Η «κόκκινη μονομαχία» που καθηλώνει το Νησί από το 1894

Η «κόκκινη μονομαχία» που καθηλώνει το Νησί από το 1894

Μία κόντρα που κρατά από τη Βιομηχανική Επανάσταση μέχρι... σήμερα

Αποτελεί τη μεγαλύτερη αντιπαλότητα στο Nησί. Και μάλιστα με τη… βούλα μίας πρόσφατης ψηφοφορίας για λογαριασμό του sportbible.com στο twitter όπου οι χρήστες κλήθηκαν να ψηφίσουν ποιο ζευγάρι είναι το μεγαλύτερο ντέρμπι στο νησί.

Την πρώτη θέση πήρε το Μάντσεστερ ΓιουνάιτεντΛίβερπουλ με 47% (συμμετείχαν 41.126 χρήστες), τη δεύτερη το «Old Firm», Σέλτικ- Ρέηντζερς με 34%, την τρίτη θέση το λονδρέζικο ντέρμπι Τότεναμ- Άρσεναλ με 12% και την τέταρτη το Σάντερλαντ- Νιουκάσλ με ποσοστό 7%.

Αν και δεν μπορούμε να το ονομάσουμε «ντέρμπι» με την αυστηρή έννοια του όρου καθώς ως τέτοια ορίζονται τα παιχνίδια μεταξύ αντιπάλων της ίδιας πόλης, εντούτοις η ένταση και τα πάθη που…εξάπτει το συγκεκριμένο «ζευγάρι» το κατατάσσει σε αυτά και μάλιστα ως το κορυφαίο στη Μ. Βρετανία. Η σύγκρουση των «κόκκινων διαβόλων» με τους «κόκκινους», το «North-West Derby» (το βορειοδυτικό ντέρμπι) με βάση το γεωγραφικό χαρακτήρα ή πολύ απλά «The bloody red rivalry» (σε ελεύθερη μετάφραση «η ματωμένη μονομαχία των κόκκινων»).

Μία μονομαχία που ξεκινά από την αντιπαλότητα του Μάντσεστερ με το Λίβερπουλ, δύο πόλεων που τις χωρίζει απόσταση 35 μιλίων, στη Βορειοδυτική Αγγλία. Μία κόντρα που έχει τις ρίζες της στη Βιομηχανική Επανάσταση. Μέχρι τον 18ο αιώνα το Μάντσεστερ ήταν πιο πολυπληθές και αποτελούσε μία πόλη με μεγάλη προοπτική ανάπτυξης. Στα τέλη του ίδιου αιώνα όμως, το Λίβερπουλ είχε μετατραπεί σε ένα μεγάλο λιμάνι με ιδιαίτερη εμπορική κίνηση και τα επόμενα χρόνια αναδείχτηκε ως η δεύτερη σημαντικότερη πόλη της Βρετανικής Αυτοκρατορίας μετά το Λονδίνο. Η κόντρα…χειροτέρεψε όταν κατασκευάστηκε το κανάλι του Μάντσεστερ, το οποίο οι κάτοικοι του Λίβερπουλ θεώρησαν ότι θα βλάψει το λιμάνι τους. Από το 1894 όταν έγινε το πρώτο παιχνίδι της Λίβερπουλ εναντίον της Newton Heath FC (που αργότερα μετονομάστηκε σε Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ) για τα play off μέχρι σήμερα που οι δύο σύλλογοι αναμετρώνται στο «Ολντ Τράφορντ», κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι. Όμως το θερμόμετρο συνεχίζει να χτυπάει «κόκκινο», σε όλο το Νησί.

Από τις δύο ομάδες, έχουν περάσει τεράστιοι παίκτες, προπονητές και ποδοσφαιρικοί παράγοντες. Ας δούμε δέκα χαρακτηριστικές δηλώσεις αντίστοιχων προσωπικοτήτων, που αποτυπώνουν εύλογα το τι σημαίνει «η μονομαχία των κόκκινων» για τη Μεγάλη Βρετανία…

«Για μένα, η Λίβερπουλ είναι το μεγάλο ντέρμπι λόγω της σπουδαίας ιστορίας. Όταν ήρθα εδώ, ήταν οι βασιλιάδες της Αγγλίας. Στόχος μου ήταν αυτό να το αλλάξω. Είναι δύσκολο για μένα να πάω κόντρα στην ιστορία», Σερ Άλεξ Φέργκιουσον (προπονητής Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 1986-2013).

«Είναι οι δύο πιο πετυχημένες ομάδες στη χώρα και η αντιπαλότητα είναι τεράστια λόγω του πόσο κοντά είναι οι δύο αυτοί σύλλογοι και εξαιτίας των μαχών που έχουν δώσει μέσα στα χρόνια. Αν ρωτήσεις κάποιον παίκτη ή φίλαθλό μας, ποιο ματς θέλουν να κερδίσουν, θα σου πουν : τη Γιουνάιτεντ», Στήβεν Τζέραρντ (παίκτης Λίβερπουλ 1998-2015).

«Οι φίλαθλοι είναι τυχεροί που οι δύο ομάδες πάντα είχαν καλούς μάνατζερ, προπονητές και ποδοσφαιριστές ώστε να είναι μία απόλαυση να τις βλέπεις να αγωνίζονται μεταξύ τους. Υπάρχει σεβασμός και δεν πρέπει ποτέ να το ξεχνάμε», Σερ Μπόμπι Τσάρλτον (παίκτης Mάντσεστερ Γιουνάιτεντ 1956-1973).

«Θεωρώ πως πάντα έδειχνα τον απαιτούμενο σεβασμό στη Λίβερπουλ και την ιστορία της. Γνωρίζω όμως επίσης ότι είναι η ομάδα που απολαμβάνω περισσότερο να κερδίζω», Ράιαν Γκιγκς (παίκτης Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 1990-2014).

«Τους θαυμάζω για όσα έχουν πετύχει και τους σέβομαι, αλλά ως Λίβερπουλ θεωρούμε ότι είμαστε ανώτεροι. Πιθανώς και εκείνοι να πιστεύουν το ίδιο» , Ρόμπι Φάουλερ (παίκτης Λίβερπουλ, 1993-2001 και 2006-’07).

«Πριν το πρώτο μου ματς απέναντι στη Λίβερπουλ με τη Γιουνάιτεντ, ο Σερ Άλεξ μου είπε “Άκου, δεν έχεις παίξει ποτέ ως τώρα σε τέτοιο ματς οπότε κοίτα να είσαι έτοιμος και να αντιληφθείς τη σημασία του”. Πήρα μία γεύση αλλά δεν υπάρχουν λόγια για να σε κάνουν πραγματικά έτοιμο για τέτοιο ματς» , Ρίο Φέρντιναντ (παίκτης Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 2002-2014).

«Ας ξεκαθαρίσουμε κάτι: Θέλω η Γιουνάιτεντ να χάνει κάθε φορά που παίζει. Το ευχαριστιέμαι. Είμαι σίγουρος ότι οι φίλοι της αισθάνονται ακριβώς το ίδιο για τη Λίβερπουλ και αυτό δεν το αλλάζω με τίποτα», Τζέημι Κάραγκερ (παίκτης Λίβερπουλ 1996-2013).

«Έκανα αυτό που πάντα ονειρευόντουσαν οι φίλαθλοί μας να κάνουν στη θέση μου. Τους (σ.σ. στη Λίβερπουλ) έσκαγα τα πνευμόνια. Ήμουν ο εκπρόσωπός τους στο χορτάρι κάτι που δεν έχουν ξεχάσει ποτέ», Νόρμαν Γουαητσάιντ (παίκτης Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 1982-1989).

«Ήμουν στην μοναδική θέση να έχω βρεθεί στο ίδιο δωμάτιο όταν ο Μπάσμπι και ο Σάνκλι, συζητούσαν για το μέλλον μου. Ο Σάνκλι θαύμαζε πολύ τον Μπάσμπι και ο σεβασμός τους θύμιζε σχέση πατέρα- γιου. Ήταν απόλυτα προσγειωμένοι γι’αυτό έγιναν τόσο σπουδαίοι μάνατζερ», Φιλ Τσίσνολ (ο τελευταίος παίκτης που μετακινήθηκε απευθείας από τη μία ομάδα στην άλλη το 1964, από τη Γιουνάιτεντ 1959-’64, στη Λίβερπουλ 1964-’67).

«Όταν ερχόμασταν στο Όλντ Τράφορντ, μέναμε στο Lymm, εκεί που ζούσε ο Σερ Μπόμπι Τσάρλτον. Πηγαίναμε πρωινή βόλτα την ημέρα του αγώνα και ο Μπιλ Σάνκλι βρισκόταν ήδη σπίτι του Μπομπ! Έτσι γινόταν τότε, υπήρχε τρομερή συναδελφικότητα», Ίαν Κάλαχαν (παίκτης Λίβερπουλ 1959-1978).