Europa League: Η… παλινόρθωση της Βασιλείας

Η Βασιλεία έκανε το θαύμα της. Η πρόκριση στη Ρεντ Μπουλ Αρίνα της Αυστρίας επί της αήττητης επί 18 αγώνες Σάλτσμπουργκ ήταν μια τεράστια υπέρβαση, η οποία μπλέκει και σε περιπέτειες τη χώρα μας αναφορικά με τη 12η θέση της βαθμολογίας της UEFA για την ευρωπαϊκή μας εκπροσώπηση τη σεζόν 2015/16.

Η Σάλτσμπουργκ είχε αποσπάσει λευκή ισοπαλία στο Ζανκτ Γιάκομπ Παρκ της Ελβετίας, ενώ είχε τις ευκαιρίες για νίκη.

Οι Αυστριακοί έμοιαζαν ανίκητοι φέτος, καθώς στις τελευταίες 18 αναμετρήσεις τους σε όλες τις διοργανώσεις μετρούσαν 17 νίκες και μία ισοπαλία!

Ωστόσο, έμελλε να γευτούν την πίκρα του αποκλεισμού μέσα στο ίδιο τους το γήπεδο.

Τη Βασιλεία δεν την πτόησε ούτε ο πλαστικός χλοοτάπητας του Ρεντ Μπουλ Αρίνα, ούτε καν το γεγονός ότι όλα ξεκίνησαν ιδανικά για τους γηπεδούχους πρωταθλητές Αυστρίας.

Ο διαιτητής του αγώνα, ο άπειρος Μάνουελ Γκρέφε, γερμανικής καταγωγής, απέβαλε με απευθείας κόκκινη κάρτα -δίκαια- τον Μάρεκ Σούσι της Βασιλείας μόλις στο ένατο λεπτό, για αντιαθλητικό μαρκάρισμα επάνω στον Βραζιλιάνο επιθετικό Άλαν της Σάλτσμπουργκ.

Ο Άλαν τραυματίστηκε και χρειάστηκε ιατρική βοήθεια και την ίδια στιγμή, είκοσι περίπου οπαδοί των Ελβετών εισήλθαν στον αγωνιστικό χώρο για να διαμαρτυρηθούν στον διαιτητή για την κόκκινη κάρτα στον παίκτη της ομάδας τους!

Ο Άλαν δεν είχε δεχθεί ακόμη τις πρώτες βοήθειες για να συνεχίσει και παρά το πρωτοφανές γεγονός, να διαμαρτυρηθούν οπαδοί στον αγωνιστικό χώρο για διαιτητική απόφαση, ο Γκρέφε αιτιολόγησε την εικοσάλεπτη διακοπή του αγώνα με τον τραυματισμό του Βραζιλιάνου φορ των γηπεδούχων!

Έδειξε έτσι πρωτοφανή ανεκτικότητα στα τεκταινόμενα εντός γηπέδου. Οι οπαδοί της Βασιλείας απομακρύνθηκαν από την ασφάλεια του γηπέδου και ο αγώνας συνεχίστηκε κανονικά.

Σε ένα παιχνίδισμα της τύχης, ο Άλαν αποβλήθηκε κι εκείνος στο 86' με δεύτερη κίτρινη κάρτα, για επικίνδυνο παιχνίδι επάνω στον Φιλίπ Ντεγκέν.

Η Σάλτσμπουργκ, με παίκτη παραπάνω από το 9', πήρε για τα καλά τα ηνία του αγώνα και στο 22' προηγήθηκε με τον αρχηγό της, Τζόναθαν Σοριάνο. Στο 44' Νταβίντ Ντεγκέν τραυματίστηκε και ο Μουράτ Γιακίν έκανε αναγκαστική αλλαγή. Χειρότερα δε θα μπορούσε να πάει το πρώτο ημίχρονο για τους Ελβετούς...

Όμως στο δεύτερο μέρος, η Σάλτσμπουργκ μπήκε υπερφίαλη και σχεδόν υπνωτισμένη και ισοφάρισε αρχικά με τον Στρέλερ στο 50' και πήρε προβάδισμα με τον Αργεντινό Σάουρο στο 60'. Στο 86' τραυματίστηκε και ο μέσος Αγέτι, για να αντικατασταθεί από τον Καμερουνέζο Εμπόλο.

Οι Ελβετοί κράτησαν μέχρι το τέλος τη μεγάλη νίκη-πρόκριση, αλλά γλίτωσαν την τιμωρία και κινδυνεύουν με χρηματικό πρόστιμο.