Πόλεμος στην Ουκρανία: Τι γίνεται με τους παγιδευμένους στο Azovstal της Μαριούπολης

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τι γίνεται με τους παγιδευμένους στο Azovstal της Μαριούπολης

Ο διοικητής των μαχητών στο εργοστάσιο ζήτησε βοήθεια από τον Έλον Μασκ

Η ουκρανική στρατιωτική ηγεσία υποβάθμισε τις προσδοκίες ότι θα γίνει επιχείρηση διάσωσης των στρατιωτικών και των αμάχων που είναι παγιδευμένοι στο εργοστάσιο Azovstal της Μαριούπολης, περικυκλωμένοι από ρωσικά στρατεύματα.

Οποιαδήποτε «τέτοια επιχείρηση θα απαιτούσε μεγάλο αριθμό στρατιωτών, διότι οι ουκρανικές δυνάμεις βρίσκονται σε απόσταση 150 ως 200 χιλιομέτρων», δήλωσε χθες Τετάρτη (11/5) ο υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου, Ολεξίι Χρόμοφ, επισημαίνοντας ότι θα είχε μεγάλο κόστος σε απώλειες, καθώς ο ρωσικός στρατός έχει εγκαταστήσει ισχυρές άμυνες στη Μαριούπολη.

Το λιμάνι στρατηγικής σημασίας στην Αζοφική Θάλασσα, στη νοτιοανατολική Ουκρανία, τελούσε υπό ρωσική πολιορκία για πάνω από δύο μήνες.

Σύμφωνα με την αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Ουκρανίας, την Ιρίνα Βέρεστσουκ, περίπου 1.000 Ουκρανοί στρατιωτικοί, από τους οποίους περίπου οι μισοί είναι τραυματίες, βρίσκονται ακόμη στις εγκαταστάσεις της Azovstal. Ρωσικές πηγές κάνουν λόγο για 2.500 Oυκρανούς μαχητές και ξένους μισθοφόρους στο αχανές εργοστάσιο.

Πάντως, ο διοικητής των ουκρανικών δυνάμεων στο Azovstal, ο Σέρχιι Βόλνα, μέσω Twitter απευθύνθηκε στον δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία Έλον Μασκ ζητώντας του βοήθεια για να απεγκλωβιστούν.

Στο μεταξύ, οι βομβαρδισμοί σε περιοχές του Ντονμπάς και του Ντονέτσκ, στα ανατολικά της Ουκρανίας, συνεχίζονται. Ο κυβερνήτης της περιφέρειας του Ντονέτσκ, Πάβλο Κιριλένκο, ανέφερε μήνυμά του στην πλατφόρμα Telegram ότι οι ρωσικές δυνάμεις επιτέθηκαν εναντίον «ουσιαστικά όλων των κοινοτήτων της περιφέρειας».
Ο Κιριλένκο έδωσε έμφαση στο ότι χτυπήματα δεν ήταν μονάχα κατά στρατιωτικών στόχων, αλλά και κατοικημένων περιοχών. Επιπλέον, τα ουκρανικά ΜΜΕ ανέφεραν πως καταγράφηκαν 18 επιθέσεις με πυραύλους στην ευρύτερη περιοχή της Ζαπορίζια.

Το γενικό επιτελείο στρατού της Ουκρανίας, όμως, δεν είχε μονάχα αρνητικές ειδήσεις. Ανακοίνωσε πως απελευθερώθηκε από τη ρωσική κατοχή η πόλη Πιτόμνικ που βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή του Χαρκόβου. Η πόλη βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία. «Σημειώνουμε νίκες προς την κατεύθυνση του Χαρκόβου όπου απελευθερώνουμε πόλεις με χιλιάδες κατοίκους», υπογράμμισε ο Χρόμοφ.