Πώς ο Τιμ Κρουλ τρομοκράτησε και απέκλεισε την Κόστα Ρίκα!

O Τιμ Κρουλ, ένας ήρωας εν μία νυκτί του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2014, έφερε την ομάδα του, την Ολλανδία στους τέσσερις της διοργάνωσης της Βραζιλίας.

Οι οράνιε συνεχίζουν στο Μουντιάλ και θα αντιμετωπίσουν στο Σάο Πάουλο την Αργεντινή, χάρη στην εμπιστοσύνη του Λουίς Φαν Χάαλ σε όλους τους παίκτες του.

Ο Τιμ Κρουλ, τερματοφύλακας της Νιουκάστλ, δεν είναι ένας τυχαίος τερματοφύλακας. Ξεκινώντας από τις ακαδημίες της Ντεν Χάαγκ στην πατρίδα του, έπαιξε επαγγελματικά για πρώτη φορά στη Νιουκάστλ, έχοντας αγωνιστεί ως δανεικός και στη σκωτσέζικη Φόλκερκ, αλλά και στα κατώτερα στρώματα του αγγλικού ποδοσφαίρου, με τη φανέλα της Καρλάιλ.

Δε θα έλεγε κανείς, βέβαια, ότι είναι ιδιαίτερα έμπειρος στα πέναλτι, αφού σε 20 αγώνες έχει αποκρούσει μόλις δύο πέναλτι, έστω κι αν αυτά ήταν μέσα στα τελευταία που του εκτέλεσαν φέτος.

Ο Φαν Χάαλ έδωσε πολύ περισσότερο νόημα στην κίνηση αλλαγής τερματοφύλακα από το ίδιο το ταλέντο, υποτιθέμενο ή όχι, του Κρουλ στις αποκρούσεις από τα 11 βήματα.

Η Κόστα Ρίκα, μια ομάδα χαμηλότερης δυναμικότητας από την Ολλανδία, δίχως επιθετικές λύσεις, κουρασμένη και από την υπερπροσπάθεια και από την υπέρβαση και από την παράταση και τα πέναλτι κόντρα στην Ελλάδα, έδειχνε -μετά το πρώτο ημίωρο του αγώνα- ότι η μόνη διαφυγή πρόκρισής της στα ημιτελικά ήταν η διαδικασία των πέναλτι.

Εξάλλου, τόσο στην κανονική διάρκεια του αγώνα στην Αρένα Φόντε Νόβα του Σαλβαδόρ της Μπαΐα, όσο και στην παράταση, ο Κοσταρικανός τερματοφύλακας Κέιλορ Νάβας έπιανε τα άπιαστα.

Συνεπώς, όλα πήγαιναν κατ' ευχήν για τους Κοσταρικανούς, μιας και οι οράνιε δε σκόραραν ούτε με... αίτηση, ώσπου, ο Φαν Χαάλ τους αιφνιδίασε.

Και δεν το έκανε περισσότερο με το να "ρίξει στη μάχη" έναν εμπειρότερο τερματοφύλακα, αλλά ουσιαστικά τους έφερε αντιμέτωπους με κάτι που δεν περίμεναν, με έναν αστάθμητο παράγοντα, με το άγνωστο. Η κίνηση αυτή ήταν αρκετή για να χτιστεί ένας μύθος γύρω από τον Κρουλ και ξαφνικά, η Μπραζούκα έγινε πιο βαριά για τους ποδοσφαιριστές της Κόστα Ρίκα.

Ο Φαν Χάαλ αιφνιδίασε ακόμη και το βασικό τερματοφύλακα για τις τουλίπες, τον Γιάσπερ Σίλεσεν. Άλλωστε, όπως δήλωσε, δεν του είχε πει τίποτα για την αλλαγή επειδή δε θέλησε να τον επηρεάσει.

Εκ του αποτελέσματος, ορθώς έπραξε καθώς ο Σίλεσεν πραγματοποίησε μια ακόμη σπουδαία απόκρουση και στην παράταση!

Όμως ο Κρουλ έμεινε στην ιστορία και ως... δεύτερος Μπρους Γκρόμπελαρ, με τις γκριμάτσες και κυρίως, με τις κινήσεις μπροστά στο πρόσωπο των εκτελεστών των πέναλτι για λογαριασμό της Κόστα Ρίκα, κάτι που σχολιάστηκε εντόνως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για το κατά πόσον είναι νόμιμο και πώς το επέτρεψε ο Ουζμπέκος διαιτητής της αναμέτρησης, Ραβσάν Ιρμάτοφ.

Ο Κρουλ πλησίαζε τους παίκτες και τους μιλούσε σχεδόν πρόσωπο με πρόσωπο πριν κατευθυνθεί προς την εστία του με τις οδηγίες του Ιρμάτοφ, πάντως κάτι τέτοιο δεν απαγορεύεται, αφού η FIFA επιτρέπει ακόμη και να μιλήσουν οι δύο αντίπαλοι τερματοφύλακες, στο πλαίσιο, βέβαια, της συννενόησης για την εστία και επί της διαδικασίας.

Ο Τιμ Κρουλ το παράκανε πριν και μετά το πέναλτι του Τζιανκάρλο Γκονζάλες, το οποίο βρήκε δίχτυα, όπου πήγε και του είπε "Γνωρίζω που θα το χτυπήσεις" και παρά το γεγονός ότι δέχτηκε το γκολ, επέστρεψε στον Κοσταρικανό αμυντικό και του τόνισε: "Είδες που σου είχα πει ότι ήξερα!".

Οι παραστάσεις από τον 26χρονο πορτιέρο δείχνουν ότι πρόκειται για τερματοφύλακα που πρώτα "ψαρεύει" τον παίκτη και έπειτα διαλέγει γωνία, δηλαδή αποδεικνύεται αρκετά γρήγορος για να πέσει αφότου εκτελεστεί το πέναλτι, αφού μόνο έτσι μπορεί να εξηγηθεί το γεγονός ότι έπεσε σωστά σε όλα τα πέναλτι των Κοσταρικανών και τελικά, απέκρουσε δύο από αυτά.

Πάντως, οφείλουμε να δώσουμε και το παράσημο εμπνευσμένης εκτέλεσης πέναλτι και σε όσους οράνιε εκτέλεσαν εύστοχα από τα 11 βήματα στη διαδικασία (Ρόμπιν Φαν Πέρσι, Άριεν Ρόμπεν, Γουέσλι Σνάιντερ, Ντιρκ Κάουτ κατά σειρά). Παρά τη φιλότιμη προσπάθεια του Κέιλορ Νάβας, τα πέναλτί τους ήταν άπιαστα, αφού, στην κυριολεξία "άγγιζαν" τη γωνία της εστίας.

Οι Ολλανδοί πήραν μια πανάξια πρόκριση στα ημιτελικά, με πολλές ψυχολογικές τεχνικές τελικά και δε θέλουν τίποτα να τους αμαυρώσει αυτή την επιτυχία. Ο ίδιος ο Τιμ Κρουλ αρνήθηκε ότι παρενόχλησε τους Κοσταρικανούς παίκτες και πράγματι, "έπαιξε" με τη λεπτή γραμμη των κανονισμών, αλλά δε φαίνεται να την ξεπέρασε.