Κοινή πορεία Mercedes, Ford και Nissan

Mετά τη συμμαχία BMW και Toyota στον τομέα των νέων τεχνολογιών, ήρθε η σειρά των Daimler, Ford και Nissan να ανακοινώσουν την από κοινού εξέλιξη κινητήρα ενεργειακών κυψελών.

Οι τρεις εταιρείες υπέγραψαν συμφωνία με στόχο την παρουσίαση ενός συστήματος ενεργειακών κυψελών, που θα μπορεί να παραχθεί σε μεγάλους αριθμούς και να έχει εμπορική επιτυχία το 2017. Η συμμαχία μεγάλων αυτοκινητοβιομηχανιών είναι απαραίτητη ώστε να μειωθεί το τεράστιο κόστος εξέλιξης, βοηθώντας στην εξάπλωση της συγκεκριμένης τεχνολογίας, που αποτελεί -μετά τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα- το επόμενο λογικό βήμα προς το αυτοκίνητο μηδενικής εκπομπής ρύπων. Άλλωστε όλες οι εταιρείες αυτοκινήτου καλούνται να αντιμετωπίσουν τα αυστηρά όρια εκπομπής CO2 της Ε.Ε. που επιβάλλον όριο εκπομπής του στόλου κάθε κατασκευαστή 130 γρ./χλμ. έως το 2015 και 95 γρ./χλμ. έως το 2020.

Ο κινητήρας ενεργειακών κυψελών παράγει ηλεκτρικό ρεύμα από τη χημική αντίδραση υδρογόνου και οξυγόνου, με μηδενική εκπομπή ρύπων. Το ρεύμα αυτό κινεί το αυτοκίνητο μέσω ενός ή περισσότερων ηλεκτροκινητήρων, ενώ επιπλέον ισχύς παρέχεται από μια μπαταρία, όπως ακριβώς και στα υβριδικά αυτοκίνητα. Μόνο που σε αυτή την περίπτωση ο συμβατικός κινητήρας του υβριδικού αντικαθίσταται από τον κινητήρα ενεργειακών κυψελών, ο οποίος καταναλώνει υδρογόνο. Τα προβλήματα που μένουν να λυθούν για την επέκταση της εν λόγω τεχνολογίας είναι το θέμα του κόστους, αλλά και της δημιουργίας των απαραίτητων υποδομών για την ευρεία διάθεση καύσιμου υδρογόνου.