Τι θα κάνει ο Ολυμπιακός με τα λεφτά από την πώληση Μήτρογλου

Απόλυτος πρωταγωνιστής στο μεταγραφικό παζάρι έγινε ξαφνικά ο Ολυμπιακός, σε πλήρη αντίθεση με όσα δήλωνε τα Χριστούγεννα ο Μίτσελ.

Η Φούλαμ φαίνεται ότι δίνει τα 15 εκατ. ευρώ για τον Κώστα Μήτρογλου και ο παίκτης, με συμβόλαιο 10 εκατ. ευρώ για τέσσερα χρόνια, μετακομίζει στο Κρέιβεν Κότατζ.

Οι ερυθρόλευκοι ηγεμονεύουν το ελληνικό ποδόσφαιρο επί του παρόντος. Δεν είναι τυχαίο ότι έχουν 68 εν ενεργεία συμβόλαια ποδοσφαιριστών.

Αυτό που γίνεται περισσότερο οφθαλμοφανές από ποτέ από τη στιγμή που ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία της ομάδας, μέσω των παραδειγμάτων των Βλάντιμιρ Βάις και Κώστα Μήτρογλου, είναι η αλλαγή στρατηγικής των ερυθρολεύκων.

Ο Ολυμπιακός πουλάει. Ο Ολυμπιακός χρησιμοποιεί τον ηγεμονικό του ρόλο στην Ελλάδα ως βιτρίνα για τους παίκτες με αξία μεταπώλησης που παίζουν στο σύνολο και παράλληλα, κινείται γρήγορα για να εξασφαλίσει τους αντικαταστάτες του για να συνεχίσει στην ανοδική πορεία του, ενώ δεν πρέπει να αποκλείονται νέες πωλήσεις.

Η πώληση Μήτρογλου ενδεχομένως να σκόρπισε απαισιοδοξία στους οπαδούς των Πειραιωτών, όμως ο Ολυμπιακός μοιάζει πια περισσότερο στην Πόρτο, απ' ό,τι στη Ρούμπιν Καζάν ή στη Στεάουα Βουκουρεστίου.

Εξηγούμαστε. Η παρουσία του στο Champions League αφήνει πρόσφορο έδαφος για πωλήσεις παικτών. Μιας και το ελληνικό πρωτάθλημα δεν είναι πια τόσο ελκυστικό και ανταγωνιστικό, ο Ολυμπιακός δημιούργησε ένα κίνητρο για τους παίκτες του εξωτερικού να τον επιλέξουν.

Μια καλή μεταγραφή σε μεγαλύτερη ομάδα ή ένα καλύτερο συμβόλαιο μετά την Ελλάδα ήταν οι λόγοι-κίνητρα που παρακίνησαν τον Βάις να ντυθεί στα ερυθρόλευκα και τους πέτυχε. Πιθανότατα το ίδιο να ισχύει και για τον Παραγουανό Ερνάν Πέρεθ. Έτσι θα σκέφτηκε και ο Ιμπραΐμ, που αποκτήθηκε και δόθηκε δανεικός στον Εργοτέλη.

Μήτρογλου τέλος - Και τώρα τι;

Ο Ολυμπιακός έχει μέχρι το τέλος της σεζόν λίγα ανταγωνιστικά ματς, στα οποία πραγματικά να χρειάζεται την ποιότητα του Μήτρογλου. Αυτά είναι οι δύο αναμετρήσεις με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, τα ημιτελικά -και ο τελικός- του Κυπέλλου Ελλάδας και οι αγώνες με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα και με τον Παναθηναϊκό στο Καραϊσκάκη για το πρωτάθλημα.

Το να δοθεί χρόνος στον Σκέποβιτς είναι μία λύση, αν και ο Μίτσελ δεν έχει δείξει να έχει πειστεί για την αξία του Σέρβου.

Όμως τα 15 εκατ. ευρώ που θα μπουν στα ταμεία, θα χρησιμοποιηθούν κατά κύριο λόγο για να ανεβάσουν το "ταβάνι" των χρημάτων που θα προσφερθούν για να μείνει ο Ρομπέρτο.

Ο τερματοφύλακας των ερυθρολεύκων είναι κομμάτι της σταθερότητας του ρόστερ και στον Ολυμπιακό θέλουν να τον κρατήσουν. Η αξία του υπολογίζεται στα 5,6 εκατ. ευρώ και πλέον ο Ολυμπιακός μπορεί να δώσει μέχρι 8 εκατ. ευρώ για να "δέσει" ο παίκτης στο λιμάνι.

Τα υπόλοιπα 7 εκατ. ευρώ μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αγορά του Τζόελ Κάμπελ και να μείνουν και... ρέστα. Η Άρσεναλ, με βάση τα δεδομένα του Δεκεμβρίου -διότι η συμφωνία με τη Nike ανέβασε τον πήχυ για την ομάδα του Άσμπερτον Γκρόουβ- έμενε ικανοποιημένη με 5 εκατ. ευρώ.

Με την απόκτηση του Κάμπελ, ο Ολυμπιακός μοιάζει πλήρως καλυμμένος στη θέση του δεξιού εξτρέμ, όπου έπαιζε μέχρι και το Δεκέμβριο κατ' ανάγκη ακόμη και ο Γιαταμπαρέ. Κι αυτό διότι για το καλοκαίρι έχει κλείσει ο Τζόναθαν Λεζάρ της Άντερλεχτ και θα κατηφορήσει στο Νέο Φάληρο από τη Νέα Σμύρνη και ο Δημήτρης Κολοβός. Συνεπώς, μόνο αν ο Μίτσελ ζητήσει παίκτη εδώ και τώρα θα αποκτηθεί ο Ερνάν Πέρεθ.

Παράλληλα, η οψιόν αγοράς του Ιβάν Μαρκάνο βρίσκεται στα 2 εκατ. ευρώ και μπορεί να καλυφθεί με τα... ρέστα του Κάμπελ.

Συνεπώς, ο Ολυμπιακός μπορεί να μην πάρει τώρα φορ και να αναζητήσει ένα πολύ δυνατό όνομα και καλό ποδοσφαιριστή, με περγαμηνές και φυσικά, με μεταπωλητική αξία, έχοντας ως εκκίνηση τα 4 εκατ. ευρώ από τη μεταγραφή του Βάις στη Λεκίγια του Κατάρ!