Μποϊκοτάζ λόγω ρατσισμού στο Μουντιάλ του 2018 ζητά ο Τουρέ

Ο Γιάγια Τουρέ ανεβάζει τους τόνους αναφορικά με τη ρατσιστική επίθεση που καταγγέλλει ότι δέχτηκε από τους Ρώσους οπαδούς της ΤΣΣΚΑ Μόσχας.

"Αν δεν είμαστε βέβαιοι για το Παγκόσμιο Κύπελλο που θα γίνει στη Ρωσία, τότε δεν θα έρθουμε", προειδοποίησε έξαλλος ο Ιβοριανός μέσος, κάνοντας λόγο για γενικευμένο μποϊκοτάζ των μαύρων παικτών, που θα προσπαθήσει να κινητοποιήσει ο ίδιος, ενόψει του Μουντιάλ του 2018 που θα διεξαχθεί στη χώρα.

Από την άλλη, στη Μόσχα οι άνθρωποι της ΤΣΣΚΑ αρνούνται τις κατηγορίες. Δε δέχονται δηλαδή καν ότι υπήρξαν ρατσιστικά συνθήματα (!) και τους επιβεβαιώνει ένας μαύρος, ο Σεϊντού Ντουμπιά, ο οποίος χαρακτήρισε τον Τουρέ "υπερβολικό".

"Δεν άκουσα τίποτα τέτοιο από τους φιλάθλους της ΤΣΣΚΑ. Ναι, είναι πάντα θορυβώδεις υποστηρίζοντας την ομάδα και προσπαθούν να ασκήσουν όσο μεγαλύτερη πίεση μπορούν στους αντιπάλους μας, αλλά ποτέ δεν θα χρησιμοποιούσαν ρατσιστικά συνθήματα. Οπότε ο συμπαίκτης μου στην Ακτή Ελεφαντοστού απλά υπερβάλλει", τόνισε χαρακτηριστικά.

Πάντως, η UEFA συνεχίζει να ερευνά το θέμα και προειδοποίησε την Πέμπτη πως πλέον οι ομάδες δεν θα τη... γλιτώνουν απλά με ένα πρόστιμο όταν οι φίλαθλοί τους επιδεικνύουν ρατσιστική συμπεριφορά.

"Έχοντας μελετήσει προσεκτικά το βίντεο του αγώνα, δεν βρήκαμε ρατσιστικά σχόλια από τους φιλάθλους της ΤΣΣΚΑ. Σε πολλές περιπτώσεις, κυρίως στις επιθέσεις των αντιπάλων, οι φίλαθλοι αποδοκίμαζαν και σφύριζαν ώστε να ασκήσουν πίεση, αλλά ανεξάρτητα από το... χρώμα.

Συγκεκριμένα, αυτό συνέβη με τον Άλβαρο Νεγρέδο και τον Έντιν Τζέκο. Το γιατί ο Ιβοριανός μέσος νόμιζε ότι όλα απευθύνονταν προς το πρόσωπό του δεν είναι ξεκάθαρο", ανέφερε αντίστοιχα η ανακοίνωση των Ρώσων.

Η ομάδα της πρωτεύουσας θα απολογηθεί πάντως στις 30 Οκτωβρίου και η UEFA, που τελευταία έχει σκληρύνει τη στάση της σε θέματα ρατσισμού, είναι πιθανόν να προχωρήσει σε τιμωρία έδρας. Ο Λιρόι Ροσίνιορ, πρώην επιθετικός της Γουέστ Χαμ, ο οποίος εργάζεται στην οργάνωση "Κόκκινη Κάρτα στο ρατσισμό!" τόνισε στο τηλεοπτικό δίκτυο του BBC ότι η απειλή για μποϊκοτάζ στο Μουντιάλ της Ρωσίας ίσως κάνει τη FIFA να πάρει περισσότερα και πιο ουσιαστικά μέτρα κατά του ρατσισμού.