H Fiat υποστηρίζει πρόγραμμα του CERN

H Fiat υποστηρίζει πρόγραμμα του CERN

Στόχος η δημιουργία μιας νέας εγκατάστασης που θα φέρει το ευρύ κοινό σε επαφή με την τεχνολογική γνώση

Επιβεβαιώνοντας τη συνεπή εστίαση της στην έρευνα και εξέλιξη, η Fiat Chrysler Automobiles, θα συμμετέχει σε δύο νέα πρωτοποριακά προγράμματα. Το πρώτο εστιάζει στην εκπαίδευση της νέας γενιάς μηχανολόγων αυτοκινήτου, ενώ το δεύτερο (σε συνεργασία με το διάσημο ερευνητικό κέντρο CERN) σκοπεύει να κάνει προσβάσιμη τη γνώση και την υψηλή τεχνολογία στο ευρύ κοινό.

Σε συνεργασία με τα εκπαιδευτικά ιδρύματα University of Modena - Reggio Emilia και University of Trendo, η εταιρία υποστηρίζει ένα νέο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών, σκοπός του οποίου είναι να προετοιμάσει τη νέα γενιά μηχανολόγων αυτοκινήτου, οι οποίοι θα εργαστούν σε ένα περιβάλλον όπου η συνδεσιμότητα και η αυτόνομη οδήγηση θα αποτελούν βασικά χαρακτηριστικά των οχημάτων. Το ερευνητικό κέντρο της FCA (CRF), χάρη στις προηγμένες εγκαταστάσεις του και την υψηλή τεχνογνωσία του προσωπικού, θα παρέχει τις κατάλληλες συνθήκες ώστε οι νέοι μηχανολόγοι να εξελίξουν τις γνώσεις τους.

Επίσης, η FCA υποστηρίζει το πρόγραμμα Science Gateway του ερευνητικού κέντρου CERN, σκοπός του οποίου είναι να δημιουργήσει μια νέα εγκατάσταση, η οποία θα φέρει το ευρύ κοινό σε επαφή με την τεχνολογική γνώση. Η νέα εγκατάσταση έχει σχεδιαστεί από το γνωστό αρχιτεκτονικό γραφείο Renzo Piano Building Workshop, με βασικό χρηματοδότη να αποτελεί το FCA Foundation.

Η πρόθεση του CERN να δώσει τη δυνατότητα στο κοινό να έρθει σε επαφή με την εκπαίδευση διάφορων τεχνολογικών πεδίων, είναι σε απόλυτη συμφωνία με τη φιλοσοφία της FCA που εξελίσσει προηγμένες λύσεις και τις κάνει διαθέσιμες στο ευρύ κοινό. Το κτήριο θα περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό εργαστηρίων, αμφιθεάτρων καθώς και ειδικούς χώρων που θα πραγματοποιούνται θεματικές εκθέσεις. Τα στοιχεία που αφορούν στην κατασκευή της νέας κτηριακής εγκατάστασης είναι εντυπωσιακά με το ίχνος εδάφους της κατασκευής να είναι 7.000τ.μ., ενώ το κόστος για την αποπεράτωση του έργου θα φτάσει τα 79εκ. ελβετικά φράγκα (η συμβολή του FCA Foundation είναι 45εκ. ελβετικά φράγκα).

Στα πλαίσια των εκπαιδευτικών πρωτοβουλιών του Science Gateway, το CERN σε συνεργασία με το FCA Foundation και το Fondazione Agnelli, θα αναπτύξουν ένα νέο πρόγραμμα για σχολεία, όπου οι μαθητές θα γνωρίζουν τον κόσμο της τεχνολογίας και της έρευνας. Αρχικά το πρόγραμμα θα λειτουργήσει σε πιλοτική βάση με 550.000 μαθητές από την Ιταλία, ενώ στη συνέχεια θα προσκληθούν μαθητές από όλες τις χώρες.

«Το Science Gateway θα επιτρέψει στο CERN να επεκτείνει σημαντικά το κοινό του προσφέροντας γνώση, ιδιαίτερα στους νέους. Θα μπορέσουμε να μοιραστούμε με όλους το συναρπαστικό κόσμο της γνώσης για το πώς λειτουργεί η ύλη, το σύμπαν, οι προηγμένες τεχνολογίες, αλλά και το πώς αυτά τα στοιχεία επιδρούν στην καθημερινότητα μας. Είμαι βαθιά ευγνώμων για την υποστήριξη των χορηγών μας σε αυτό το εκπληκτικό πρόγραμμα», δήλωσε, ο Fabiola Gianotti, Γενικός Διευθυντής CERN.

Από την πλευρά της ιταλικής φίρμας, o John Elkann, Πρόεδρος της FCA και του FCA Foundation «Το νέο Science Gateway θα φιλοξενήσει περισσότερους από 300.000 επισκέπτες ανά έτος, μεταξύ των οποίων ερευνητές, μαθητές, αλλά και παιδιά που θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον κόσμο και να βελτιώσουν τις ζωές τους, άσχετα με το τι επάγγελμα θα ακολουθήσουν στο μέλλον. Είμαστε πολύ ευτυχείς στην FCA που υποστηρίζουμε αυτό το πρόγραμμα και με αυτό τον τρόπο τιμούμε τη μνήμη του Sergio Marchionne. Το Science Gateway θα είναι μια ανοιχτή πλατφόρμα που θα μας διδάξει πώς μπορούμε να συνεργαζόμαστε ακόμα και αν προερχόμαστε από πολύ διαφορετικές κουλτούρες, έτσι ώστε να δώσουμε μαζί απάντηση στα μεγάλα ερωτήματα του σήμερα και του αύριο».

Η κατασκευή της νέας κτιριακής εγκατάστασης αναμένεται να ξεκινήσει το 2020 και να ολοκληρωθεί το 2022.

Νίκος Τσάδαρης