Μπροστά στη φωτιά, κηρύχθηκε το 2018 έτος κατά των ναρκωτικών

Μπροστά στη φωτιά, κηρύχθηκε το 2018 έτος κατά των ναρκωτικών

Τη… λίστα των προτεραιοτήτων για τη νέα χρονιά ανακοίνωσε ο αρχηγός της ΕΛΑΣ

Έτος κατά των ναρκωτικών κήρυξε το 2018 το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας. Ο αρχηγός της ΕΛΑΣ, αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας, παρουσίασε αυτή την εβδομάδα τη λίστα των προτεραιοτήτων της Αστυνομίας για τη χρονιά που έρχεται.

Άνοιγμα στην κοινωνία, με έμφαση στην ενημέρωση των μαθητών, αλλά και των ασυνόδευτων ανήλικων μεταναστών, για την πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση της μάστιγας των ναρκωτικών, το 2018, είναι οι προτεραιότητες που βάζει η ΕΛΑΣ.

Μάλιστα, σε μια συμβολική κίνηση, ο αρχηγός της ΕΛΑΣ έκανε τις ανακοινώσεις μπροστά στην υψικάμινο όπου καταστράφηκαν μεγάλες ποσότητες εξαρτησιογόνων ουσιών, που είχαν κατασχεθεί μέσα στο 2017.

Αφορμή για την ανακοίνωση του κ. Τσουβάλα ήταν το γεγονός ότι το 2017 είχε εξαιρετικά αποτελέσματα στην καταπολέμηση των ναρκωτικών για την Ελληνική Αστυνομία -όπως είπε- και τόνισε τη βούληση της πολιτείας και της ΕΛΑΣ «να έχει πιο δραστική αντιμετώπιση στα παράνομα κυκλώμαστα, τα οποία υποχρεώνουν τους νέους ανθρώπους στη χρήση των ναρκωτικών, που τους οδηγεί στην περιθωρειοποίηση, στη σωματική και ψυχική φθορά και τέλος στον θάνατο».

«Χαρακτηρίζουμε και αναγνωρίζουμε πως το 2018 θα είναι έτος κατά των ναρκωτικών και γι' αυτό καλούμε σε κοινή πορεία και συμπαράσταση όλους τους κοινωνικούς φορείς και τους ευαισθητοποιημένους πολίτες, στην καταπολέμηση των ναρκωτικών» είπε στο λόγο του.

Όπως σημείωσε, το σύνθημα της Αστυνομίας θα είναι «Όχι στα ναρκωτικά, όχι στην περιθωρειοποίηση, όχι στον θάνατο» και έδωσε το στίγμα των δράσεων της για τον καινούργιο χρόνο, επισημαίνοντας εμμέσως και το πρόβλημα της Αλβανίας, αλλά και τις στενές συνεργασίες που έχει ξεκινήσει με όλες τις γειτονικές χώρες.

Όπως είπε ο κ. Τσουβάλας, οι δράσεις που θα αναπτύξει η ΕΛΑΣ το 2018 εστιάζουν σε τρία βασικά σημεία: Στη διεθνή διακρατική συνεργασία, κυρίως με τα γειτονικά κράτη, θα εξακολουθήσει όπως και το 2017 τη συντονισμένη επιχειρησιακή δράση και θα επιδιώξει ένα άνοιγμα στην κοινωνία. «Να ενημερώσουμε τους νέους ανθρώπους, τους μαθητές, ακόμη και τους μετανάστες με κυρίαρχη προσπάθειά μας τους ασυνόδευτους ανηλίκους που δεν έχουν την προστασία της οικογένειας και πρέπει να ενημερωθούν για τη μάστιγα των ναρκωτικών και τις συνέπειες της χρήσης στους νέους ανθρώπους» επισήμανε.

Συνολικά, το 2017 εξιχνιάστηκαν από την ΕΛΑΣ 12.000 υποθέσεις ναρκωτικών, σχηματίστηκαν δικογραφίες για 17.000 κατηγορούμενους, ενώ οι συλλήψεις ξεπέρασαν τις 15.500. Σε αυτές τις υποθέσεις κατασχέθηκαν 16 τόνοι ακατέργαστης κάνναβης, 302 κιλά ηρωίνη, 220 κιλά κοκαΐνη και πάνω από 50.000 ναρκωτικά χάπια.

Τα παραπάνω αποτελέσματα είναι περίπου κατά 20% πιο υψηλά από τα τελευταία τρία χρόνια (2014, 2015, 2016), σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας.