Απεργία κατά της λιτότητας παρέλυσε τις Βρυξέλλες

75.000 συμμετέχοντες, σύμφωνα με τα συνδικάτα

Παρέλυσε σήμερα η πρωτεύουσα του Βελγίου και της ΕΕ, οι Βρυξέλλες καθώς δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι απήργησαν και βγήκαν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι κατά της λιτότητας που ακολουθεί η κυβέρνηση συμμαχίας τεσσάρων δεξιών κομμάτων στο Βέλγιο, με την αφορμή τη συμπλήρωση δύο ετών από τη συγκρότησή της.

Σύμφωνα με την αστυνομία στις διαδηλώσεις συμμετείχαν 45.000 ενώ σύμφωνα με τα συνδικάτα 75.000.

Στην διαδήλωση έλαβαν μέρος όλα τα βελγικά συνδικαλιστικά κινήματα και τα βασικά αιτήματα ήταν σχετικά με τη διατήρηση του κράτους πρόνοιας και των βασικών εργατικών δικαιωμάτων.

Από το πρωί σήμερα η πόλη των Βρυξελλών ήταν κομμένη στα δύο αφού η διαδήλωση έγινε στους κεντρικούς δρόμους. Απεργίες έγιναν στις δημόσιες μεταφορές αλλά και στον χώρο της παιδείας με αποτέλεσμα η εικόνα των Βρυξελλών να είναι σήμερα η εικόνα μιας πόλης που υπολειτουργεί.

Μεγάλη η διαδήλωση στις Βρυξέλλες κατά των μέτρων λιτότητας

Οι διαδηλωτές διέσχισαν το κέντρο της βελγικής πρωτεύουσας, χωρίς να σημειωθούν σοβαρά επεισόδια. Οι αστυνομικές αρχές ανέφεραν ότι άγνωστοι ζωγράφισαν γκράφιτι στην πρόσοψη των γραφείων του αντιπολιτευόμενου Σοσιαλιστικού Κόμματος και έσπασαν την τζαμαρία ενός ταχυδρομείου.

Αυτή είναι η τέταρτη διαδήλωση κατά των μέτρων της τετρακομματικής κυβέρνησης συνασπισμού τα τελευταία δύο χρόνια. Τον περασμένο Μάιο είχαν κατέβει στους δρόμους των Βρυξελλών περίπου 60.000 άνθρωποι, σε μια κινητοποίηση που αμαυρώθηκε στο τέλος της από ταραξίες.

Λόγω της συμμετοχής των εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς, παρουσιάστηκαν προβλήματα στα δρομολόγια, τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στα περίχωρα. Πολλές υπηρεσίες και σχολεία σήμερα υπολειτουργούσαν.

Τα τρία μεγαλύτερα συνδικάτα, το FGTB (σοσιαλιστικό), το CSC (χριστιανοδημοκρατικό) και το CGSLB (φιλελεύθερο) παρουσιάζουν μια δυσμενή εικόνα για τα εργατικά δικαιώματα στο Βέλγιο: "Φουσκωμένοι λογαριασμοί, μειωμένη κοινωνική πρόνοια, περισσότερη δουλειά, για περισσότερη ώρα, με λιγότερες απολαβές και ολοένα και πιο ευέλικτη εργασία. Μοιράζονται δώρα στις μεγάλες περιουσίες και τις εταιρείες".

"Αυτή η κυβέρνηση είναι η πιο αντικοινωνική των τελευταίων 30 ετών", τόνισε ο πρόεδρος του FGTB, ο Ρούντι Ντε Λεβ, παίρνοντας τον λόγο πριν ξεκινήσει η διαδήλωση.

Η κυβέρνηση του Σαρλ Μισέλ έχει παγώσει προσωρινά τους μισθούς και έχει ανακοινώσει ότι το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης θα αυξηθεί στα 67 από τα 65 έτη, με ορίζοντα το 2030.