Guardian: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να σκοτώσει την λιτότητα στην ΕΕ

Στο ενδεχόμενο ανάληψης της εξουσίας της χώρας μας από το ΣΥΡΙΖΑ και στο τι θα σημάνει κάτι τέτοιο τόσο για την Ελλάδα όσο και την Ευρώπη αναφέρεται σε σημερινό της δημοσίευμα η εφημερίδα Guardian.

"Ένας άλλος πόλεμος έχει ήδη ξεκινήσει στην Ευρώπη, ο οποίος δεν διεξάγεται με όπλα ή με άρματα μάχης αλλά με τις χρηματοπιστωτικές αγορές και υπαγορεύσεις της ΕΕ. Η ρημαγμένη από τη λιτότητα Ελλάδα, είναι στα πρόθυρα εκλογών που θα μπορούσαν να φέρουν στην εξουσία μια κυβέρνηση που θα απορρίπτει κατηγορηματικά τα μέτρα λιτότητας", επισημαίνει χαρακτηριστικά ο αρθρογράφος της εφημερίδας Owen Jones.

Aν ο ΣΥΡΙΖΑ θριαμβεύσει σε πιθανώς πρόωρες εκλογές με το νέο έτος είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει μία συντονισμένη προσπάθεια "να πνίξει το πείραμα κατά τη γέννηση", εννοώντας το πρόγραμμα λιτότητας που εφαρμόστηκε στη χώρα.

"Αυτό δεν έχει σημασία μόνο για την Ελλάδα , αλλά και για όλους εμάς που θέλουμε ένα διαφορετικό είδος κοινωνίας και ένα διάλειμμα από τα χρόνια της λιτότητας", επισημαίνει ο Owen Jones και συμπληρώνει ότι:

"Μετά από χρόνια κοινωνικής καταστροφής , ο ΣΥΡΙΖΑ προσφέρει στους Έλληνες ότι πολυτιμότερο: την ελπίδα". Αναφορά γίνεται επίσης και σε αυτά που επιθυμεί να εφαρμόσει ο ΣΥΡΙΖΑ καθώς επίσης και στο τι θα ζητήσει από την ΕΕ. Ειδικότερα γίνεται λόγος για ένα "ευρωπαϊκό New Deal", ένα πρόγραμμα για την απασχόληση έκτακτης, ένα υπερυψωμένο ελάχιστο μισθό και την αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων .

Ο αρθρογράφος επίσης στο δημοσίευμα του κάνει αναφορά και σε ένα πιθανό πραξικόπημα όχι το ίδιο βέβαια με αυτό των συνταγματαρχών του 1967, αλλά πάντως πραξικόπημα.

"Κάποια μορφή του πραξικοπήματος - αν και πιο λεπτή από ότι εκτελέστηκαν από τους συνταγματάρχες το 1967 - δεν μπορεί να αποκλειστεί", υπογραμμίζει.

Ο ίδιος μάλιστα δεν αποκλείει και το ενδεχόμενο του Grexit για τη χώρα μας, ενώ σημειώνει ότι "μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να δώσει ώθηση στις άλλες δυνάμεις αντι - λιτότητας σε ολόκληρη την ήπειρο ".