Οι επόμενες κινήσεις του Ερντογάν

Αφού απείλησε να σπάσει τα χέρια όσων προσπαθήσουν να υπονομεύσουν την εξουσία του με αφορμή το σκάνδαλο διαφθοράς στους κυβερνητικούς κόλπους που συγκλονίζει την Τουρκία- και αφού ξήλωσε τα κεφάλια της αστυνομίας που έδρασαν πίσω από την πλάτη του- ο Ταγίπ Ερντογαν αναχώρησε για το μακρινό Πακιστάν, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η έρευνα για το πολύκροτο σκάνδαλο διαφθοράς

Ο Τούρκος πρωθυπουργός έφτασε χθες στη Λαχώρη όπου έγινε δεκτός με όλες τις τιμές- παραδοσιακό καλωσόρισμα, στρατιωτικό άγημα, μέχρι και βροχή από ροδοπέταλα.

Σήμερα στο Ισλαμπάντ, ο Ερντογάν θα συναντηθεί με τον Πακιστανό πρωθυπουργό Ναουάζ Σαρίφ. Στη συνάντηση, εκτός από περιφερειακά θέματα, θα τεθούν επί τάπητος και οι οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Τον Σεπτέμβριο, οι δύο ηγέτες προήδρευσαν από κοινού και στο Επιχειρηματικό Φόρουμ Τουρκίας - Πακιστάν και ο Ερντογαν είχε προτρέψει τους Τούρκους επιχειρηματίες να επενδύσουν στη ξένη χώρα.  

Σε μια επίδειξη σφιχτής κυβερνητικής συνοχής, ο Ερντογάν συνοδεύεται από τον υπουργό Οικονομίας, τον υπουργό Μεταφορών και δύο αντιπροέδρους του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του (AKP).

Ο Ερντογάν, τα πετρέλαια του Ιράν, ο χρυσός και μια τράπεζα

Πριν δύο ημέρες, ο υπ. Εσωτερικών Μουαμέρ Γκιουλέρ - ο γιος του οποίου έχει προφυλακιστέι στο πλαίσιο της έρευνας για το σκάνδαλο δωροδοκίας- υπέβαλλε στον Ερντογάν την παραίτηση του. Ο πρωθυπουργός δεν την έχει κάνει ακόμα δεκτή. Πληροφορίες αναφέρουν ότι δύο ακόμα υπουργοί έχουν ζητήσει να αποχωρήσουν, δίνοντας έτσι μια εικόνα "διάλυσης" της ενότητας της κυβέρνησης. 

Επιστρέφοντας από το Πακιστάν, ο Τούρκος πρωθυπουργός θα προχωρήσει σε κυβερνητικό ανασχηματισμό και όλοι αναρωτιούνται ποια θα είναι τα επόμενα βήματά του. Το να κάνει δεκτές τις παραιτήσεις, ίσως θα ήταν μια αμυδρή παραδοχή ενοχής, λένε οι αναλυτές.

Σύμφωνα πάντως με με το χθεσινό φύλλο της εφημερίδας Χουριέτ, ο Ερντογάν ενδέχεται να αντικαταστήσει συνολικά δέκα υπουργούς ως το τέλος του μήνα.

Την είδηση του ανασχηματισμού επιβεβαίωσε με σημερινές δηλώσεις του και ο τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ.

"Προετοιμάζει ανασχηματισμό και εξετάζει την κατάσταση. Θα συζητήσουμε σχετικά μόλις επιστρέψει και θα μάθετε περισσότερα", είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Στα πρώτα του σχόλια για το σκάνδαλο δωροδοκιών που συγκλονίζει τη χώρα, ο Γκιουλ τόνισε ακόμα ότι η διαφθορά στην Τουρκία δεν θα συγκαλυφθεί, αλλά θα αντιμετωπιστεί από την ανεξάρτητη δικαιοσύνη .

"Στην Τουρκία έχουν γίνει πολλές μεταρρυθμίσεις. Τα φερόμενα ζητήματα διαφθοράς έχουν παραπεμφθεί στα δικαστήρια. Ανεξάρτητα δικαστήρια θα εξετάσουν το ζήτημα και θα αποφανθούν", δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.