Επιμέλεια Λήδα Δεληγιάννη
Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής είναι πολλές και σοβαρές αλλά και... χιλιοειπωμένες. Και κάπου λίγο "μακρυά" από την εμπειρική μας πραγματικότητα, τουλάχιστον για εμάς τους κατοίκους των πόλεων.
Όμως αυτοί οι άνθρωποι που θα δείτε παρακάτω έχουν ήδη εγκαταλείψει τα σπίτια τους ή ετοιμάζονται να τα εγκαταλείψουν. Ή χτίζουν νέες πόλεις.
Γιατί η αύξηση της στάθμης της θάλασσας έχει αρχίσει ήδη να καταπίνει τα παραδεισένια αυτά νησιά που για εμάς είναι μια ταξιδιάρικη φωτογραφία, για αυτούς όμως είναι το σπίτι τους.
52 νησιωτικά κράτη, πατρίδα για 62.000.000 ανθρώπους κινδυνεύουν με αφανισμό από την άνοδο της στάθμης των νερών.
Το Κιριμπάτι, ένα νησιωτικό κρατίδιο περίπου στα μισά μεταξύ Χαβάης και Αυστραλίας αποτελείται από 32 ατόλες. Το ύψος του εδάφους του είναι περίπου 2 μέτρα πάνω από τη θάλασσα. Και σιγά σιγά βυθίζεται.
Οι εξωτικές για εμάς Μαλδίβες, ένα σύμπλεγμα 1.100 νησιών όλων των μεγεθών είναι το μέρος με το χαμηλότερο υψόμετρο στον κόσμο. Το νησιωτικό σύμπλεγμα βουλιάζει κάτω από το νερό χρόνο με το χρόνο.
Ίδια η μοίρα για τις επίσης εξωτικές Σεϋχέλλες. Το σύμπλεγμα των 115 νησιών, στο δυτικό Ινδικό Ωκεανό και πατρίδα για 100.000 ανθρώπους, βιώνει τις καταστροφικές συνέπειες της ανόδου του νερού.
Τα 300 νησάκια του Παλάου, νοτιοανατολικά των Φιλιππινών, με πληθυσμό 21.000 κατοίκων, ήδη πνίγονται. Το νερό της θάλασσας που όλο πλημμυρίζει τα νησιά κάνει το έδαφος άχρηστο για καλλιέργεια λόγω του αλατιού. Έτσι οι κάτοικοι του στερούνται τροφών.
Οι 610.000 κάτοικοι των νησιών Σολομώντος, ανατολικά της Παπούα, ήδη κατασκευάζουν μια νέα πόλη στην ενδοχώρα της Choiseul για να μετοικήσουν όταν τα νερά πνίξουν τις ακτές.
Το κράτος του Τοβαλού επίσης έχει ξεκινήσει ένα πρόγραμμα μετεγκατάστασης των κατοίκων του. Ήδη υπάρχει μια συμφωνία με τη Νέα Ζηλανδία για να δεχτεί τους πρώτους... κλιματικούς πρόσφυγες του κόσμου που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν το Τουβαλού.
Κλιματικοί πρόσφυγες και οι λιγοστοί κάτοικοι της Τέγκουα, στα νησιά των Στενών Τόρρες. Τα νερά έχουν πάρει τα σπίτια τους και οι άνθρωποι έχουν αναγκαστεί σε μετεγκατάσταση.
Πηγή φωτογραφιών: Reuters, BusinessInsider