Τι προβλέπεται σε περιπτώσεις παραίτησης βουλευτών

Τα σενάρια των τελευταίων ημερών δίνουν και παίρνουν. Θα παραιτηθούν βουλευτές της Χρυσής Αυγής ; Και αν ναι, θα πάμε σε νέες εκλογές ; Ερωτήματα, τα οποία ήρθαν στην επιφάνεια της πολιτικής και κοινωνικής ζωής, μοιάζοντας περισσότερο επιτακτικά από κάθε άλλη φορά, μετά τις καταιγιστικές εξελίξεις από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι.

Όπως λέει ο  νομικός της πράξης, στο επίπεδο του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Κοινότητας –Ένωσης, συνταγματολόγος, Πέτρος Μηλιαράκης, παραίτηση των βουλευτών γίνεται με δήλωση στον πρόεδρο του Κοινοβουλίου και δεν ανακαλείται ποτέ.

“Θα πρέπει να διευκρινίσουν για ποιο λόγο προσέρχονται αυτή την ώρα στον Άρειο Πάγιο. Το πιθανότερο είναι ότι έχει να κάνει με τις διαδικασίες των ποινικών διώξεων, που λαμβάνουν χώρα εκεί, ή να καταγγείλουν έκνομες πρακτικές από τα υπόλοιπα κόμματα της Βουλής”, σημειώνει ο κύριος Μηλιαράκης.

Όπως λέει, οι βουλευτές της ακροδεξιάς παράταξης έχουν μόνο ένα όπλο: “Να παραιτηθεί ο βουλευτής Επικρατείας και να πάρουν μία έδρα από τη Β Περιφέρεια Αθηνών, που θα τη χάσει το ΠΑΣΟΚ και έτσι θα κερδίσουν εκείνοι μία θέση στο Κοινοβούλιο”.

“Εάν παραιτηθούν από ένας βουλευτής στην Α' και τη Β' περιφέρεια Αθηνών και παραιτηθούν όλοι οι επιλαχόντες, δηλαδή όλο το ψηφοδέλτιο, διενεργούνται γενικές εκλογές στην Α και Β Αθήνας, αλλά, για να βγει κερδισμένη η Χρυσή Αυγή, πρέπει να λάβει μεγαλύτερα ποσοστά από αυτά, που είχε στις προηγούμενες εκλογές. Ενόψει αυτού, δεν αποκλείεται να προκληθούν και γενικές εκλογές σε εθνικό επίπεδο, χωρίς πάντως να είναι βέβαιο κάτι τέτοιο. Υπάρχει μία μεγάλη ένταση, που δεν μπορεί να τραβήξει επί μακρόν”, καταλήγει ο συνταγματολόγος.