Να τελειώσει ό,τι άρχισε πέρσι στο Europa League

Και τώρα Europa League. Ο αγώνας του Ολυμπιακού στο Γκελζενκίρχεν που έληξε με ήττα 1-0 από τη Σάλκε και πλέον οι ερυθρόλευκοι κοιτάζουν την επόμενη ημέρα.

Ο Ολυμπιακός δεν κατάφερε πέρσι -ελέω Μέταλιστ- να κάνει την υπέρβαση στη δεύτερη τη τάξει ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση, αλλά φέτος δείχνει μεγαλύτερη διάθεση να τα καταφέρει.

Πρώτος το τόνισε ο Γιάννης Μανιάτης. "Η πορεία στο Europa League είναι στόχος", σημείωσε ο διεθνής αμυντικός μέσος. Κατόπιν, ακολούθησε ο Νταβίντ Φουστέρ. "Η ήττα μας ήταν δίκαιη, θα κυνηγήσουμε τώρα μια καλή πορεία στο Europa League", δήλωσε ο Ισπανός μεσοεπιθετικός.

Οι παίκτες των ερυθρολεύκων έχουν δείξει τις προθέσεις τους και σίγουρα θα ακολουθήσουν κι άλλοι από το ρόστερ που θα δηλώσουν τα ίδια. Η διοίκηση της πειραιώτικης ομάδας έχει ωριμάσει και δεν επιζητά μόνο το πρωτάθλημα και το Κύπελλο στην Ελλάδα, αλλά επιθυμεί και την καταξίωση στην Ευρώπη. Οι παίκτες θέλουν να... σώσουν την ευρωπαϊκή παρτίδα.

Πιο πολύ από τους ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού, ο Λεονάρντο Ζαρντίμ έχει κατανοήσει τη σπουδαίοτητα μιας καλής πορείας στην Ευρώπη, ακόμη κι αν η ομάδα του "υποβιβάστηκε" στο Europa League. Την αλλαγή κλίματος, άλλωστε, την έχει δει από την καλή της πλευρά, όταν η νίκη επί της Μονπελιέ στη Γαλλία, τον ισχυροποίησε στον ερυθρόλευκο πάγκο. Σίγουρα ο Πορτογάλος δε θα ήθελε να δει το έργο από την... ανάποδη.

Στον τελευταίο αγώνα για τη φάση των ομίλων, παρά τα αντιθέτως θρυλούμενα, ο Ολυμπιακός έχει κίνητρο. Θέλει τη νίκη ώστε να βρεθεί μέσα στους τέσσερις καλύτερους τρίτους της διοργάνωσης κι έτσι να μην αντιμετωπίσει νικητές ομίλων της φάσης των 64 του Europa League. Όταν κανείς ισχυρίζεται ότι ενδιαφέρεται για έναν στόχο, καλείται να εξετάσει όλες τις παραμέτρους.

Μιας και μιλάμε για παραμέτρους, τον αγώνα με την Άρσεναλ την Τρίτη 4 Δεκεμβρίου ακολουθεί το ντέρμπι με τον "αιώνιο αντίπαλο" Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ. Η ελληνική πραγματικότητα θα κλέψει για λίγο τη λάμψη του Europa League αλλά η δίψα για ευρωπαϊκή διάκριση θα επιστρέψει δριμύτερη -και ενδεχομένως ακόμα ισχυρότερη από πέρσι- από τον Φεβρουάριο του 2013.

Ο Ολυμπιακός, από τη φετινή διοργάνωση του Champions League, κέρδισε πιστότητα από παίκτες που δεν ανέμενε να ενταχθούν με τόση ευκολία στο βασικό κορμό, όπως οι Σιόβας, Μανωλάς, Μήτρογλου. Του έλειψαν οι Φουστέρ και Ιμπαγάσα. Παράλληλα, περιμένει πότε θα κάνει τη διαφορά ο Πάολο Μασάντο. Σε κάθε περίπτωση, φέτος οι ερυθρόλευκοι έχουν επιλογές για να χωρέσουν δύο -και τρία- καρπούζια σε μια μασχάλη.