Bίντεο από τη σπάνια «μονομαχία» Γκάλη-Τζόρνταν

Bίντεο από τη σπάνια «μονομαχία» Γκάλη-Τζόρνταν

Το 1983 είχαν τεθεί αντιμέτωπες η Εθνική Ελλάδος με το Νορθ Καρολάινα στο πλαίσιο φιλικού τουρνουά

Καθώς μέσα από το ντοκιμαντέρ «The Last Dance» γύρω από τον παγκόσμιο θρύλο του μπάσκετ Μάικλ Τζόρνταν, η αθλητική υφήλιος χορεύει ξανά στους ρυθμούς του «Air», αξίζει να θυμηθούμε ένα μοναδικό ντοκουμέντο.

Πρόκειται για την μία και μοναδική φορά που τέθηκαν αντιμέτωποι, σε φιλικό αγώνα, ο δικός μας μύθος του αθλήματος, Νίκος Γκάλης με τον Αμερικανό σούπερ σταρ.

Ήταν στις 20 Οκτωβρίου 1983, όταν στο «Αλεξάνδρειο» η Εθνική Ελλάδος αντιμετώπισε το πανεπιστήμιο του Νορθ Καρολάινα όπου αγωνιζόταν ο Τζόρνταν, στο πλαίσιο του τουρνουά «Δημήτρεια».  Η Εθνική μας είχε γνωρίσει την ήττα σε εκείνο το φιλικό, με τον «Air» να σκοράρει 34 πόντους, ενώ ο Νίκος Γκάλης είχε τελειώσει το παιχνίδι με 24 πόντους.

«Είναι ένας πλήρης παίκτης. Δεν περίμενα να δω έναν τέτοιο σκόρερ από την Ευρώπη» είχε πει ο Τζόρνταν για τον «γκάνγκστερ» του ευρωπαϊκού μπάσκετ.

Το βίντεο που βρίσκεται στο youtube είναι τραβηγμένο από ερασιτεχνική κάμερα και τα πλάνα προορίζονταν αποκλειστικά για το αρχείο του προπονητή του Νορθ Καρολάινα, Ντιν Σμιθ.