Σφαιροβολία: Αγώνισμα με τεχνική και αμερικανική κυριαρχία

Ένα από τα πιο παραδοσιακά αγωνίσματα του στίβου -κι ας μην της φαίνεται- είναι η σφαιροβολία. Οι διοργανωτές των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, το 1986, στην Αθήνα, δεν το σκέφτηκαν ούτε λεπτό πριν τη συμπεριλάβουν στο πρόγραμμα, ως αγώνισμα του στίβου.

Φαινομενικά μοιάζει το... ευκολότερο άθλημα του κόσμου, ωστόσ τα πράγματα δεν είναι ακριβώς όπως φαίνονται.

Η εκτέλεση της ρίψης της σφαίρας απαιτεί ιδιαίτερη τεχνική. Στην πάροδο των ετών οι τρόποι ρίξεις διέφεραν και εξελίσσονταν.

Κάποτε θύμιζαν το γαλλικό μπριτζ. Νωρίτερα, τη βασκική μπότσια. Πλέον έχει καθιερωθεί ενιαίος τρόπος ρίψης: γίνεται με το χέρι απλωμένο προς τα κάτω και την παλάμη να βλέπει μπροστά, προς την περιοχή ρίψης.

Οι τεχνικές

Το ενδιαφέρον είναι ότι υπάρχει μια εκτέλεση που δε θα δούμε ποτέ, καθότι δεν εγκρίθηκε από τους κριτές τους αγωνίσματος, αλλά μοιάζει με τη ρίψη μπάλας του μπέιζμπολ. Ωστόσο, η σφαίρα είναι αρκετά πιο βαριά...

Οι τραυματισμοί στον ώμο και τον αυχένα είναι πολύ συχνοί για τους αθλητές. Στην κίνηση glide, ο αθλητής κάνει κίνηση 180 μοιρών και πετά τη σφαίρα. Στην κίνηση spin, πραγματοποιεί ολόκληρη περιστροφή γύρω από τον εαυτό του, κατά τα πρότυπα της δισκοβολίας.

Η κυριαρχία των Αμερικανών

Η σφαιροβολία, όσο κι αν δε γεμίζει το μάτι, είναι αγώνισμα κατεξοχήν αμερικάνικο. ΤΟ 1975 ο Μπράιαν Όλντφελντ, από τις ΗΠΑ, έριξε τη σφαίρα στα 22,86 μέτρα, αλλά αυτή του η επίδοση δεν αναγνωρίστηκε ποτέ, διότι η σφαίρα δε ρίχτηκε με τη σωστή τεχνική. Το ρεκόρ αυτό, ωστόσο, καταρρίφθηκε μόλις το 1987 από τον Ιταλό Αλεσάντρο Αντρέι, για να το "σπάσει" ο Γερμανός Ουλφ Τίμερμαν το 1988 στα Χανιά.

Πάντως, το παγκόσμιο ρεκόρ το κατέχει Αμερικανός. Πρόκειται για τον Ράντι Μπαρνς. Η επίδοσή του, 23,12 μέτρα, παραμένει καθηλωμένη από τις 20 Μαΐου 1990 και παραμένει το τέταρτο γηραιότερο παγκόσμιο ρεκόρ στο στίβο, μετά από εκείνα της Φλόρενς Γκρίφιθ-Τζόινερ στα 100 και 200 μέτρα γυναικών και εκείνο του Γιούρι Σέντιχ στη σφυροβολία.

Αθλητές από τις ΗΠΑ κατέχουν τα 18 από τα τελευταία 20 χρόνια την καλύτερη ετήσια επίδοση στο αγώνισμα. Γίνεται φανερό ότι πρόκειται για καθαρά δική τους υπόθεση...