Ο Ζοάο Ολιβέιρα νικητής του Σπάρταθλου

Ο 36χρονος Πορτογάλος αθλητής Ζοάο Ολιβέιρα είναι ο νικητής του 31ου αγώνα υπεραποστάσεων Σπάρταθλον 2013, που διένυσε τα 246 χιλιόμετρα της διαδρομής Αθήνα - Σπάρτη σε χρόνο 23 ώρες, 27 λεπτά και 52 δευτερόλεπτα, φτάνοντας στην Σπάρτη λίγο πριν τις 07:30 του Σαββάτου.

Ο Ολλανδός Lantink Jan Albert που προηγείτο στο μεγαλύτερο τμήμα τις διαδρομής, δεν τα κατάφερε στα τελευταία 35 περίπου χιλιόμετρα.

Από τα ξημερώματα σήμερα οι Σπαρτιάτες είχαν βγει στην είσοδο της πόλης, στα πεζοδρόμια της διαδρομής ως το άγαλμα του βασιλιά Λεωνίδα και περίμεναν να υποδεχτούν τους αθλητές, χειροκροτώντας κι επαινώντας την προσπάθειά τους.

Ο Ολιβέιρα έφθασε το ξημέρωμα στη Σπάρτη και αποθεώθηκε από τον κόσμο που τον υποδέχθηκε. Μάλιστα έκανε την 11η καλύτερη επίδοση στην ιστορία του αγώνα, καθώς κάλυψε την απόσταση των 246 χιλιομέτρων, της διαδρομής Αθήνα-Σπάρτη, σε 23 ώρες 29:08. Ήταν η πέμπτη συμμετοχή του στην διοργάνωση. Τερμάτισε τρεις φορές, ενώ πέρσι εγκατέλειψε.

"Είμαι χαρούμενος που βρίσκομαι στην Ελλάδα και κέρδισα το ιστορικό Σπάρταθλον. Είναι η 5η φορά που συμμετέχω και τώρα κέρδισα. Είναι φανταστικό", δήλωσε μετά την επιτυχία του ο Ζοάο Ολιβέιρα. Ο Πορτογάλος με πολλές δυνάμεις πέρασε τον Ολλανδό Ζαν Άλμπερ Λάντνικ προηγείτο στο μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής 25 χλμ. πριν από τον τερματισμό.

Δεύτερος τερμάτισε ο 29χρονος Γερμανός Φλοριάν Ρέους σε χρόνο 25 ώρες, 29 λεπτά και 54 δευτερόλεπτα και τρίτος o 38χρονος Ιταλός Ιβάν Γκουντίν κάνοντας χρόνο 25 ώρες, 54 λεπτά και 49 δευτερόλεπτα, ενώ ο πρώτος Έλληνας που τερμάτισε στον υπερμαραθώνιο, με χρόνο 27 ώρες 44 λεπτά και 10 δευτερόλεπτα είναι ο Στέργιος Αναστασιάδης.

H Ουγγαρέζα Σίλβια Λιούμπικς ήταν η πρώτη γυναίκα αθλήτρια που τερμάτισε με χρόνο 28 ώρες 03 λεπτά και 04 δευτερόλεπτα.

Μέχρι στιγμής έχουν τερματίσει 17 αθλητές από τους 332 που ήταν στην εκκίνηση του αγώνα, ενώ να επισημάνουμε ότι οι αθλητές έτυχαν θερμής υποδοχής σε πολλά σημεία της διαδρομής στην Πελοπόννησο, όπως στη πόλη του 'Αργους και την Αλέα Τεγέας, που οι κάτοικοι ξενύχτησαν περιμένοντας τους αθλητές να περάσουν.

Ο αγώνας, πραγματοποιείται με την αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος "Σταύρος Νιάρχος", το οποίο στηρίζει τον αγώνα από το 2004.