Θα διεξαχθεί την ερχόμενη Πέμπτη 10 Ιουλίου
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα συμπροεδρεύσουν μιας διάσκεψης της αποκαλούμενης της «συμμαχίας των προθύμων», χώρες που στηρίζουν την Ουκρανία στον πόλεμό της κατά της Ρωσίας.
Η διάσκεψη θα γίνει την επόμενη Πέμπτη 10 Ιουλίου μέσω τηλεδιάσκεψης από την αεροπορική βάση Νόρθγουντ κοντά στο Λονδίνο με κύριο θέμα την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της Ουκρανίας έναντι της Ρωσίας, ανακοίνωσε σήμερα το Ελιζέ.
Στη διάσκεψη με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και άλλους ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του Γερμανού καγκελάριου Φρίντριχ Μερτς και της Ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι, οι οποίοι θα έχουν συνάντηση εκείνη την ημέρα στη Ρώμη. Θα λάβουν μέρος και άλλοι αξιωματούχοι άλλων κρατών, σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία.
«Σίγουρα θα γίνει συζήτηση για το πώς να διατηρηθεί σοβαρά το αξιόμαχο της Ουκρανίας», να διασφαλιστεί η «αναγέννηση του ουκρανικού στρατού» και να αναπτυχθεί «όταν έρθει η ώρα μια δύναμη διαβεβαίωσης στο πλαίσιο μιας εκεχειρίας», πρόσθεσε το Μέγαρο των Ηλυσίων.
Αυτή η δύναμη διαβεβαίωσης, ακόμη πολύ θεωρητική, στοχεύει να εγγυηθεί την ασφάλεια της Ουκρανίας μετά από μια πιθανή κατάπαυση του πυρός για να αποτραπεί μια νέα ρωσική επίθεση.
Οι Ευρωπαίοι, οι οποίοι θα συγκροτήσουν τη δύναμη αυτή σε μεγάλο βαθμό, δεν θέλουν να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του μετώπου, ωστόσο, βασίζονται κυρίως στις ουκρανικές δυνάμεις για να αποτρέψουν τους Ρώσους από το να επεκτείνουν ή να επαναλάβουν τις εχθροπραξίες μόλις αυτές σταματήσουν, αναφέρθηκε στο ΑΠΕ ΜΠΕ.
Η ιδέα είναι επομένως να ενισχυθεί ο ουκρανικός στρατός και να αναβαθμιστεί στα πρότυπα του ΝΑΤΟ, ώστε να γίνει αρκετά ισχυρός για να αποτρέψει τη Μόσχα.
Η συμμαχία των προθύμων- περισσότερες από 30 χώρες - συγκροτήθηκε για να επαναφέρει τον ρόλο των Ευρωπαίων στη διπλωματία που εξελίσσεται γύρω από το ουκρανικό.
Την Πέμπτη, η συζήτηση θα επικεντρωθεί επίσης στο «πώς να αυξηθεί η πίεση στη Ρωσία για να την κάνει να αποδεχτεί αυτήν την άνευ όρων κατάπαυση του πυρός, την οποία αρνείται επανειλημμένα να αποδεχτεί», τόνισε το Μέγαρο των Ηλυσίων.
Σε μια σπάνια παραδοχή αδυναμίας, ο Ντόναλντ Τραμπ παραδέχτηκε χθες Πέμπτη ότι δεν έχει πετύχει «καμία πρόοδο» προς τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν.
Η συνομιλία Πούτιν-Τραμπ πραγματοποιήθηκε την επόμενη της ανακοίνωσης της Ουάσινγκτον για παύση στην παράδοση ορισμένων όπλων στην Ουκρανία, μια απόφαση που κινδυνεύει να θέσει το Κίεβο σε δύσκολη θέση καθώς τα ρωσικά στρατεύματα συνεχίζουν να προελαύνουν στην πρώτη γραμμή.
Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα ότι «δεν είναι δυνατό» σε αυτό το στάδιο να «επιτύχει» τους στόχους του στην Ουκρανία με διπλωματικά μέσα, συνεχίζοντας έτσι την μεγάλης κλίμακας επίθεσή του.
Ο Μακρόν δήλωσε παράλληλα σήμερα ότι «ελπίζει» ότι η τηλεφωνική επικοινωνία που έχει προγραμματιστεί για αργότερα σήμερα το απόγευμα μεταξύ του Τραμπ και του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα «παρέχει όλες τις απαντήσεις που περιμένουν οι Ουκρανοί».