Μουντιάλ 2022: Ο Κουρτουά έκανε τραγικό λάθος και το Μαρόκο «ξέρανε» το Βέλγιο – Δείτε τα highlights

Μουντιάλ 2022: Ο Κουρτουά έκανε τραγικό λάθος και το Μαρόκο «ξέρανε» το Βέλγιο – Δείτε τα highlights

Στο κόλπο της πρόκρισης μπαίνουν και οι Αφρικανοί

H λάθος εκτίμηση του Κουρτουά σε εκτέλεση φάουλ του Σαμπίρι από πολύ πλάγια θέση στο 73ο λεπτό έδωσε στο Μαρόκο μεγάλη νίκη με 2-0 -αφού έβαλε κι άλλο γκολ στις καθυστερήσεις- επί του Βελγίου και είναι, πλέον, κανονικά και με το νόμο στη διεκδίκηση της πρόκρισης, με τον 6ο όμιλο του Μουντιάλ 2022, στον οποίο συμμετέχουν και οι Κροατία και Καναδάς, να αποκτά έξτρα ενδιαφέρον.

Οι Βέλγοι ήξεραν ότι με νίκη θα εξασφάλιζαν την πρόκριση, οπότε δεν προκάλεσε έκπληξη το γεγονός ότι μπήκαν δυνατά στο παιχνίδι με στόχο το γρήγορο γκολ, το οποίο θα μπορούσαν να πετύχουν στο 5′ με τον Μπατσουαγί, μετά την κάθετη μπαλιά του Τ. Αζάρ, αλλά ο Μουνίρ απέκρουσε. Και όταν κάποια λεπτά μετά, στο 17′, ο τερματοφύλακας του Μαρόκου έκανε άστοχη έξοδο σε εκτέλεση κόρνερ, ο Ονάνα με κεφαλιά έστειλε τη μπάλα πολύ ψηλά.

 

Ήταν δύο φάσεις που έδειχναν και την εικόνα του παιχνιδιού, αφού το Βέλγιο ήταν καλύτερο στο πρώτο 20λεπτο, αλλά στη συνέχεια, με την αρχή να γίνεται στο 21′ με το σουτ του Ζίγιεχ που έφυγε άουτ, το Μαρόκο άρχισε να βελτιώνει την απόδοσή του. Άρχισε να παίρνει μέτρα στο γήπεδο, να βγαίνει μπροστά και τελικά να γίνεται και απειλητικό.

Όπως, για παράδειγμα, στη φάση του 35ου λεπτού, όταν ο Χακίμι πάτησε περιοχή από δεξιά και είχε καλές προϋποθέσεις για το σουτ, αλλά αυτό ήταν άστοχο. Παρ’ όλα αυτά, οι Μαροκινοί παρέμεναν στην επίθεση και στις καθυστερήσεις του πρώτου ημιχρόνου πίστεψαν ότι πήραν το προβάδισμα με την εκτέλεση φάουλ του Ζίγιεχ που έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα, αλλά το VAR έδειξε ότι ο εκτεθειμένος Σαΐς ήταν μπροστά από τον Κουρτουά και επηρέαζε το οπτικό πεδίο του, με το γκολ να ακυρώνεται.

 

Στο 52′ πάντως, στην πρώτη φάση του β’ μέρους, τίποτα δεν εμπόδιζε το οπτικό πεδίο του Μουνίρ και γι’ αυτό απέκρουσε το δυνατό σουτ του Αζάρ που είχε κάνει ωραία κίνηση, για να απαντήσει στο 57′, με δική του ωραία κίνηση, ο Μπουφάλ στην άλλη πλευρά του γηπέδου αλλά η μπάλα έφυγε ελάχιστα άουτ μετά το πλασέ που επιχείρησε.

Το παιχνίδι ήταν ανοιχτό σε όλα τα αποτελέσματα αφού και οι δύο ομάδες κυνηγούσαν το γκολ και τη νίκη, με τους Βέλγους να απειλούν στο 65′ με τον Μέρτενς, το δυνατό σουτ του οποίου απέκρουσε ο Μουνίρ. Για να έρθει, τελικά, το 73ο λεπτό και η φάση που ουσιαστικά έκρινε το ματς, με τον Κουρτουά να αιφνιδιάζεται από την εκτέλεση φάουλ του Σαμπίρι από πλάγια θέση και το Μαρόκο να κάνει το 0-1.

 

Το Βέλγιο ήταν, πλέον, με την πλάτη στον τοίχο και ο Βερτόνχεν δεν κατάφερε να βρει στόχο με κεφαλιά στο 82′ μετά την εκτέλεση κόρνερ, για να κλειδώσουν τελικά το τρίποντο οι Μαροκινοί στο 92′, όταν ο Ζίγιεχ γύρισε ωραία για τον Αμπουκχλάλ και αυτός με πλασέ νίκησε τον Κουρτουά για το 0-2!

Βέλγιο: Κουρτουά, Μενιέ (81′ Λουκάκου), Αλντερβάιρελντ, Βερτόνχεν, Καστάνιε, Ονάνα (60′ Τίλεμανς), Βίτσελ, Τ. Αζάρ (75′ Τροσάρ), Ε. Αζάρ (60′ Μέρτενς), Ντε Μπρόινε, Μπατσουαγί (75′ Ντε Κετελάρε).

Μαρόκο: Μουνίρ, Χακίμι (68′ Ατιά Αλάχ), Αγκέρ, Σαΐς, Μαζράουι, Άμραμπατ, Ουνάχι (78′ Ελ Γιαμίκ), Αμαλάχ (68′ Σαμπίρι), Μπουφάλ (73′ Αμπουκχλάλ), Ζίγιεχ, Εν Νεσίρι (73′ Χαμνταλά).