Αργυρό μετάλλιο η Γεωργιάδου και χάλκινο η Γκουντούρα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ξιφασκίας

Αργυρό μετάλλιο η Γεωργιάδου και χάλκινο η Γκουντούρα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ξιφασκίας

Οι δύο αθλήτριες με τις επιτυχίες τους αυτές εξασφάλισαν την συμμετοχή τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι

Ιστορική ήταν η 27η Ιουλίου για την Ελλάδα και την ελληνική ξιφασκία, καθώς στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στο Μιλάνο δύο Ελληνίδες ανέβηκαν μαζί στο παγκόσμιο βάθρο.

Τα μετάλλια που είχε κατακτήσει η χώρα μας στο θεσμό πριν το Μιλάνο, ήταν δύο. Το χάλκινο της Γκουντούρα το 2019 και το χάλκινο της Γεωργιάδου το 2022. Σήμερα τα μετάλλια έγιναν τέσσερα, καθώς η Γεωργιάδου κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο και η Γκουντούρα το χάλκινο στη σπάθη γυναικών και ανέβηκαν στο δεύτερο και το τρίτο σκαλί του βάθρου αντίστοιχα.

Οι δύο Ελληνίδες έκαναν ξανά περήφανη όλη την Ελλάδα και έδειξαν, ότι όχι μόνο θα είναι παρούσα η χώρα μας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού το 2024, αλλά και ότι μπορεί να διεκδικήσει και μετάλλιο.

Η πορεία της Γεωργιάδου

Η Δέσποινα Γεωργιάδου είχε εξαιρετική πορεία μέχρι την είσοδο της στην τετράδα των μεταλλίων. Στη φάση των 64 νίκησε με 15-13 την Τουρκάλα Ντενίζ Σελίν Ουνλουντάγκ (FIE No 141), στη φάση των 32 νίκησε με 15-10 τη Γιούλικα Φούνκε (FIE No43), στη φάση των 16 νίκησε με 15-7 την Κορεάτισσα Τζίσου Γιουν (FIE No20) και στον προημιτελικό νίκησε με 15-9 την Κινέζα Χενγκγιού Γιανγκ (FIE No34).

Στον ημιτελικό κόντρα στην Βουλγάρα Γιοάνα Ιλίεβα (FIE No 24) η Ελληνίδα επικράτησε με 15-8 και πέρασε στον μεγάλο τελικό. Στην τελευταία μάχη μπροστά σε χιλιάδες φιλάθλους η σπουδαία Γεωργιάδου ηττήθηκε με 15-11 κόντρα στην Γιαπωνέζα Μισάκι Εμούρα (FIE No1) η οποία υπερασπίστηκε με επιτυχία τον περσινό της παγκόσμιο τίτλο. Το αργυρό μετάλλιο που κατέκτησε είναι η μεγαλύτερη διάκριση στην ιστορία της ελληνικής ξιφασκίας και το δεύτερο μετάλλιο στην καριέρα της 32χρονης μετά το χάλκινο στο Κάϊρο της Αιγύπτου το 2022. Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στην ίδια και στους προπονητές της, Χρήστο Σαΐνη και Κρίστιαν Μπάουερ.

Η πορεία της Γκουντούρα

Η Δώρα Γκουντούρα επίσης εξασφάλισε μετάλλιο με τέσσερις διαδοχικές νίκες. Στη φάση των 64 νίκησε με 15-6 την Βραζιλιάνα Λουάνα Πέκελμαν (FIE No46), στη φάση των 32 νίκησε με 15-4 τη Γεωργιανή Λίκε Τζιτζιεϊσβίλι (FIE No50), στη φάση των 16 νίκησε με 15-6 τη Γερμανίδα Λαρίσα Άιφλερ (FIE No18) και στον προημιτελικό νίκησε με 15-11 τη Γαλλίδα Μανόν Άπιτι-Μπρουνέ (FIE No 6).

Στον ημιτελικό κόντρα στην κάτοχο του παγκόσμιου τίτλου, τη Γιαπωνέζα Μισάκι Εμούρα (FIE No1), η Ελληνίδα ξιφομάχος ηττήθηκε στον τελευταίο και καθοριστικό πόντο με 15-14. Η Γκουντούρα ήταν με μικρή διαφορά πίσω στο σκορ από την αρχή του ημιτελικού, κατάφερε να κάνει την ανατροπή σε 14-13 και είχε δυο ευκαιρίες να λήξει τον αγώνα, η Γιαπωνέζα όμως κατάφερε να γυρίσει ξανά το σκορ και να πάρει τη νίκη.

Αυτό ήταν το δεύτερο χάλκινο μετάλλιο σε παγκόσμιο πρωτάθλημα για τον ομοσπονδιακό προπονητή σπάθης, Θανάση Δελενίκα, μετά από αυτό που είχε κατακτήσει στη Βουδαπέστη της Ουγγαρίας το 2019, το πρώτο στην ιστορία της Ελλάδας.

Η Ελλάδα όμως είχε και τρίτη ελληνική συμμετοχή στις 64 του κόσμου, αυτή της Μαρίνας Παΐζη. Μετά από μεγάλη προσπάθεια απέναντι στο Νο11 του κόσμου, την Ελίζαμπεθ Ταρτακόφσκι (ΗΠΑ), η Παΐζη ηττήθηκε με 15-13 και ολοκλήρωσε την παρουσία της στη διοργάνωση με την 53η θέση στον κόσμο, μία εμφάνιση που μόνο χαμόγελα πρέπει να της δίνει.

Είναι η τέταρτη φορά που κατατάσσεται εντός των 64 καλύτερων του κόσμου σε συνολικά οκτώ παρουσίες σε παγκόσμια πρωταθλήματα. Οι προηγούμενες ήταν το 2010 (Παρίσι, 50η), το 2011 (Κατάνια, 40η) και το 2015 (Μόσχα, 48η). Γεωργιάδου, Γκουντούρα και Παΐζη δεν έχουν ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις τους στο Μιλάνο αφού στις 30 Ιουλίου θα αγωνιστούν μαζί με την Κλαίρη Μπένου στο ομαδικό της σπάθης γυναικών.