Ισχυρή συμβολικά ομιλία
Στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος μιλάει ο Αμερικανός πρόεδρος.
Μπαράκ Ομπάμα: "Γεια σας, καλησπέρα. Ευχαριστώ τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα που ήρθε σήμερα εδώ με τόσους νέους, το μέλλον της Ελλάδας... Εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου για όσα προσέφερε η Ελλάδα, αυτός ο κόσμος ο μικρός, ο μέγας. .. Οι ΗΠΑ ευγνωμονούν τους Έλληνες για τη φιλία τους. Έχουμε χρέος στην Ελλάδα, για την αλήθεια, την πίστη... Εδώ πριν από 25 αιώνες, στους βράχους αυτής της πόλης δημιουργήθηκε μια νέα ιδέα, η Δημοκρατία και το κράτος. Ο Περικλής ενέπνευσε με το Σύνταγμα, είπε ότι τα δικαιώματα πρέπει να είναι γραμμένα... Καθόλη τη διάρκεια της ανθρώπινης ιστορίας η φλόγα άναψε εδώ στην Αθήνα και ποτέ δεν έσβησε".
Από νωρίς υπάρχει μεγάλη προσέλευση των πολιτών που θα βρίσκονται στο ακροατήριο για να ακούσουν την ομιλία του Αμερικανού Προέδρου στο Ίδρυμα «Νιάρχος». Ενδεικτικό είναι ότι σχηματίστηκε ουρά 500 μέτρων στην είσοδο του Ιδρύματος.
Παρά το γεγονός ότι η αρχική επιλογή της Πνύκας απορρίφθηκε, η πρόθεση και μόνο για ομιλία του Προέδρου των ΗΠΑ στην κοιτίδα της Δημοκρατίας με φόντο την Ακρόπολη είναι ενδεικτική των μηνυμάτων που θέλει να στείλει ο Μπαράκ Ομπάμα στο κλείσιμο της οκταετίας του ως ισχυρότερος ηγέτης του πλανήτη. Ήδη, στο διεθνή Τύπο γίνεται αναφορά στο «όνειρο του Ομπάμα να μιλήσει για τη Δημοκρατία μπροστά στον Παρθενώνα, στην γενέτειρα της ίδιας της Δημοκρατίας».
Με τα μηνύματα στήριξης για το χρέος, το προσφυγικό και το Κυπριακό να αποτελούν πλέον γεγονός από τις τοποθετήσεις του Ομπάμα κατά την πρώτη ημέρα της επίσκεψης στην Αθήνα, ο λόγος του αναμένεται να επικεντρωθεί στη σημασία της Δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης, σε μία χρονική συγκυρία κατά την οποία αμφότερα απειλούνται ευθέως από τις ακροδεξιές και ξενοφοβικές δυνάμεις που αναπτύσσονται ραγδαία και στις δύο όχθες του Ατλαντικού Ωκεανού.
Χωρίς να κατονομάσει τον διάδοχό του, Ντόναλντ Τραμπ, ο Μπαράκ Ομπάμα αναμένεται να υπογραμμίσει τα υπέρτατα αγαθά τα οποία τίθενται πλέον υπό αμφισβήτηση από τις πολιτικές δυνάμεις του συντηρητισμού που γιγαντώνονται, στέλνοντας έτσι μήνυμα και στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, καθώς Παρίσι και Βερολίνο εισέρχονται σε προεκλογική περίοδο με ακροδεξιά στοιχεία να εμφανίζουν γεωμετρική αύξηση στα ποσοστά τους.