Το Λίβερπουλ τιμά τους 96 νεκρούς του Χίλσμπορο

Το Λίβερπουλ τιμά τους 96 νεκρούς του Χίλσμπορο

Ημέρα μνήμης για τα θύματα της ποδοσφαιρικής τραγωδίας

Συμπληρώνονται τριάντα χρόνια από την ημέρα που σημειώθηκε μία από τις μεγαλύτερες τραγωδίες στην Ευρώπη. Από την ημέρα (15 Απριλίου 1989) που 96 φίλαθλοι της Λίβερπουλ πήγαν να δουν την αγαπημένη τους ομάδα και δεν γύρισαν ποτέ στο σπίτι τους...

Στο ουδέτερο γήπεδο του Σέφιλντ, στο Χίλσμπορο, ήταν προγραμματισμένος να διεξαχθεί ο ημιτελικός του Κυπέλλου Αγγλίας μεταξύ της Λίβερπουλ και της Νότινγχαμ Φόρεστ. Οι φίλοι των «κόκκινων» συνέρεαν κατά χιλιάδες στην πόλη και λόγω του κυκλοφοριακού κομφουζίου που δημιουργείται, ένας μεγάλος αριθμός φτάνει αργοπορημένα στο γήπεδο και συνωστίζεται στις θύρες του γηπέδου.

Τα ελάχιστα τουρνικέ που έπρεπε να «εξυπηρετήσουν» χιλιάδες κόσμου, αναγκάζουν την αστυνομία και τους ανθρώπους του γηπέδου να ανοίξουν κάποιες πύλες προκειμένου να μπει ο κόσμος και να αποφευχθούν τραυματισμοί.

Οι κερκίδες όμως που διοχετεύεται το πλήθος είναι ήδη γεμάτες και η τραγωδία είναι αναπόφευκτη. Οι φίλαθλοι που έρχονται από πίσω, στριμώχνουν όσους είναι ήδη μπροστά προς τα κάγκελα. Συνωστισμός, πίεση, ασφυξία... Κάποιοι φίλαθλοι δεν αντέχουν, πέφτουν. Άλλοι τους ποδοπατούν. Άλλοι κρέμονται από τα διαζώματα προκειμένου να γλυτώσουν.

Κασκόλ και λουλούδια στο Χίλσμπορο, στη μνήμη των νεκρών.

Στις 15.06 (έξι λεπτά μετά τη σέντρα), το παιχνίδι διακόπτεται. 96 άνθρωποι βρίσκουν τραγικό θάνατο ενώ 766 είναι οι τραυματίες.

Η πρωθυπουργός Μάργκαρετ Θάτσερ, η αστυνομία και τα Μέσα θα ρίξουν τις ευθύνες στους «μεθυσμένους» φίλους της Λίβερπουλ που προκάλεσαν το χάος και την τραγωδία επειδή έφτασαν αργοπορημένοι και χωρίς εισιτήρια. Από τότε, οι «Λιβερπούλιανς» ζητούσαν να λάμψει η αλήθεια και να αποδοθεί δικαιοσύνη.

Το προκλητικό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Sun, ανέφερε: «Η αλήθεια», κατηγορώντας τους οπαδούς ακόμα και για βεβήλωση νεκρών. Έπρεπε να περάσουν 23 χρόνια για να αποκατασταθεί η αλήθεια χάρη στα πορίσματα ανεξάρτητης επιτροπής που αποδίδει ευθύνες στην αστυνομία και στους υπεύθυνους ασφαλείας του γηπέδου για μοιραία λάθη και έλλειψη συντονισμού, που έφεραν το μοιραίο αποτέλεσμα.

Δικαίωση για τους "96" ζητούν οι φίλοι της Λίβερπουλ

Σήμερα, στις 15.06 ο χρόνος θα σταματήσει σε όλο το Λίβερπουλ. Οι μορφές των 96 θυμάτων κρέμονται σε πανό στο St. George's Hall με την επιγραφή: «Never Forgotten» (δεν θα ξεχαστείτε ποτέ). Η δικαίωση για τις συνθήκες που προκάλεσαν την τραγωδία, είναι μία μικρή παρηγοριά για τους οικείους και συγγενείς των θυμάτων. Η μνήμη τους όμως θα μείνει για πάντα ζωντανή.

Το σημερινό πρωτοσέλιδο της Liverpool Echo, είναι αφιερωμένο στα ονόματα των 96 αδικοχαμένων φίλων της Λίβερπουλ.