Κορονοϊός: «Ανοσία αγέλης» από τις 12 Απριλίου στη Βρετανία δείχνει μοντέλο του University College London

Κορονοϊός: «Ανοσία αγέλης» από τις 12 Απριλίου στη Βρετανία δείχνει μοντέλο του University College London

Οι υγειονομικές αρχές και το Imperial College βάζουν τον πήχη πολύ χαμηλότερα

Στο όριο επίτευξης ανοσίας της αγέλης αναμένεται να φτάσει τη Δευτέρα 12 Απριλίου η Βρετανία, σύμφωνα με υπολογιστικό μοντέλο του University College London που επικαλείται η εφημερίδα Telegraph.

Αναλυτικότερα, η έρευνα του UCL υποστηρίζει ότι το 73,4% του πληθυσμού θα έχει ανοσία απέναντι στον κορονοϊό στις 12 Απριλίου, είτε μέσω των εμβολιασμών, είτε επειδή είχαν μολυνθεί ήδη.

Πάντως, οι εν λόγω υπολογισμοί έρχονται σε πλήρη αντίθεση τόσο με τις εκτιμήσεις των υγειονομικών αρχών, όσο και με την πρόβλεψη του Imperial College, η οποία θέτει τον πήχη πολύ χαμηλότερα, στο 34% του πληθυσμού έως τα τέλη Μαρτίου.

Ωστόσο, τα επίσημα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της Βρετανίας, έδειχναν πως την εβδομάδα έως τις 14 Μαρτίου, το 54% του πληθυσμού της Αγγλίας είχε αντισώματα κατά του κορονοϊού, με ελαφρώς μικρότερα ποσοστά να καταγράφονται για τα άλλα κράτη του Ηνωμένου Βασιλείου, δηλαδή την Ουαλία, τη Σκωτία και τη Βόρεια Ιρλανδία. Από τότε περίπου 7,1 εκατομμύρια πολίτες έκαναν την πρώτη δόση του εμβολίου και σχεδόν 100.000 μολύνθηκαν από τον ιό.

Μιλώντας στην Telegraph για τις εκτιμήσεις του UCL, ο καθηγητής Καρλ Φρίστον υποστήριξε ότι τα υψηλότατα ποσοστά που προκύπτουν από το μοντέλο του πανεπιστημίου τον εξέπληξαν, ωστόσο, όπως πρόσθεσε, «προκύπτουν εύλογα αν αναλογιστεί κανείς ότι το 50% του ενηλίκου πληθυσμού έχει εμβολιαστεί, το 42% των πολιτών έχει εκτεθεί στον κορονοϊό και ένα 10% έχει προϋπάρχουσα ανοσία».