Μπαρτσελόνα: Κάθε 4-0 κι ένας… Πάπας!

Απίστευτο κι όμως αληθινό! Η εκλογή νέου Πάπα από το Κονκλάβιο... φέρνει ποδοσφαιρική "τεσσάρα" της Μπαρτσελόνα.

Την ημέρα που μέσα από την καμινάδα της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου, βγάζει καπνό, στην Ισπανία, οι οπαδοί των Καταλανών πανηγυρίζουν έναν θρίαμβο της ομάδας τους.

Στις 26 Οκτωβρίου του 1958 από την καμινάδα βγήκε μπλε καπνός. Οι καρδινάλοι είχαν αποφασίσει για την εκλογή του Πάπα Ιωάννη του 23ου, κατά κόσμον Άντζελο Τζιουζέπε Ρονκάλι. Ο πάπας ανέλαβε τα καθήκοντά του δύο ημέρες μετά.

Την ίδια ημέρα, η Μπαρτσελόνα "σάρωνε" με 4-0 τη Ρεάλ Μαδρίτης στο Clasico. Στο Καμπ Νου, η ομάδα του... μάστερ του Κατενάτσιο, Χελένιο Χερέρα κέρδισε τους Μαδριλένους με τρία γκολ του Εβαρίστο (22', 68', 70') και ένα του Τεγιάδα (84').

Αν η πρώτη φορά έμοιαζε με απλή χρονική συγκυρία, η δεύτερη φορά έφερε στο προσκήνιο την ιδιότυπη σύμπτωση. Χρειάστηκε να μεσολαβήσει ο θάνατος του Πάπα Ιωάννη του 23ου και η εκλογή και ο θάνατος του Πάπα Παύλου του έκτου και του διαδόχου του Ιωάννη-Παύλου του πρώτου.

Στις 14 Οκτωβρίου του 1978 το Κονκλάβιο αποφάσισε την εκλογή του Πάπα Ιωάννη-Παύλου του δεύτερου, του προκατόχου της θέσης του Πάπα Βενέδικτου του 16ου. Εκείνη την ημέρα, η Μπαρτσελόνα και πάλι στο Καμπ Νου κέρδισε με το ίδιο σκορ (4-0) τη Λας Πάλμας για το ισπανικό πρωτάθλημα. Σκόρερ οι Σάντσεζ (14'), Χερέντια (44') και Χανς Κρανκλ (70', 78').

Για την εκλογή του Πάπα που θα διαδεχθεί τον Βενέδικτο τον 16ο δεν έχει υπάρξει ακόμη απόφαση και από την καμινάδα βγήκε μαύρος καπνός. Ωστόσο, η Μπαρτσελόνα, πιστή στην παράδοση, κέρδισε με 4-0 τη Μίλαν για τη φάση των 16 του Champions League.

Και οι συμπτώσεις συνεχίζονται...

Τρία στα τρία, λοιπόν! Μάλιστα, το πρώτο Σαββατοκύριακο με εκλεγμένο Πάπα τον Βενέδικτο τον 16ο, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα στις 19 Απριλίου 2005, η Μπαρτσελόνα κέρδισε στο Λα Ρομαρέδα τη Μάλαγα με σκορ και πάλι 4-0 και σκόρερ τους Ολεγκέρ (21'), Ζιουλί (34', 67') και Ζεράρντ (90').

Το φαινόμενο παίρνει διαστάσεις... συνομωσίας, αν παρατηρήσει κανείς ότι και στην εκλογή του Πάπα Παύλου του έκτου, ο οποίος εξελέγη στις 19 Ιουνίου 1963, δύο ακριβώς μήνες μετά, στις 19 Αυγούστου, η Μπαρτσελόνα κέρδισε σε φιλικό αγώνα την Σάντος με 4-0 με γκολ από τους Σουάρεζ, Βιγιαβέρδε και Κουμπάλα.