Αίγυπτος: Δεκάδες χιλιάδες ισλαμιστές διαδήλωσαν υπέρ του Μόρσι

Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε, για άλλη μία ημέρα, το Κάιρο, καθώς σημειώθηκαν εκτεταμένες συγκρούσεις και επεισόδια  μεταξύ των υποστηριχτών και των αντιπάλων του ανατραπέντος από τους στρατιωτικούς Προέδρου της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Μόρσι.

Δεκάδες χιλιάδες υποστηρικτές του ισλαμιστή προέδρου- που προέρχονται κυρίως από τη Μουσουλμανική Αδελφότητα- κατέβηκαν σήμερα στους δρόμους σε όλη τη χώρα, ζητώντας την επιστροφή του Μόρσι στην εξουσία, κρατώντας πορτρέτα του Μόρσι και αιγυπτιακές σημαίες.

Στο Κάιρο, ξέσπασαν επεισόδια  όταν οι υποστηρικτές του Μόρσι άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα εναντίον του  αρχηγού του στρατού Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, μετά την προσευχή στο κεντρικό τέμενος Αλ Άζχαρ.

Όπως δηλώνουν αυτόπτες μάρτυρες, στην περιοχή των ταραχών ακούγονταν πυροβολισμοί ενώ ισχυρότατες δυνάμεις της αστυνομίας είχαν περικυκλώσει τους διαδηλωτές. Με αφορμή τις διαδηλώσεις ο στρατός έχει ενισχύσει την ασφάλεια πολλών κτιρίων ενώ έχει επανδρώσει και σημεία ελέγχου σε όλες τις κεντρικές οδικές αρτηρίες της πρωτεύουσας με στόχο να μην περάσουν λαθραία όπλα στους συγκεντρωμένους.

Διαδηλώσεις οργανώθηκαν επίσης στην Αλεξάνδρεια και τη Μίνια, στα νότια, παρόλο που ο μεταβατικός πρόεδρος Άντλι Μανσούρ, σε τηλεοπτικό διάγγελμά του, υποσχέθηκε ότι θα προστατεύσει τη χώρα από το "χάος".

Το βράδυ έχει προγραμματιστεί στο Κάιρο, στην πλατεία Ταχρίρ, διαδήλωση φιλελεύθερων οργανώσεων που θέλουν να πιέσουν ώστε να εφαρμοστεί ο "οδικός χάρτης" για την αποκατάσταση της δημοκρατίας που παρουσίασε ο στρατός μετά την ανατροπή του Μόρσι.

Το σχέδιο αυτό προβλέπει τροποποιήσεις στο αμφιλεγόμενο σύνταγμα και διεξαγωγή βουλευτικών και προεδρικών εκλογών μέσα σε διάστημα 9 μηνών.