Πώς γιόρτασαν οι Νοτιοαφρικανοί τα γενέθλια του Μαντέλα

Λουλούδια παντού, αναμμένα κεριά, τραγούδια και προσευχές πλημμύρισαν σήμερα όλη τη Νότιο Αφρική καθώς οι πολίτες της χώρας γιόρταζαν τα 95 γενέθλια του πρώτου μαύρου αρχηγού του κράτους τους και σύμβολο της ελευθερίας της Νοτίου Αφρικής.

Εκατοντάδες συμπατριώτες του Νέλσον Μαντέλα, συγκεντρώθηκαν έξω από το νοσοκομείο της Πρετόρια, όπου ο Μαντίμπα τους νοσηλεύεται στην εντατική από τις 8 Ιουνίου. Σύμφωνα με τους θεράποντες ιατρούς του, η κατάσταση της υγείας του παρουσιάζει σταθερή βελτίωση, γεγονός που χαροποίσηε ιδιαίτερα τον λαό.

Τιμώντας την Διεθνή Ημέρα Μαντέλα, όπως έχει καθιερωθεί η σημερινή, ο πρόεδρος της Ν.Αφρικής, Τζέικομπ Ζούμα, τίμησε την προσφορά του προκάτοχού του, παραχωρώντας δωρεάν κατοικίες σε οικογένειες που τις  έχουν ανάγκη.

Προς τιμήν των 67 ετών ανιδιοτελούς δράσης του αγωνιστή κατά του απαρτχάιντ, εθελοντές  συμμετείχαν σε ανακαινίσεις σχολείων και ορφανοτροφείων για 67 λεπτά και μοίρασαν φαγητό σε απόρους, μόνο με 67 σεντ .

Επίσης,  μία έκθεση με αφίσες του Νέλσον Μαντέλα άνοιξε τις πύλες της στη Πρετόρια, με 700 πορτραίτα 70 καλλιτεχνών απ’ όλον τον κόσμο.