Οι κορυφαίοι αθλητές του 2012

Στην τελετή που διοργανώνει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικού Τύπου για μία ακόμα χρονία βραβεύονται οι καλύτεροι. Οι αθλητές που κατάφεραν να ξεχωρίσουν, οι ομάδες που έκαναν τη διαφορά την προηγούμενη σεζόν, αλλά και προπονητές από όλους τους χώρους του αθλητισμού.

Κορυφαία ομάδα του 2012 αναδείχτηκε η ομάδα μπάσκετ ανδρών του Ολυμπιακού, η οποία κατέκτησε το πρωτάθλημα της Α1 Ανδρών και την Ευρωλίγκα. Οι ισχυροί άνδρες της ΚΑΕ, αδελφοί Αγγελόπουλοι, o προπονητής των πρωταθλητών Ευρώπης, Ντούσαν Ίβκοβιτς και σύσσωμη η όλα τα μέλη της ομάδας βρέθηκαν στο βάθρο και παρέλαβαν το βραβείο.

Κορυφαίος προπονητής του 2012 αναδείχθηκε ο Ντούσαν Ίβκοβιτς, που οδήγησε τον Ολυμπιακό στο Ευρωπαϊκό και στο Πρωτάθλημα. Όπως δήλωσε ο Σέρβος προπονητής: "Μεγάλη η χαρά μου που παρουσίασα την ίδια ομάδα και πήρα το Ευρωπαϊκό. Σίγουρα μεγάλο ρόλο έπαιξαν οι παίκτες, οι φίλαθλοι και η ομάδα. Ο Ολυμπιακός είναι στο αίμα μου".

Ο κορυφαίος αθλητής της χρονιάς είναι ο κολυμβητής, Σπύρος Γιάννωτης που πήρε την τέταρτη θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Για δεύτερη διαδοχική χρονιά ο Σπύρος Γιαννιώτης, ο οποίος ήταν 4ος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου στο αγώνισμα της κολύμβησης ανοικτής θάλασσας, αναδείχθηκε κορυφαίος αθλητής για το 2012. Όπως δήλωσε μετά τη βράβευσή του: “Δεν το περίμενα, γιατί κι ο Βασίλης Σπανούλης κι ο Ηλίας Ηλιάδης (ήταν συνυποψήφιοι για το βραβείο) είναι φοβεροί αθλητές. Χάρηκα και το μπάσκετ που είδα και το χάλκινο του Ηλιάδα, ευχαριστώ όσους με ψηφίσατε κι όσους στάθηκαν κοντά μου. Αυτό που χρειάζεται να έχεις είναι τρέλα, υπομονή και αγάπη!”

Η πρωταθλήτρια της ξιφασκίας, Βάσω Βουγιούκα, που ήταν 5η στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, αναδείχθηκε κορυφαία αθλήτρια για το 2012. “Μου έμεινε πικρία από τους Ολυμπιακούς του Λονδίνου λόγω του μεταλλίου που δεν ήρθε, αντιθέτως χάρηκα για τη συμμετοχή μου”, είπε η Βουγιούκα στη γιορτή των κορυφαίων.

Σε ότι αφορά τους αθλητές με αναπηρία, ο Νίκος Παπανάος είναι ο κορυφαίος του 2012, αγωνίζεται στο μπότσια* και κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στους Παραολυμπιακούς του καλοκαιριού.

Κορυφαία αθλήτρια με αναπηρία για το 2012, είναι η Μαρία Ελένη Κορδαλή, η οποία κατέκτησε επίσης το χρυσό μετάλλιο στο μπότσια* στους Παραολυμπιακούς του Λονδίνου.

Για την προσφορά τους στο ελληνικό ποδόσφαιρο οι Άγγελος Χαριστέας, Αντώνης Νικοπολίδης, Γιάννης Γκούμας, Τραϊανός Δέλλας και Νίκος Λυμπερόπουλος.

*Το μπότσια (Boccia) είναι άθλημα για αθλητές με αναπηρία. Είναι διασκευασμένη μορφή του ιταλικού αθλήματος μπότσε και έχει σχεδιαστεί ώστε να να παίζεται από άτομα με εγκεφαλική παράλυση ή άλλη κινητική αναπηρία που χρησιμοποιούν αναπηρικό αμαξίδιο. Σκοπός του παιχνιδιού είναι να ρίξουν οι παίκτες την πλαστική μπάλα τους (χρώματος κόκκινου ή μπλε) όσο πιο κοντά μπορούν στη λευκή μπάλα - στόχο που καλείται "jack".