Ποιος είναι ο Ντέιβιντ Μπέκαμ

Ένας Δαυίδ, πραγματικός Γολιάθ! Ο Ντέιβιντ Μπέκαμ για κάποιους υπήρξε περισσότερο celebrity παρά ποδοσφαιριστής. Μέλος του διεθνούς jet set, παρά κομμάτι της σύγχρονης ποδοσφαιρικής πραγματικότητας. Το μόνο σίγουρο, όποια άποψη κι αν τελικά υπερισχύει, είναι πώς πρόκειται για προσωπικότητα απ΄ αυτές που θα μείνουν χαραγμένες στο αθλητικό και όχι μόνο γίγνεσθαι για πολλά από τα επόμενα χρόνια.
Δεν είναι και λίγο πράγμα ένα παιδί μίας φτωχής οικογένειας του Λέιτονστοουν να φθάνει μέσα σε είκοσι χρόνια να θεωρείται η προσωποποίηση του glamour και της αθλητικής επιτυχίας ταυτόχρονα. Μοναχογιός, με δύο αδερφές, με μητέρα κομμώτρια και πατέρα κατασκευαστή κουζινών, ο Μπέκαμ δεν σκέφθηκε, όπως ο ίδιος λέει, ποτέ στη ζωή του ν΄ ασχοληθεί με κάτι άλλο από το ποδόσφαιρο. Στο οποίο χάρισε μοναδικές στιγμές κι άλλαξε, ίσως, και τον τρόπο marketing στο επάγγελμα, πλέον, των αθλητών του εν λόγω σπορ.
Η 16η Μαΐου 2013 θ΄ αποτελεί τα επόμενα χρόνια μία ημερομηνία η οποία θα μνημονεύεται ως η ημέρα που ο Ντέιβιντ Μπέκαμ σταμάτησε το ποδόσφαιρο. Μπορεί από την ευρωπαϊκή πραγματικότητα ν΄ απουσίαζε χρόνια, παίζοντας στην «αντιτουριστική» για τους λάτρεις του... playstation MLS, αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι ο Άγγλος σούπερ σταρ γύρισε την πλάτη στο πραγματικό ποδόσφαιρο. Έκανε αυτό που γνωρίζει να κάνει καλύτερα από τον καθένα: Πλάσαρε σωστά τον εαυτό του, εκμεταλλευόμενος τα δυνατά του σημεία σε όλους τους τομείς, αποτέλεσε πόλος έλξης σε μία χώρα που το ποδόσφαιρό της παίζεται με τα χέρια (American Football), «πουλώντας» εκεί την ομορφιά του soccer. 

Στην παιδική του ηλικία κιόλας οι γονείς του στάθηκαν δίπλα του και δεν είναι τυχαία η αναφορά του στο αποχαιρετιστήριο γράμμα σ΄ αυτούς. Φανατικοί οπαδοί αμφότεροι της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ δεν δίστασαν να εντάξουν τον μικρό Ντέιβιντ σε άλλες ομάδες, όπου το έδαφος ήταν πιο πρόσφορο για να μπει στο χώρο του ποδοσφαίρου. Το πλήρωμα του χρόνου, μετά από μία σύντομη θητεία στην Τότεναμ, ήρθε και στα 14α γενέθλιά του ο Μπέκαμ υπέγραψε συμβόλαιο με τους "κόκκινους διαβόλους".

Το γκολ από κόρνερ, το Τσάμπιονς Λιγκ, η αρχή και το τέλος στη Γιουνάιτεντ

Στην πρώτη του συμμετοχή με την αγγλική ομάδα, στο τελευταίο παιχνίδι της φάσης των ομίλων για το Τσάμπιονς Λιγκ, ο Ντέιβιντ Μπέκαμ σκόραρε. Ήταν 7 Δεκεμβρίου 1994 που η Μάντσεστερ διέλυε με 4-0 τη Γαλατασαράι. Ο Άγγλος, ανερχόμενος τότε, ποδοσφαιριστής ήταν κλεισμένα 19! Την ίδια σεζόν πήγε δανεικός στην Πρέστον, όπου πρόλαβε να σκοράρει δύο γκολ σε πέντε συμμετοχές, σημειώνοντας, μάλιστα, το ένα εκ των δύο τερμάτων με απευθείας εκτέλεση κόρνερ. Ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον την επόμενη σεζόν θα έκανε το ρισκαδόρικο βήμα για ανανέωση στη Γιουνάιτεντ. Στην ομάδα αυτή ο Μπέκαμ θα είχε πρωταγωνιστικό ρόλο, «αποκτώντας», μάλιστα, τη φανέλα με το νούμερο 10 το 1996: Το νούμερο που φορούσε ο μεγάλος Μαρκ Χιουζ! 

Όταν αποσύρθηκε, βέβαια, ο Ερίκ Καντονά η φανέλα «κληροδοτήθηκε» στον Μπέκαμ που την τίμησε με το παραπάνω. Τον Απρίλη του 2002 γνωρίζει τον πρώτο μεγάλο τραυματισμό, σε ματς Τσάμπιονς Λιγκ με τη Λα Κορούνια, όπου ο «σφαγέας» Ντούσερ  κόντεψε να του κόψει το ποδόσφαιρο και να ξεσπάσει νέος πόλεμος ανάμεσα σε Αργεντινή, λόγω καταγωγής του παίκτη της ισπανικής ομάδας, και Αγγλία που την ίδια σεζόν θα έρχονταν αντιμέτωπες στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ιαπωνίας και της Νοτίου Κορέας. Η αρχή του τέλους και η κορύφωση της κόντρας που ακολούθησε με τον Σκωτσέζο μάνατζερ έρχεται τον Φλεβάρη του 2003, όπου μετά από έναν αποκλεισμό από την Άρσεναλ για το Κύπελλο ο Φέργκιουσον κλωτσά ένα παπούτσι προς το μέρος του, στα αποδυτήρια, κι αυτό τον βρίσκει λίγο επάνω από το μάτι! Το καλοκαίρι του 2003 ήρθε η μεταγραφή στη Ρεάλ.

Πήρε το νούμερο του Τζόρνταν στους Μαδριλένους!

35 εκατομμύρια ευρώ έβγαλε το καλοκαίρι του 2003 από την «τσέπη» της για να εντάξει στο δυναμικό της τον 28χρονο Μπέκαμ. Ο θρύλος Αλφρέντο ντι Στέφανο τού δίνει τη φανέλα της Ρεάλ, με το νούμερο που θα επιλεγεί τελικά για τον Άγγλο να είναι το «23»: Όπως ενός άλλου τεράστιου αθλητή, του Μάικλ Τζόρνταν στο ΝΒΑ! Βλέπετε, το marketing ήταν πάντα πολύτιμο τμήμα της καριέρας του Μπέκαμ. Οι συνθήκες, πάντως, δεν τον ευνόησαν να παίξει καλό ποδόσφαιρο σε σταθερή βάση: Οι σχέσεις του με τον Λουξεμπούργο ήταν μέτριες, με τον Μιγιάτοβιτς αργότερα μάλλον χειρότερες, με τον Καπέλο ας μην συζητηθεί καλύτερα, επομένως και το τέλος αναμενόμενο. Ήρθε στις 11 Ιανουαρίου 2007, άτυπα, με τον ίδιο ν΄ ανακοινώνει τη συνεργασία του με τους Λος Άντζελες Γκάλαξι από την 1η Ιουλίου του τρέχοντος έτους.   

 

Τα γκολ του με τη Ρεάλ

 

Πολίτης του κόσμου ίσον κοσμοπολίτης

Η MLS αποτέλεσε πρόκληση για την καριέρα του, όπως και η Πόλη των Αγγέλων όπου θα μπορούσε να πουλήσει, κυριολεκτικά για χρυσάφι το image του. Έχοντας πλήρη εκμετάλλευση των προσωπικών χορηγιών, σε μία κοσμοπολίτικη πόλη, έπαψε για κάποιους να θυμίζει εν ενεργεία παίκτη. Όπου αγωνιζόταν, ωστόσο, επικρατούσε το αδιαχώρητο. Το 2008 από το Μπέβερλι Χιλς η χάρη του έφθασε στο Μιλάνο, όπου αγωνίστηκε δανεικός με τη Μίλαν, επίσης «έδρα» εξαιρετική για μπίζνες πέρα από ποδόσφαιρο. Τον ίδιο δρόμο ακολούθησε στη διακοπή της MLS και το 2009, κάνοντας το Λος Άντζελες-Μιλάνο, Παγκράτι-Κολιάτσου! Το Παρίσι έμελλε να είναι ο τελευταίος σταθμός της πολυποίκιλης καριέρας του, κατακτώντας στην Πόλη του Φωτός πρωτάθλημα μαζί με την Παρί Σεν Ζερμέν, ένας σύλλογος που είχε να γευτεί τη χαρά 19 χρόνια! Ο φιλάνθρωπος, με όλη τη σημασία της λέξης, Μπέκαμ δώρισε όλη την αμοιβή του σε παιδικά ιδρύματα της γαλλικής πρωτεύουσας.

Η γυναίκα της ζωής του

Στις 4 Ιουλίου 1999 ο Μπέκαμ παντρεύεται τη Βικτόρια Άνταμς, μέλος της γνωστής pop girl band «Spice Girls». Με κουμπάρο τον Γκάρι Νέβιλ, μόνο η δεξίωση κόστισε 800 χιλιάδες ευρώ!  Από τότε στην Ιρλανδία ή μάλλον από το 1997 που τη γνώρισε, Ντέιβιντ και Βικτόρια συμπορεύονται στη ζωή, έχοντας αποκτήσει και τέσσερα παιδιά, στα οποία έδωσαν από δύο ονόματα κάνοντας διάσημους νονούς, όπως ο Έλτον Τζον και η Ελίζαμπεθ Χάρλι.

Οι τίτλοι του:

Με την Εθνική Αγγλίας αγωνίστηκε 115 φορές, από το 1996 έως το 2009, σημειώνοντας 17 γκολ. Δεν κέρδισε με τη φανέλα των «τριών λεόντων» απολύτως τίποτε.
Κατέκτησε 6 πρωταθλήματα Αγγλίας με τη Γιουνάιτεντ, 2 Κύπελλα, 4 Κομιούνιτι Σιλντ, 1 Τσάμπιονς Λιγκ κι 1 Διηπειρωτικό.
Πήρε 1 πρωτάθλημα Ισπανίας κι 1 Σούπερ Καπ Ισπανίας με τη Ρεάλ Μαδρίτης.
Σήκωσε 2 πρωταθλήματα MLS με τους Λος Άντζελες Γκάλαξι και 2 Κύπελλα Σιλντς.
Ολοκλήρωσε την πλούσια καριέρα του με 1 πρωτάθλημα Γαλλίας με την Παρί Σεν Ζερμέν.

Οι άγνωστοι αριθμοί του:

Ο Μπέκαμ σε 265 ματς με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, για το πρωτάθλημα, σκόραρε 62 γκολ. Στα παιχνίδια εγχώριων πρωταθλημάτων με τις υπόλοιπες ομάδες του σημείωσε 33 γκολ σε 269 ματς. Περίπου τα μισά σχεδόν στον ίδιο αριθμό αγώνων.
Ο Ντέιβιντ Μπέκαμ αγωνίστηκε συνολικά σε 534 ματς πρωταθλημάτων, σκοράροντας ή δίνοντας την τελική πάσα 242 φορές!
Σε 21 χρόνια επαγγελματικής καριέρας έπαιξε συνολικά 833 επίσημα παιχνίδια.

 

Τα 20 γκολ του Μπέκαμ με τους Γκάλαξι 

Τα δύο γκολ του Μπέκαμ με τη Μίλαν

Τα 17 γκολ με την Εθνική Αγγλίας

 

Τα γκολ του με σουτ πίσω από τη σέντρα 

πηγή: novasports.gr