Πώς η μοίρα οδήγησε στο Ελλάδα-Ακτή Ελεφαντοστού 2-1

Τυχαία γεγονότα που αλληλοδιαπλέκονται μεταξύ τους στο παρελθόν διαμορφώνουν τελικά το παρόν. Κι ύστερα το παρόν, γίνεται παρελθόν και τα δικά του γεγονότα, μας οδηγούν στο μέλλον που γίνεται παρόν.

Η αλληλουχία των γεγονότων ισχύει και στον αθλητισμό και διαμορφώνει ιστορίες, όπως η γλυκιά ποδοσφαιρική ιστορία της εθνικής Ελλάδος, που γράφει πάλι το δικό της παραμύθι -αλλιώς, τη βάψαμε, που θα έλεγε και ο Διονύσης Τσακνής- και βρίσκεται στους 16 του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Βραζιλίας, μετά τη νίκη με 2-1 επί της Ακτής Ελεφαντοστού.

Ο σκόρερ του πρώτου γκολ της ομάδας, ο Ανδρέας Σάμαρης έγινε άμεσα παίκτης της εθνικής Ελλάδος, μετά την αναγκαστική προαγωγή του στη βασική ενδεκάδα του Ολυμπιακού.

Κάπως έτσι πήρε θέση -με τις καλές εμφανίσεις του ειδικά στο πρώτο μισό της σεζόν σε Superleague και Champions League με τους ερυθρόλευκους- και στην 23άδα της εθνικής Ελλάδος.

Ίσως όμως να μην έπαιζε ποτέ αν δεν τραυματιζόταν ο Παναγιώτης Κονέ, στην αρχή του αγώνα, μια αλλαγή που ανησύχησε όλους όσους παρακολουθούσαν τον αγώνα, καθώς εκείνη τη στιγμή υπήρχε η αίσθηση ότι το ματς "στραβώνει". Πόσω μάλλον όταν έγινε και η δεύτερη αναγκαστική αλλαγή, εκείνη του Γλύκου αντί του Καρνέζη...

Αν ο Σάμαρης δε θα έπαιζε καν, ίσως και ο Σαμαράς να μην ήταν καν εκεί, στη φάση που οι δυο τους άλλαξαν τη μπάλα, μετά το κλέψιμο της μπάλας από τον Σάμαρη στον Τσεΐκ Τιοτέ, που οδήγησε στο πρώτο γκολ της Εθνικής, αν δεν έπαιζε στην κορυφή της επίθεσης και στη θέση του προτιμούνταν ένας εκ των Μήτρογλου ή Γκέκα από τον Σάντος, με τον Σαμαρά στα αριστερά.

Ο ίδιος ο Τιοτέ, που έκανε το μοιραίο λάθος, είχε δεχτεί σκληρή κριτική από τους δημοσιογράφους της χώρας του, που τον είχαν δείξει με το... δάχτυλο ως τον "αδύναμο κρίκο" και την "απογοήτευση" της μεσαίας γραμμής της Ακτής Ελεφαντοστού στα δύο πρώτα παιχνίδια του τρίτου ομίλου, ενώ περίμεναν πολλά απ' αυτόν.

Όπως γράφαμε και πριν τον αγώνα της Ελλάδας, ο Σαμπρί Λαμουσί σκεφτόταν να τον αντικαταστήσει, αλλά τελικά, του έδωσε άλλη μία ευκαιρία για να μην τον "κάψει". Τελικά, ο Τιοτέ ήταν περίλυπος μετά τη λήξη της αναμέτρησης στη Φορταλέζα και ο Λαμουσί υπέβαλε την παραίτησή του...

Ο Γιώργος Σαμαράς κέρδισε το αμφιλεγόμενο πέναλτι από τον άπειρο Τζιοβάνι Σίο, άλλη μια... εμπνευσμένη αλλαγή του Λαμουσί, ο οποίος ήθελε απλά να κερδίσει χρόνο ως τη λήξη του αγώνα.

Ο διαιτητής της αναμέτρησης, Κάρλος Βέρα -Κάρλος Αλφρέδο Βέρα Ροντρίγκεζ το πλήρες όνομά του- από το Εκουαδόρ ήταν τέταρτος διαιτητής στον αγώνα Βέλγιο - Ρωσία και είχε σφυρίξει επίσης τη λευκή ισοπαλία μεταξύ Ιράν και Νιγηρίας. Ήταν ο πρώτος του αγώνας όπου σκόραραν και οι δύο ομάδες.

Στον τελευταίο αγώνα του για το πρωτάθλημα του Ισημερινού, μεταξύ Ολμέδο και Ουνιβερσιδάδ Κατόλικα Εκουαδόρ στη Ριομπάμπα, ο Βέρα είχε και πάλι σφυρίξει πέναλτι μαζί με αποβολή στον Ανρί Κανγκά της Κατόλικα. Για την ιστορία, το εκτέλεσε εύστοχα ο Μπάιρον Γκονζάλο Κάνο της Ολμέδο.

Την Τρίτη έμελλε τη χαρά αυτή να τη γευτεί ο Γιώργος Σαμαράς και μαζί του, ένα ολόκληρο έθνος!

Ο... ανθέλληνας δημοσιογράφος της Bild που έγινε Έλληνας!

Η επόμενη ημέρα της εθνικής Ελλάδος μετά την πρόκριση στους 16

Στους 16 η Εθνική: Οι Έλληνες στους δρόμους και το όνειρο συνεχίζεται!

Ο ξένος τύπος για τη νίκη της Εθνικής

Ελλάδα-Ακτή Ελεφαντοστού: Καρέ-καρέ οι στιγμές πριν το ιστορικό πέναλτι

Πανηγύρι και στην Αστόρια για τη νίκη της Εθνικής

Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου 2014: Στους 16 η Ελλάδα!

Σάντος: Θα δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό

Εντυπωσιασμένος από την Εθνική ο Ρανιέρι, υπογράφει τον Ιούλιο

Η Εθνική έκανε τον Νόβακ Τζόκοβιτς να... παραμιλάει ελληνικά!

Πρωθυπουργικά συγχαρητήρια στην Εθνική για τη νίκη-πρόκριση