Ολυμπιακός: Στις 18:55 φτάνει η πτήση της ευτυχίας

Η ώρα θα γράφει 18:55 τη Δευτέρα 13 Μαΐου όταν ο δις πρωταθλητής Ευρώπης θα πατήσει και πάλι ελληνικό έδαφος. Η πτήση Α34901 της Aegean θα φτάσει στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος και αναμένεται να γίνει δεκτή από χιλιάδες φιλάθλους του Ολυμπιακού, οι οποίοι του επιφυλάσσουν πανηγυρική υποδοχή.

Δικαιολογημένα πανηγύρια

Η πτήση θα προσγειωθεί, όχι όμως και η ίδια η ομάδα του Ολυμπιακού. Εκείνη θα παραμείνει στους επτά ουρανούς, όπως της αξίζει και δικαιούται να κάνει. Ξεκίνησε για το Final Four του Λονδίνου ως το αουτσάιντερ της διοργάνωσης και κατέληξε πανηγυρικός πρωταθλητής, δίχως περιθώριο διάψευσης, με βάση τις δύο πλήρεις εμφανίσεις που πραγματοποίησε.

Γιώργος Μπαρτζώκας: Ο πρώτος Έλληνας που ανέβηκε στο... μπασκετικό Έβερεστ

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας, ο πρώτος Έλληνας προπονητής που κατέκτησε το Κύπελλο Πρωταθλητριών, εξήγησε τους λόγους της νίκης: "Κερδίσαμε δύο εντελώς διαφορετικούς αγώνες, έναν με βάση την άμυνα κόντρα στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας και έναν ακόμη, τον τελικό, βάζοντας 100 πόντους στη Ρεάλ Μαδρίτης. Περάσαμε διά πυρός και σιδήρου όλη τη χρονιά, περάσαμε δύσκολες στιγμές, είχαμε άγχος στα πλέι-οφ της φάσης των οκτώ της Euroleague. Όμως τελικά ήρθαμε εδώ. Και εδώ δεν είχαμε άγχος. Εδώ ήρθαμε να δείξουμε μόνο το ταλέντο μας και ότι είμαστε πολύ αθλητική ομάδα. Και το πετύχαμε", τόνισε.

Και συνέχισε, φειδωλά και με μετριοφροσύνη: "Εγώ πολύ λίγα πράγματα έκανα. Τα περισσότερα τα έκαναν οι ίδιοι οι παίκτες και οι διοίκηση".

Τι έκανε στο Λονδίνο ο Ολυμπιακός εντός του παρκέ

Πράγματι, ο Ολυμπιακός ήταν πλήρης σε αυτό το φάιναλ φορ. Είχε τον παίκτη για τις δύσκολες δουλειές (Χάινς), τον παίκτη για τα σκριν (Σλούκας), τον παίκτη για τα split-out (Κατσίβελης), τον παίκτη για τα εύκολα μακρινά αμαρκάριστα σουτ (Άντιτς), τον παίκτη για τα πικ-εντ-ρολ (Περπέρογλου), τον ταχύτατο Έισι Λο, τον υποδειγματικό αμυντικό Σερμαντίνι, ακόμη και τις εναλλαγές στα μαρκαρίσματα και τα ελεύθερα σουτ του ρολίστα Πάουελ.

Μα πάνω απ' όλα είχε τον ακριβοπληρωμένο αρχηγό του. Αν και ίσως ο Χάινς να άξιζε αντί του Βασίλη Σπανούλη τον τίτλο του MVP της διοργάνωσης του Λονδίνου, ο Kill Bill έδειξε πόσο μεγάλη μπασκετική προσωπικότητα αποτελεί όταν παραδέχτηκε ότι στις δύο πρώτες περιόδους του τελικού, ήταν... ανύπαρκτος.

Ο ρόλος του αρχηγού Σπανούλη

Στο δεύτερο μέρος του τελικού, συνήλθε και αποτελείωσε τη Ρεάλ. Εκείνη που νωρίτερα χτυπούσαν αλύπητα οι υπόλοιποι παίκτες των ερυθρόλευκων. Ο Σπανούλης ήταν ο ενορχηστρωτής των επιθέσεων και πέρα από τους πόντους που πέτυχε, ήταν εκείνος που έβαλε... φρένο στον έλεγχο του ρυθμού που είχαν ως τότε οι Μαδριλένοι. Εκείνος που αποφάσιζε πόσα δευτερόλεπτα θα διαρκούσε η κάθε επίθεση του Ολυμπιακού.

Η ομαδικότητα και η μετριοφροσύνη το μυστικό της "δεμένης" ερυθρόλευκης αρμάδας

Πάντως, ένα από τα αδιαμφισβήτητα στοιχεία των μπασκετικών ερυθρολεύκων είναι το ομαδικό πνεύμα και η μετριοφροσύνη. Η υπόκλιση στο σύνολο, έναντι των προσωπικών επιτευγμάτων. Μετά τη λήξη του αγώνα, ο Έισι Λο το έθεσε ξεκάθαρα: "Τι μου λες τώρα.... Ποιον παίκτη τον νοιάζουν τα προσωπικά του στατιστικά, όταν υπάρχει τέτοια επιτυχία. Σημασία έχει να βάζει η ομάδα στόχους και να τους πετυχαίνει. Για να τους πετύχει, χρειάζεται η συμβολή όλων".