Προκριματικά Ευρωμπάσκετ 2025: Πρεμιέρα με νίκη για την Εθνική και τον Σπανούλη στον πάγκο της

Προκριματικά Ευρωμπάσκετ 2025: Πρεμιέρα με νίκη για την Εθνική και τον Σπανούλη στον πάγκο της

Επικράτησε με 72-64 της Τσεχίας στο ΣΕΦ

Νικηφόρα ήταν η πρεμιέρα της Εθνικής Ανδρών στον 6ο προκριματικό όμιλο για το Eurobasket 2025. Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα επικράτησε με 72-64 της Τσεχίας στο κατάμεστο ΣΕΦ, στέφοντας με επιτυχία το ντεμπούτο του Βασίλη Σπανούλη στην τεχνική ηγεσία της «γαλανόλευκης».

Το ματς

Ο Βασίλης Σπανούλης παρέταξε ευρωλιγκάτη πεντάδα απέναντι στην Τσεχία, αρχίζοντας βασικούς τους Γουόκαπ, Ρογκαβόπουλο, Παπανικολάου, Μήτογλου και Παπαγιάννη. Μια πεντάδα με μέγεθος που επιδίωξε γρήγορη εκτέλεση στις πρώτες επιθέσεις όμως όλα τα μακρινά/μεσαία σουτ βρήκαν σίδερο.

Η Εθνική έκανε μουδιασμένο ξεκίνημα με βιαστικές προσπάθειες για το 4-5 στο 4’, με τον Σπανούλη να χαμηλώνει γρήγορα το σχήμα με τον Λαρεντζάκη στη θέση του Ρογκαβόπουλου. Η ελληνική ομάδα ήταν άστοχη πίσω από τα 6μ.75 ωστόσο η άμυνα λειτούργησε με μπροστάρη τον Γουόκαπ. Παρ’ όλα αυτά, η Τσεχία έκλεισε το πρώτο δεκάλεπτο μπροστά στο σκορ με 12-15 αφού η Ελλάδα ήταν κακή και αγχωμένη στην εκτέλεση με 0/9 τρίποντα και συνολικά 6/22 σουτ εντός πεδιάς.

Μάλιστα η Εθνική συμπλήρωσε 5 λεπτά χωρίς καλάθι και η Τσεχία προηγήθηκε 14-21 με τον Πετέρκα στο 12’, πριν από το ελληνικό ξέσπασμα. Το γκολ-φάουλ του Γουόκαπ ξεκόλλησε την Ελλάδα, ο Παπανικολάου σκόραρε στον αιφνιδιασμό ενώ ο Μήτογλου έκλεψε και κάρφωσε για το 21-21 μέσα σε πανδαιμόνιο για το σερί 7-0.

Η αμυντική διάθεση των διεθνών ήταν σημείο αναφοράς, λειτουργώντας ως αντίβαρο στην αστοχία και φέρνοντας το ματς στα ίσα. Τελικά η Ελλάδα πήγε στα αποδυτήρια με το υπέρ της 32-31, παίρνοντας τους 28 πόντους από τους Μήτογλου (14π., 5/9 δίπ., 6ριμπ.), Παπανικολάου (9π., 4/6 δίπ.) και Γουόκαπ (5π., 4ριμπ., 4ασ.) ενώ η ελληνική αμυντική λειτουργία ανάγκασε τους Τσέχους σε αναλογία 10/9 σε ασίστ και λάθη.

Η Τσεχία βρήκε λύσεις με το μακρινό σουτ, πέτυχε τρία σερί τρίποντα και με επιμέρους σκορ 1-9, προηγήθηκε με 33-40 στις αρχές της τρίτης περιόδου. Πολύ γρήγορα πάντως η Εθνική έφερε ξανά το ματς στα μέτρα της, βγάζοντας ενέργεια στην άμυνά της και δημιουργία στην επίθεση από τον Μωραΐτη.

Ο Ρογκαβόπουλος σκόραρε για το 51-46 και η τρίτη περίοδος έκλεισε στο 53-50 για την Ελλάδα ενώ στο μεσοδιάστημα, ο Τόμας Σατοράνσκι πήγε προσωρινά στα αποδυτήρια μετά το χτύπημα στο κεφάλι που δέχτηκε από τον Καλαϊτζάκη. Το τρίποντο του Χαραλαμπόπουλου ανέβασε τη διαφορά στο +8 (58-52, 33’) για την ελληνική ομάδα που διατηρούσε σταθερά το προβάδισμα με όπλο την σκληράδα στην άμυνα. Εν τέλει, η Ελλάδα έφτασε στη νίκη με 72-64, ξεκινώντας ιδανικά τις υποχρεώσεις της στα «παράθυρα».

Τα δεκάλεπτα: 12-15, 32-31, 53-50, 72-64

Πηγή: gazzetta