Απόφαση σοκ στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο: Το δικαστήριο της Ε.Ε. δικαίωσε τη European Super League – Αλλάζουν όσα ξέραμε

Απόφαση σοκ στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο: Το δικαστήριο της Ε.Ε. δικαίωσε τη European Super League – Αλλάζουν όσα ξέραμε

Έκρινε ότι δεν υπάρχει «μονοπώλιο» της UEFA και ουσιαστικά δίνει το δικαίωμα στη ESL για να δημιουργήσει το δικό της… «Champions League»

Μία απόφαση που έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα στο ευρωπαϊκό -και ενδεχομένως και στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο- έλαβε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Έκρινε ότι δεν υπάρχει το «μονοπώλιο» της UEFA κάτι που σημαίνει ότι ουσιαστικά δίνει το δικαίωμα στη European Super League, να προχωρήσει τα πλάνα τα οποία είχε για τη δημιουργία ενός δικού της πρωταθλήματος, ενός δικού της… Champions League.

Πρόκειται για μια απόφαση η οποία δεν αφήνει περιθώριο, κρίνοντας ότι οι κανονισμοί της UEFA και της FIFA είναι αντίθετοι με την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Έτσι ουσιαστικά, με την απόφασή αυτή οι ομάδες έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν να αγωνιστούν σε άλλη διοργάνωση και όχι υπό τη σκέπη της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου.

 

«Είμαστε βασικά αισιόδοξοι και έχουμε μεγάλη εμπιστοσύνη στο ευρωπαϊκό νομικό σύστημα», είχε τονίσει πριν την γνωστοποίηση της απόφασης ο Μπερντ Ράιχαρντ, διευθύνων σύμβουλος της Α22, της εταιρείας πίσω από την ESL και είχε προσθέσει:

«Είναι ένα σημαντικό ορόσημο, γιατί τότε θα ξέρουμε αν ανοίξει η αγορά. Εάν το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δώσει τη δυνατότητα στους συλλόγους να αποκτήσουν κυριαρχία επί της δικής τους διοργάνωσης, θα είναι επίσης σημαντικό. Είμαι πεπεισμένος γι' αυτό».

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε συγκεκριμένα πως οι κανονισμοί της FIFA και της UEFA για αδειοδότηση πριν από τη δημιουργία διοργανώσεων συλλόγων όπως η European Super League παραβιάζουν το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο, στην ανακοίνωσή του σημειώνει πως αυτό δεν σημαίνει πως αυτομάτως πρέπει να δωθεί η άδεια για τη δημιουργία μιας νέας διοργάνωσης όπως η European Super League.

«Αυτοί οι κανονισμοί είναι αντίθετοι στο δίκαιο του ανταγωνισμού και την ελεύθερη παροχή υπηρεσιών», αναφέρει η απόφαση και συνεχίζει: «Οι κανονισμοί της FIFA και της UEFA που υποβάλλουν τη δημιουργία ενός νέου πρότζεκτ διοργάνωσης συλλόγων, όπως η European Super League, και απαγορεύσει σε ομάδες και παίκτες να λάβουν μέρος σε αυτή, είναι παράνομοι».

«Η FIFA και η UEFA δεν είναι δεσμευμένες σε κανένα κριτήριο που να εγγυάται το διαφανές του χαρακτήρος τους, την αντικειμενικότητά τους και πως δεν κάνουν διακρίσεις. Έτσι, οι κανονισμοί που δίνουν στη FIFA και την UEFA τον αποκλειστικό έλεγχο επί της εμπορικής εκμετάλλευσης των δικαιωμάτων που παράγονται από αυτές τις διοργανώσεις μπορούν να βλάψουν τον ανταγωνισμό, λαμβάνοντας υπόψη τη σημασία που έχουν αυτά τα δικαιώματα για τα ΜΜΕ, τους καταναλωτές και τους τηλεθεατές», προσθέτει.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, πάντως, στην απόφαση, του μιλά για την έγκριση ή μη του να δημιουργηθεί η νέα διοργάνωση. «Ωστόσο, μια διοργάνωση όπως το πρότζεκτ της European Super League δεν πρέπει να θεωρείται αναγκαστικά πως έχει την άδεια να δημιουργηθεί. Αφού απαντήθηκαν ερωτήματα γενικού χαρακτήρα για τους κανονισμούς της FIFA και της UEFA, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, δεν παίρνει θέση σχετικά με αυτό το συγκεκριμένο πρότζεκτ». Από την άλλη, βέβαια, η συγκεκριμένη απόφαση ανάβει το πράσινο φως για να δημιουργηθούν νέες διοργανώσεις.

Πλέον αναμένουμε μεγάλο ενδιαφέρον την αντίδραση της UEFA, και φυσικά των ομάδων, αυτών που είχαν πρωτοστατήσει στη δημιουργία της νέας Ευρωπαϊκής Λίγκας.

Θυμίζουμε ότι την άνοιξη του 2021 είχε γίνει η ανακοίνωση της… ίδρυσης της ESL, στην οποία συμμετείχαν μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες, όπως Μπαρτσελόνα, Ρεάλ Μαδρίτης, Γιουβέντους κτλ. κάνοντας γνωστό την έναρξη του πρότζεκτ ενός νέου Champions League, μια κλειστής λίγκας με τις ομάδες που θα συμμετέχουν σε αυτή να απέχουν από τα πρωταθλήματα των χωρών τους.

Σύντομα όμως υπήρξαν αντιδράσεις, και με τους Άγγλους οπαδούς να βγαίνουν μπροστά και να ασκούν πιέσεις, να ωθούν τις ομάδες τους να αποχωρήσουν από τη νέα αυτή κίνηση.