Θεσσαλονίκη: Η πορεία της κοκαΐνης, ο «βαρόνος» που ζει στην Κολομβία και ο καταζητούμενος στην Αγγλία

Θεσσαλονίκη: Η πορεία της κοκαΐνης, ο «βαρόνος» που ζει στην Κολομβία και ο καταζητούμενος στην Αγγλία

Ένας εκ των τεσσάρων συλληφθέντων διώκεται στη Βρετανία κατηγορούμενος ότι έκαψε ζωντανό έναν άνδρα

Μεγαλοβαρόνος ναρκωτικών στην Κολομβία φέρεται να είναι το πέμπτο μέλος του διεθνούς κυκλώματος κοκαΐνης, που αναζητείται μετά την σύλληψη στη Θεσσαλονίκη των τεσσάρων μελών του από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Αμερικανικό γραφείο της DEA στην Αθήνα και με τη συνδρομή της Ιταλικής Guardia di Finanza Reggio Calabria.

Ο αναζητούμενος «εγκέφαλος» του καρτέλ που έχει ταυτοποιηθεί, σύμφωνα με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ, «διοικεί» τουλάχιστον το 10% της παγκόσμιας διακίνησης ναρκωτικών, συμπεριλαμβανομένων όλων των καρτέλ της Κολομβίας. Μάλιστα, γίνεται λόγος για μια καλά στημένη «οικογενειακή επιχείρηση» με ναρκωτικά, καθώς ένας από τους συλληφθέντες, ο 38χρονος, είναι αδερφός του ο οποίος είναι επίσης «μεγαλοστέλεχος» στην διακίνηση ναρκωτικών στην Ευρώπη. Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι αρχές της Αγγλίας αναζητούσαν τον 45χρονο συλληφθέντα, καθώς είχε κάψει έναν άνδρα ζωντανό.

Υπενθυμίζεται πως οι αστυνομικοί εντόπισαν και κατέσχεσαν περίπου 300 κιλά κοκαΐνης. Για την υπόθεση συνελήφθησαν τέσσερις Βρετανοί υπήκοοι, ηλικίας 38, 48, 45 και 52 ετών, εκ των οποίων δύο αποτελούν ηγετικά στελέχη διεθνούς κυκλώματος διακίνησης ναρκωτικών ουσιών. Η κοκαΐνη εισάγονταν συγκεκαλυμμένα σε εμπορευματοκιβώτια, που περιείχαν νόμιμο φορτίο με μπανάνες, από χώρα της Λατινικής Αμερικής, με σκοπό την περαιτέρω διακίνηση στην ευρωπαϊκή επικράτεια και στην Αυστραλία.

Τι βρέθηκαν στις έρευνες

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στους συλληφθέντες, σε Ι.Χ. φορτηγό τύπου βαν, σε όχημα, σε πολυτελή μονοκατοικία που είχαν μισθώσει, καθώς και σε οικία που διέμεναν στην Αττική, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

- 297 κιλά και 257 γραμμάρια κοκαΐνης, χωρισμένα σε 260 δέματα,
- πιστόλι με γεμιστήρα που περιείχε 9 φυσίγγια,
- κουτί που περιείχε 41 φυσίγγια,
- 2 φορητοί ασύρματοι,
- 2 συσκευές παρεμβολής σήματος,
- 2 ηλεκτρονικές συσκευές εντοπισμού θέσης,
- 1.000 ευρώ, ως προερχόμενα από εμπορία ναρκωτικών ουσιών,
- γάντια εργασίας, μονωτικές ταινίες, μεταλλικός χαρτοκόπτης και
- 11 κινητά τηλέφωνα που χρησιμοποιούσαν για τις παράνομες συναλλαγές τους καθώς και 3 πακέτα σύνδεσης κινητής τηλεφωνίας.

Σημειώνεται ότι ένα από τα συλληφθέντα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, στην προσπάθειά του να διαφύγει, αποπειράθηκε να αποσπάσει τον οπλισμό αστυνομικού, ενώ επιπλέον ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία και πέμπτου μέλους του κυκλώματος, το οποίο αναζητείται.

Επιπρόσθετα, προέκυψε ότι τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης εμπλέκονται και σε διακίνηση εμπορευματοκιβωτίου, το οποίο περιείχε κοκαΐνη συνολικού βάρους 654,3 κιλών, που περιέχονταν σε 23 κιβώτια με μπανάνες, και το οποίο εντοπίστηκε από τις Ιταλικές Αρχές την 11-04-2022 σε λιμάνι της Ιταλίας.