Νεκρός σε τροχαίο δυστύχημα ο 24χρονος κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ Μαραθωνίου, Κέλβιν Κίπτουμ

Νεκρός σε τροχαίο δυστύχημα ο 24χρονος κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ Μαραθωνίου, Κέλβιν Κίπτουμ

«Το άθλημα έχει υποστεί μια τραγική απώλεια»

Ο σημερινός κάτοχος του παγκόσμιου ρεκόρ Μαραθωνίου Κέλβιν Κίπτουμ και ο προπονητής του Gervais Hakizimana πέθαναν σε τροχαίο δυστύχημα την Κυριακή το βράδυ έξω από την πόλη Eldoret στην κοιλάδα Rift, επιβεβαίωσε η αστυνομία της Κένυας.

Ο 24χρονος Κενυάτης αθλητής, ο οποίος οδηγούσε ένα Toyota Premio, και ο προπονητής του πέθαναν στο σημείο της σύγκρουσης, δήλωσε στο CNN ο αστυνομικός διοικητής της κομητείας Elgeyo Marakwet, Peter Mulinge.

Ένας τρίτος επιβάτης επέζησε με σοβαρά τραύματα, πρόσθεσε ο Mulinge.

«Έχασε τον έλεγχο, έφυγε από το δρόμο, μπήκε σε ένα χαντάκι 60 μέτρων και χτύπησε σε ένα μεγάλο δέντρο», είπε ο Mulinge. Το ατύχημα συνέβη γύρω στις 11 το βράδυ. Τοπική ώρα.

Το παγκόσμιο ρεκόρ του Κέλβιν Κίπτουμ στον μαραθώνιο 2:00:35 που σημειώθηκε στον Μαραθώνιο του Σικάγο τον περασμένο Οκτώβριο επικυρώθηκε πριν από λίγες ημέρες από την World Athletics. Είχε στραφεί στον μαραθώνιο μόνο από αγώνες μικρότερης απόστασης ένα χρόνο πριν σημειώσει αυτόν τον ρυθμό ρεκόρ. Βελτίωσε τον προσωπικό του καλύτερο χρόνο κατά 50 δευτερόλεπτα για να καταρρίψει το ρεκόρ 2:01:09 που έθεσε ο Κενυάτης Έλιουντ Κιπτσόγκε, ο οποίος θεωρείται ευρέως ο καλύτερος μαραθωνοδρόμος όλων των εποχών. Ο Kiptum πιστεύεται ευρέως ότι είναι ο διάδοχος του Kipchoge και πιθανός υποψήφιος για να τρέξει τον μαραθώνιο σε λιγότερο από 2 ώρες.

Ο Χακιζιμάνα, 36 ετών, ήταν πρώην επαγγελματίας αθλητής από τη Ρουάντα που συμμετείχε σε διαφορετικούς αγώνες από τα 5.000 μέτρα έως τον ημιμαραθώνιο.

 

«Τραγική απώλεια για τον Μαραθώνιο»

Όλος ο κόσμος του στίβου και του τρεξίματος μεγάλων αποστάσεων προσέφεραν φόρο τιμής και θρήνησαν για την απώλεια ενός τέτοιου αθλητή στον απόγειο της καριέρας του. Ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Στίβου Σεμπάστιαν Κόου είπε ότι ο Κίπτουμ ήταν «ένας απίστευτος αθλητής που άφησε μια απίστευτη κληρονομιά, θα μας λείψει πολύ».

«Είμαστε συγκλονισμένοι και βαθιά λυπημένοι που πληροφορηθήκαμε την τραγική απώλεια του Κέλβιν Κίπτουμ και του προπονητή του, Gervais Hakizimana», δήλωσε ο Coe. «Εκ μέρους όλων των World Athletics, στέλνουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στις οικογένειες, τους φίλους, τους συμπαίκτες τους και το έθνος της Κένυας».

Ο Coe πρόσθεσε ότι, «μόνο νωρίτερα αυτή την εβδομάδα στο Σικάγο, το μέρος όπου ο Kelvin σημείωσε το εξαιρετικό παγκόσμιο ρεκόρ του στον μαραθώνιο, μπόρεσα να επικυρώσω επίσημα την ιστορική του στιγμή», μεταδίδει το CNN.

Ο μάνατζερ του Kiptum, Bob Verbeeck, περιέγραψε τον αθλητή ως «αγαπημένο φίλο».

 

«Εκ μέρους όλων των συναδέλφων μας και των φίλων του στο Golazo (Management Group), στέλνουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στις οικογένειές τους, στους φίλους και σε όλους στην οικογένεια του αθλητισμού», ανέφερε ο Verbeeck σε δήλωση. Συλλυπητήρια μηνύματα ανέβηκαν επίσης στον επίσημο λογαριασμό του Kiptum στο Instagram μετά την είδηση ​​του θανάτου του.

Οι διοργανωτές του Μαραθωνίου του Λονδίνου μοιράστηκαν ένα μήνυμα στο X. «Είμαστε σοκαρισμένοι και βαθιά λυπημένοι. Οι σκέψεις όλων στον Μαραθώνιο του TCS του Λονδίνου είναι με την οικογένεια και τους φίλους του Kelvin και του Gervais». Η απώλεια του Kiptum θα ήταν αισθητή στο Σικάγο, δήλωσε ο Carey Pinkowski, Εκτελεστικός Διευθυντής Αγώνων, Bank of America Chicago Marathon, όπου ο Kipton έγραψε ιστορία το 2023.

«Ο Κέλβιν ήταν ένας αθλητής μιας νέας γενιάς στην αρχή της καριέρας του», είπε ο Pinkowski. «Ενώ θα τον θυμούνται για τις επιδόσεις του που έσπασαν ρεκόρ, εγώ θα τον θυμάμαι ως ένα απίστευτο ταλέντο και ως ένα ακόμα πιο υπέροχο άτομο». «Ήμασταν τυχεροί που παρακολουθήσαμε το μεγαλείο του στους δρόμους του Σικάγο», πρόσθεσε. «Το άθλημα του μαραθωνίου τρεξίματος έχει υποστεί μια τραγική απώλεια».