Βομβαρδισμένη πόλη η Βηρυτός: 135 νεκροί – 5.000 τραυματίες – Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης

Βομβαρδισμένη πόλη η Βηρυτός: 135 νεκροί – 5.000 τραυματίες – Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης

Νεκρή σύζυγος Έλληνα, 5 Έλληνες τραυματισμένοι

Βομβαρδισμένη πόλη είναι η Βηρυτός, αφού οι αρχές συνεχίζουν να μετρούν πτώματα, τραυματίες και αμέτρητες ζημιές μετά τις εκρήξεις που έκοψαν το νήμα της ζωής τουλάχιστον 135 ανθρώπων και τραυμάτισε πάνω από 5.500.

Ο κυβερνήτης της Βηρυτού δήλωσε σήμερα στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Hadath TV, ότι οι συλλογικές ζημίες μετά την έκρηξη ενδέχεται να ανέλθουν σε 10-15 δισ. δολάρια, ενώ εξήγησε, πως ο αριθμός αυτός περιλαμβάνει τόσο τις άμεσες, όσο και τις έμμεσες απώλειες που σχετίζονται με την επιχειρηματική δραστηριότητα.

Ο κυβερνήτης ανέφερε επίσης στο Al Hadath TV, ότι οι ποσότητες του διαθέσιμου σίτου είναι αυτή τη στιγμή περιορισμένες και πιστεύει, πως χωρίς διεθνή παρέμβαση ενδέχεται να ξεσπάσει κρίση στη χώρα.

Η Αλγερία θα στείλει στη Βηρυτό τέσσερα αεροσκάφη και ένα πλοίο γεμάτα με είδη πρώτης ανάγκης, καθώς επίσης και ομάδες γιατρών, πυροσβεστών και υλικά ανοικοδόμησης, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε απόψε η προεδρία της χώρας.

Τα τέσσερα αεροσκάφη «ετοιμάζονται να απογειωθούν για τη Βηρυτό», σημειώνεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ο πρόεδρος της Αλγερίας Αμπντελματζίντ Τεμπούν με τον Λιβανέζο ομόλογό του, Μισέλ Αούν.

Εκτός από φάρμακα και τρόφιμα, τα αεροσκάφη θα μεταφέρουν επίσης σκηνές και κουβέρτες για τους άστεγους. Ένα φορτηγό πλοίο θα μεταφέρει στον Λίβανο οικοδομικά υλικά.

Η γειτονική Τυνησία πρότεινε νωρίτερα σήμερα να παραλάβει εκατό τραυματίες και ανακοίνωσε ότι θα στείλει δύο στρατιωτικά αεροσκάφη με ιατροφαρμακευτικό υλικό και τρόφιμα.

Γιατροί και νοσηλευτές από την Βηρυτό κάνουν λόγο για σκηνές Αποκάλυψης, μετά τη φονική έκρηξη στο λιμάνι της πόλης από την οποία πάνω από 100 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους.

Βλέποντας τους αιμόφυρτους τραυματίες ξαπλωμένους στο έδαφος, στον δρόμο και στα νοσοκομεία της Βηρυτού, ο χειρουργός Αντουάν Κουρμπάν, με το κεφάλι μπανταρισμένο αφού τραυματίστηκε και ο ίδιος, έχει την εντύπωση ότι ξαναζεί τις σκηνές Αποκάλυψης που βίωσε την εποχή που υπηρετούσε στο Αφγανιστάν.

Τηλεφωνική επικοινωνία ΥΕΘΑ Ελλάδας - Λιβάνου

Τηλεφωνική επικοινωνία με την αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Άμυνας του Λιβάνου Zeina Akar είχε χθες το βράδυ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος διαβεβαίωσε τη Λιβανέζα ομόλογο του ότι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα συνεισφέρει με κάθε δυνατό τρόπο στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης, να έλθει αρωγός στο Λίβανο και τον δοκιμαζόμενο λαό του, για την αντιμετώπιση των συνεπειών που προκάλεσαν οι φονικές εκρήξεις στο λιμάνι της Βηρυτού.

Παράλληλα εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη του προς τον λαό του Λιβάνου και τις λιβανικές Ένοπλες Δυνάμεις.