Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε στην καταπολέμηση καθυστερήσεων πληρωμών

Διοργανώνεται σεμινάριο στις 27 Ιουνίου στην Ελλάδα

Πολλές πληρωμές γίνονται με καθυστέρηση στις εμπορικές συναλλαγές ανάμεσα σε επιχειρήσεις ή ανάμεσα σε επιχειρήσεις και δημόσιες αρχές και αυτό συνεπάγεται μεγάλο κόστος για τις επιχειρήσεις. Η κοινοτική οδηγία 2000/35/EC υιοθετήθηκε για να πατάξει την καθυστέρηση πληρωμών και αυτή αντικαταστάθηκε από την οδηγία 2011/7/ EC. 

27 από τα 28 κράτη μέλη έχουν ήδη κοινοποιήσει τα εθνικά μέτρα  για την πλήρη μεταφοράς της οδηγίας αυτής στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι κύριες διατάξεις της νέας οδηγίας (2011/7EC)  είναι οι ακόλουθες: 

  • Εναρμόνιση της προθεσμίας πληρωμής από τις δημόσιες αρχές προς τις επιχειρήσεις : Οι δημόσιες αρχές πρέπει να πληρώσουν για τα αγαθά και τις υπηρεσίες που προμηθεύονται εντός 30 ημερών ή , σε πολύ εξαιρετικές περιπτώσεις , εντός 60 ημερών .
  • Συμβατική ελευθερία στις εμπορικές συναλλαγές των επιχειρήσεων : Οι επιχειρήσεις πρέπει να εξοφλούν τα τιμολόγιά τους εντός 60 ημερών , εκτός εάν συμφωνήσουν ρητά κάτι διαφορετικό και αν δεν είναι αυτή η συμφωνία κατάφωρα καταχρηστική .
  • Οι επιχειρήσεις δικαιούνται αυτόματα να ζητήσουν τόκους υπερημερίας και είναι επίσης σε θέση να αποκτήσουν ένα ελάχιστο πάγιο ποσό των ¤ 40 ως αποζημίωση για τα έξοδα είσπραξης . Μπορούν να αξιώσουν αποζημίωση για όλες τις υπόλοιπες εύλογες δαπάνες είσπραξης .
  • Το νόμιμο επιτόκιο υπερημερίας στα κράτη μέλη θα πρέπει να αυξηθεί κατά τουλάχιστον 8 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από την αναφορά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Οι δημόσιες αρχές δεν επιτρέπεται να καθορίζουν το επιτόκιο υπερημερίας για την καθυστέρηση πληρωμής σε κατώτερο επίπεδο. 

Τα κράτη μέλη μπορούν να συνεχίσουν να διατηρούν ή να θέτουν σε ισχύ τις νομοθετικές και κανονιστικές διατάξεις, οι οποίες είναι ευνοϊκότερες για τον πιστωτή σε σχέση με τις διατάξεις της νέας οδηγίας . 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει οργανώσει την καμπάνια για την πληροφόρηση όσον αφορά την καθυστέρηση πληρωμών που διεξάγεται στα 28 κράτη-μέλη από τον Οκτώβριο 2012 έως Δεκέμβριο 2014. Σκοπός της καμπάνιας είναι να ευαισθητοποιηθεί η κοινή γνώμη ανάμεσα στους παράγοντες της Ε.Ε και οι αρμόδιες δημόσιες αρχές αναφορικά με τα δικαιώματα που έχουν οι επιχειρήσεις στην περίπτωση καθυστέρησης πληρωμών. 

Η καμπάνια αυτή θα εστιάσει περισσότερο στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς αυτές είναι που υποφέρουν περισσότερο όσον αφορά στην καθυστέρηση πληρωμών. 

Για το ζήτημα καθυστερήσεως πληρωμών, το σχετικό σεμινάριο της Ευρωπαϊκής αυτής καμπάνιας θα γίνει στις 27 Ιουνίου 2014, όπως μπορείτε να δείτε στο κάτωθι link:

http://ec.europa.eu/enterprise/policies/single-market-goods/fighting-late-payments/late-payment-campaign/events/greece/index_el.htm

Για το προαναφερθέν σεμινάριο, μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή, οργανώσεις που εκπροσωπούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις, εμπορικά και βιομηχανικά επιμελητήρια, επιχειρηματίες, νομικοί και δικαστικοί.

Στο κάτωθι link, μπορείτε να δείτε τη σχετική πρόσκληση: 

http://ec.europa.eu/enterprise/policies/single-market-goods/files/late-payment-campaign/invitations/invite-el_el.pdf

 
Χρύσα Τσιώτση, 
Δικηγόρος
 
LL.M in Information Technology and Telecommunications Law
 
University of Strathclyde in Glasgow- U.K