Οι ανατροπές της Μπαρτσελόνα στην Ευρώπη

Το Καμπ Νου βοά το βράδυ της Τρίτης για πρόκριση των Καταλανών. Η Ρεάλ Μαδρίτης άνοιξε το δρόμο και έδειξε ότι η Μπαρτσελόνα δεν είναι πια ανίκητη, ενώ τα τελευταία χρόνια αποκλείστηκε στις νοκ-άουτ φάσεις του Champions League, όταν έπαιζε τον επαναληπτικό στην έδρα της.

Ωστόσο, είναι σπάνιο γεγονός οι μπλαουγκράνα να αποκλείονται από τόσο νωρίς. Ωστόσο, δεν μπόρεσαν να ανατρέψουν το 3-1 του Σαν Σίρο από την Ίντερ πριν τρία χρόνια, ούτε και την περσινή ήττα από την Τσέλσι με 1-0 στο Στάμφορντ Μπριτζ.

Αν το σκεφτεί κανείς καλά-καλά, η ομάδα που αποκλείει τους Καταλανούς, κατακτά τελικά και το βαρύτιμο τρόπαιο τα τελευταία χρόνια, με ό,τι μπορεί αυτό να σημαίνει για τη φετινή Μίλαν.

Η Μπαρτσελόνα θέλει να επιστρέψει από το 2-0 της ήττας του Μιλάνου και, όπως λένε στη Βαρκελώνη, ο Μέσι καλείται να ντυθεί Πίτσι Αλόνσο, στην επική ανατροπή του Απριλίου του 1986.

Οι μεγάλες ανατροπές της Μπάρτσα δεν είναι και λίγες και αυτές ακριβώς είναι που δίνουν λόγο στους οπαδούς της να ελπίζουν:

Σεζόν 1977/78 - Κύπελλο UEFA - Αντίπαλος: Ίπσουιτς

Στο Πόρτμαν Ρόουντ η γηπεδούχος Ίπσουιτς δεν ήταν καθόλου φιλόξενη με τους Καταλανούς. Με τον σπουδαίο Πολ Μάρινερ στη σύνθεσή τους κέρδισαν με 3-0 στο Νησί. Οι μετέπειτα προπονητές της Μπαρτσελόνα "καθάρισαν" όμως στη ρεβάνς. Δύο γκολ από τον Γιόχαν Κρόιφ και ένα από τον Τσάρλι Ρέσακ στο 87' έγραψαν το 3-0 που έστειλε το ζευγάρι στην παράταση και κατόπιν, στα πέναλτι. Τελικά, οι μπλαουγκράνα επικράτησαν με 3-1 στα πέναλτι.

Σεζόν 1978/79 - Κύπελλο Κυπελλούχων - Αντίπαλος: Άντερλεχτ

Η Μπαρτσελόνα έχει μόλις αποκλείσει -και πάλι- την Ίπσουιτς και πέφτει πάνω στην Άντερλεχτ, η οποία είναι και κάτοχος του κυπέλλου Κυπελλούχων, το οποίο έχει πια καταργηθεί. Στο Κόνσταντ φαν ντερ Στοκ των Βρυξελλών, η Μπάρτσα έζησε δύσκολες στιγμές και έχασε με 3-0. Στη Βαρκελώνη, ήταν, όμως, σαν να γνώριζε πια το τρικ. Δύο γκολ του Αυστριακού "μπόμπερ" Χανς Κρανκλ έκαναν το 2-0 και ο Χουάν Κάρλος Χερέντια ισοφάρισε αργότερα το σκορ του πρώτου αγώνα. Η Μπαρτσελόνα κέρδισε με 4-1 στα πέναλτι και προκρίθηκε. Ήταν η χρονιά του πρώτου της ευρωπαϊκού τίτλου.

Σεζόν 1985/86 - Κύπελλο Πρωταθλητριών - Αντίπαλος: Γκέτεμποργκ

Πρόκειται για την πλέον εντυπωσιακή ανατροπή από όλες, αλλά έχει κοινό παρονομαστή την ήττα με "κάτω τα χέρια" και σκορ 3-0 στο πρώτο παιχνίδι, το οποίο και πάλι διεξαγόταν εκτός έδρας. Η ομάδα των Καταλανών είχε αλλάξει πια σε πρόσωπα και δύσκολα θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι είχε τη συλλογική μνήμη των προηγούμενων σπουδαίων ανατροπών. Είχε όμως στο ρόστερ της τον Πίτσι Αλόνσο. Ο Ισπανός επιθετικός πέτυχε ένα ανεπανάληπτο χατ-τρικ κόντρα στην ομάδα που είχε κατακτήσει δύο κύπελλα UEFA τα τελευταία πέντε χρόνια τότε και έστειλε την αναμέτρηση ξανά στη διαδικασία των πέναλτι. Το τελικό αποτέλεσμα, 5-4 υπέρ των μπλαουγκράνα τους έδωσε την πρόκριση.

Σεζόν 1991/92 - Champions League - Αντίπαλος: Ντιναμό Κιέβου

Ήταν η χρονιά που η Μπαρτσελόνα... έσπασε το ρόδι και κατέκτησε το παρθενικό της τρόπαιο στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση. Στα ημιτελικά, οι Καταλανοί ηττήθηκαν με 3-1 στο Κίεβο από τη φημισμένη Ντιναμό Κιέβου, χάρη σε δύο γκολ και μια ασίστ του Βίκτορ Λεονένκο. Στον επαναληπτικό, οι Καταλανοί κυριάρχησαν και τελικά εφτασαν σε νίκη με 4-1, της οποίας μεγάλος πρωταγωνιστής ήταν ο Χοσέ Μαρία Μπακέρο, σκόρερ δύο τερμάτων.

Σεζόν 1999/2000 - Champions League - Αντίπαλος: Τσέλσι

Η Τσέλσι, πριν την έλευση του Ρομάν Αμπράμοβιτς είχε ανταγωνιστικό σύνολο εκείνη τη σεζόν με κύριους πυλώνες του ρόστερ τους Τζιανφράνκο Τζόλα, Τόρε Άντρε Φλο και Γκουστάβο Πογέτ. Ο Ριβάλντο άνοιξε το σκορ στο Νησί, αλλά η Τσέλσι πίεσε ασφυκτικά και εξασφάλισε τη νίκη με 3-1 στο πρώτο παιχνίδι. Ακόμη κι έτσι, όμως, η ποιοτική και άτρωτη στην έδρα της, Μπαρτσελόνα εκείνης της εποχής, δεν έμοιαζε ότι θα αποκλειστεί. Όλοι πάγωσαν στην κεφαλιά του Νορβηγό Φλο, ο οποίος, κόντρα στη ροή του αγώνα στο πρώτο δεκάλεπτο, έδωσε πλεονέκτημα στους Λονδρέζους. Από εκείνο το σημείο και έπειτα, όμως, το γήπεδο "έγειρε". Ο αγώνας πήγε στην παράταση, καθώς στα 90 λεπτά του έληξε με 3-1. Το γκολ του Ντάνι Γκαρσία Λάρα -πέρασε και από τον Ολυμπιακό- ΄έστειλε τον αγώνα στην εξτρά διάρκεια και εκεί το πέναλτι του Ριβάλντο και ένα ακόμη πλασέ του Κλάιφερτ έδωσαν την πανηγυρική νίκη-πρόκριση με σκορ 5-1 στο Καμπ Νου.

Οι οπαδοί της Μπαρτσελόνα περιμένουν και το βράδυ της Τρίτης τα σπουδαία. Μην ξεχνάμε πως το θύμα της μεγαλύτερης ανατροπής στην ιστορία του Champions League είναι η ίδια η Μίλαν. Τη σεζόν 2003/04 είχε κερδίσει με 4-1 τη Λα Κορούνια στο Μιλάνο, έχασε όμως με 4-0 στο Ριαθόρ της Γαλικίας.