Ψηλά το κορμί, το κεφάλι και ο πήχυς

Όταν αναφερόμαστε στο άλμα επί κοντώ, ασυναίσθητα σηκώνουμε ψηλά το κεφάλι. Είναι τόσο ψηλά τα άλματα που πραγματοποιούν οι αθλητές, που νομίζει κανείς ότι γίνονται ένα με τους αιθέρες. Ένας πραγματικός "άρχοντας των αιθέρων" ήταν και ο Σοβιετικός -και μετέπειτα Ουκρανός- Σεργκέι Μπούμπκα.

Ένας Σοβιετικός κυριάρχησε σε ένα αγώνισμα που το εμπνεύστηκαν Γερμανοί. Το 1850 ο πρώτος αγώνας του άλματος επί κοντώ πήρε σάρκα και οστά, ως αγώνας προπόνησης στρατιωτικών, με ενορχηστρωτές της προσπάθειας τους Γιόχαν Γκούτσμιθς και Φρίντριχ Γιαν. Ωστόσο, ανάλογες προσπάθειες συναντάμε στο βόρειο Λανκασάιρ της Μεγάλης Βρετανίας εν έτει 1843. Νωρίτερα, να σκαρφαλώσουν πάνω από στόχους με τη βοήθεια κονταριών, προσπαθούσαν αρκετούς αιώνες πριν Νορμανδοί, Λάπωνες και αρχαίοι Ολλανδοί μετέπειτα.

Πολλή συζήτηση έγινε για το κοντάρι και εκείνοι που πήραν την καίρια απόφαση της καθιέρωσης ήταν οι Βρετανοί, οι οποίοι χρησιμοποιούσα ξύλο Καληδονίας. Το 1945, το ξύλο αντικαταστάθηκε από μπαμπού, το οποίο, ως ελαφρύτερο, έδωσε ώθηση στις επιδόσεις. Από το 1960 και έπειτα, οι αθλητές χρησιμοποιούν κοντάρια από, λιγότερο ή περισσότερο, εξελιγμένες μορφές υαλοβάμβακα.

Ο κυρίαρχος αθλητής του επί κοντώ είχε... τρωτό σημείο τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Αναμφισβήτητος κυρίαρχος του άλματος επί κοντώ είναι ο Σεργκέι Μπούμπκα με έξι χρυσά σε ισάριθμα Παγκόσμια Πρωταθλήματα Στίβου: Ελσίνκι (1983), Ρώμη (1987), Τόκιο (1991), Στουτγάρδη (1993), Γκέτεμποργκ (1995), Αθήνα (1997).

"Κατάρα" για τον Μπούμπκα αποτέλεσαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Το 1984, στο Λος Άντζελες, κι ενώ εκείνος διατηρούσε την κορυφαία επίδοση στον κόσμο, η Σοβιετική Ένωση για πολιτικούς λόγους μποϋκόταρε τους Αγώνες. Το 1988 ο Ρώσος επικοντιστής κατέκτησε το μόνο του χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο. Το 1992 ακυρώθηκε, το 1996 τραυματίστηκε πριν τη διοργάνωση και δε συμμετείχε και το 2000, 37 χρονών πια, με 19 έτη στο αγώνισμα, δεν κατάφερε να προκριθεί στον τελικό.

Η γυναικεία πλευρά του αθλήματος: Τα μάτια και οι επιτυχίες της Έλενα Ισινμπάγεβα

Ιδιαίτερη μνεία αξίζει στην Έλενα Ισινμπάγεβα. Η επικοντίστρια με τα γαλανά μάτια είναι η μοναδική γυναίκα που έχει καταρρίψει τόσες πολλές φορές παγκόσμιο ρεκόρ σε οποιοδήποτε αγώνισμα του στίβου. Χαρακτηριστική έχει μείνει η μάχη της με τη Σβετλάνα Φεοφάνοβα και τη Στέισι Ντραγκίλα για την κορυφαία παγκόσμια επίδοση το έτος 2003. Η Ισινμπάγεβα παραμένει η μόνη γυναίκα που έχει "πετάξει" πάνω από τα πέντε μέτρα.

Συνολικά, σε Ολυμπιακούς Αγώνες, Παγκόσμια Πρωταθλήματα, Παγκόσμια Κύπελλα και Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα μετρά 15 χρυσά μετάλλια, δύο ασημένια και δύο χάλκινα. Το τελευταίο, χάλκινο, κατακτήθηκε στους Ολυμπιακούς αγώνες του Λονδίνου όταν η Ρωσίδα κατατάχθηκε πίσω από την Αμερικανίδα Τζένιφερ Σουρ (χρυσό) και την Κουβανή Γιαρισλέι Σίλβα (ασημένιο), στην πρώτη φορά που ηττήθηκε σε επίσημο ή ανεπίσημο αγώνα τα τελευταία εννέα χρόνια. H Σουρ, στις 3 Μαρτίου 2013, της πήρε και το παγκόσμιο ρεκόρ στον κλειστό στίβο.