάσει πριν λίγες εβδομάδες.

Η διαφορά μας αυτή την φορά, είναι η τετρακίνηση και το πόσο μεγαλώνει τις δυνατότητες κίνησης του δημοφιλούς μοντέλου, αλλά και το πόσο η ύπαρξή της επηρεάζει τις επιδόσεις/κατανάλωση.

Το Vitara στα χρόνια που μεσολάβησαν από την πρώτη του εμφάνιση, έχει βάλει πολύ νερό στο εκτός δρόμου ...κρασί του και έχει πλέον ασφάλτινο έως αστικό προσανατολισμό. Ταξιδεύει άνετα στους ασφαλτόδρομους, με υψηλή μέση ταχύτητα, λίγους αεροδυναμικούς θορύβους, καλή (για την κατηγορία) ποιότητα κύλισης και μικρή κατανάλωση (περίπου στα 6,5 λτ/100 χλμ.).

Ο 3κύλινδρος τούρμπο κινητήρας, με άμεσο ψεκασμό βενζίνης, αποδίδει 112 ίππους και μέγιστη ροπή 17,3 χγρμ σταθερή από τις 2.000 έως τις 3.500 σαλ., ενώ για την μετάδοση της κίνησης φροντίζει ένα χειροκίνητο κιβώτιο 5 σχέσεων.

 

Το έργο του κινητήρα μεταφέρεται κατά βάση στους εμπρός τροχούς, ενώ ένας ηλεκτρονικά ελεγχόμενος πολύδισκος συμπλέκτης μεταφέρει μέρος της ροπής στους πίσω τροχούς, ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες πρόσφυσης. Σε πολύ δύσκολες περιπτώσεις, ο οδηγός μπορεί με ένα μπουτόν που βρίσκεται στην βάση της κεντρικής κονσόλας να «κλειδώσει» τον κεντρικό συμπλέκτη, μοιράζοντας το έργο του κινητήρα 50:50 μεταξύ των δύο αξόνων.

Το σύστημα της τετρακίνησης προσθέτει 80 κιλά στο συνολικό βάρος του μοντέλου και κατά συνέπεια επηρεάζει ελαφρώς τόσο τις επιδόσεις (μειώνονται κάτι δέκατα) όσο και την κατανάλωση (αυξάνεται σε υποδιαίρεση του λίτρου). Όμως το τούρμπο στον κινητήρα, βελτιώνει αισθητά τις ενδιάμεσες επιταχύνσεις (ρεπρίζ), σε σχέση με αυτές της ατμοσφαιρικής βενζινοκίνητης έκδοσης των 1,6 λίτρων.

Στην πράξη, το τετρακίνητο 1000άρι Vitara είναι σβέλτο (ειδικά αν ο οδηγός επιλέξει το πρόγραμμα Sport), τραβάει γερά από σχεδόν 1500-1600 στροφές και φτάνει εύκολα μέχρι τον κόφτη στις 6.000 σαλ, χάρη και στην σωστή κλιμάκωση του κιβωτίου, του οποίου ο επιλογέας αποδεικνύεται για μια ακόμα φορά ιδιαίτερα εύχρηστος και σαφής.

Ελαφρύ, ζωηρό, με μικρές κλίσεις και σχεδόν απόλυτα ουδέτερο στην άσφαλτο, το μικρό τετρακίνητο Vitara απέχει πολύ από τα «στρατιωτικά» χαρακτηριστικά της πρώτης γενιάς, αλλά παράλληλα μπορεί να κινηθεί πολύ βαθιά μέσα σε κακοτράχαλους χωματόδρομους, τόσο χάρη στους μικρούς προβόλους εμπρός/πίσω και τα 18,5 εκ. απόστασης από το έδαφος, όσο και χάρη στις δυνατότητες του συστήματος AllGrip.

Το μόνο ιδιαίτερα ανησυχητικό εδώ είναι η έλλειψη ρεζέρβας (υπάρχει μόνο κιτ επισκευής ελαστικού), γεγονός απαράδεκτο για ένα όχημα που σε προτρέπει να το οδηγήσεις «εκτός δρόμου», πόσο μάλλον όταν δεν αυξάνει τον χώροι αποσκευών (375 λίτρα) καθώς το κιτ με τα μικροεργαλεία και την θήκη του καταλαμβάνει χώρο όσο μια ρεζέρβα ασφαλείας.

Κατά τα λοιπά, η σφιχτή ανάρτηση με την απαιτούμενη απορροφητικότητα δεν κουράζει, τα φρένα είναι κάτι περισσότερο από ικανοποιητικά, το ίδιο και τα φώτα, ενώ –αν θέλουμε να γίνουμε αυστηροί- το τιμόνι δεν έχει την αίσθηση που θα θέλαμε και υστερεί στην επαναφορά. Τα διαστάσεων 215/55/17 οικολογικά ελαστικά δίνουν επαρκή πρόσφυση, αλλά το αδικούν ειδικά στην κίνηση πάνω σε λασπωμένες διαδρομές, αν και από μια άλλη οπτική γωνία συμβάλλουν στην χαμηλή κατανάλωση, που στην περίπτωση της δοκιμής μας δεν ξεπέρασε τα 7 λίτρα/100 χιλιόμετρα.

Φθάνοντας στο «δια ταύτα», θα σημειώσουμε ότι η οικονομική επιβάρυνση της τετρακίνησης είναι συν 2.460 ευρώ, ανεβάζοντας την συνολική τιμή του Vitara της δοκιμής μας στα 19.450 ευρώ στο μοναδικό επίπεδο εξοπλισμού που διατίθεται (GL+) και μεταξύ άλλων περιλαμβάνει, ζάντες αλουμινίου 17’’, προβολείς ομίχλης, αυτόματο κλιματισμό, θερμαινόμενα εμπρός καθίσματα, 4 ηλεκτρικά παράθυρα, cruise control, Hill Descent Control, DSBS με αυτόματο φρενάρισμα ανάγκης και το σύστημα infotainment με οθόνη 7” και κάμερα οπισθοπορείας.

Με λίγα λόγια, εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα γεροδεμένο, παντός εδάφους SUV, που προσφέρει την δυνατότητα καθημερινού αυτοκινήτου πόλης, αλλά και «πολυεργαλείου» εκδρομών, ψυχαγωγίας και εξερεύνησης. Ένα πραγματικά μοναδικό μοντέλο, σε τιμή αρκούντως ανταγωνιστική (αν συγκρίνουμε π.χ. με ένα Panda Cross που κάνει πάνω από 17.000), με ιαπωνική αξιοπιστία και (αν ο μη γένοιτο) 5ετή εγγύηση.

Υπέρ

Ποιότητα κατασκευής, Μικρός κυβισμός, Ενδιάμεσες επιταχύνσεις, Γεροδεμένη κατασκευή, Οδική συμπεριφορά, Δυνατότητες εκτός δρόμου, Κατανάλωση, Τιμή

Κατά

Έλλειψη ρεζέρβας, Περιορισμένη αίσθηση τιμονιού

Τεχνικά χαρακτηριστικά

  • Κατηγορία: SUV/Crossover, 5θυρο, 5θέσιο
  • Διαστάσεις: 4.175 Χ 1.775 Χ 1.610 χλστ
  • Μεταξόνιο: 2500 χλστ
  • Χώρος αποσκευών: 375 – 1120 λτ
  • Ρεζερβουάρ: 47 λτ
  • Βάρος: 1190 κιλά
  • Κινητήρας: 3κύλινδρος turbo βενζινοκινητήρας, 998 κ.εκ.,
  • Μέγιστη ισχύς: 112 ίπποι/5.500 σ.α.λ.
  • Μέγιστη ροπή: 17,3 χγρμ / 2.000 - 3.500 σ.α.λ.
  • Μετάδοση: Στους 4 τροχούς (AllGrip)
  • Κιβώτιο: Χειροκίνητο 5 σχέσεων
  • Ανάρτηση: Εμπρός Γόνατα McPherson / Πίσω Ημιάκαμπτος άξονας
  • Φρένα: Εμπρός Αεριζόμενοι Δίσκοι / Πίσω Δίσκοι
  • Σύστημα διεύθυνσης: Υποβοήθηση στάνταρντ, με κύκλο στροφής 10,4 μ.
  • Ελαστικά: 215/55/17
  • Επιτάχυνση 0-100: 12,0΄΄
  • Τελική ταχύτητα: 180 χλμ/ώρα
  • Κατανάλωση (μέση δοκιμής):  7,0 λτ/100 χλμ
  • Τέλη κυκλοφορίας: 154.8 €
  • Εκπομπές CO2129 gr/km

Νίκος Τσάδαρης