Ομπάμα: Παρακολουθούμε αυστηρά τις… παρακολουθήσεις

Μία νέα προσπάθεια να καθησυχάσει την αμερικανική κοινή γνώμη σχετικά  με τις αποκάλυψη ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας παρακολουθούσαν εκατομμύρια χρήστες του διαδικτύου, έκανε ο Αμερικανός πρόεδρος. 

Μιλώντας στο δημόσιο δίκτυο PBS, ο Μπαράκ Ομπάμα (η δημοτικότητα του οποίου έπεσε στο 45%)είπε ότι τα απόρρητα προγράμματα ηλεκτρονικής παρακολούθησης πλαισιώνονται αυστηρά από την εκτελεστική, τη νομοθετική και τη δικαστική εξουσίες. 

"Το Κογκρέσο επιβλέπει, τα ομοσπονδιακά δικαστήρια επιβλέπουν", δήλωσε και διευκρίνισε  πως μια ανεξάρτητη επιτροπή για τις ελευθερίες του πολίτη και τα προσωπικά δεδομένα- και η οποία αποτελείται από ανεξάρτητους πολίτες- "θα εξετάζει τη λειτουργία αυτών των προγραμμάτων".

Ο Ομπάμα παραδέχθηκε ότι οι αποκαλύψεις αυτές μπορεί να προκαλέσουν "θεμιτές ανησυχίες" στους Αμερικανούς, όμως είπε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγο ανησυχίας για τους φιλήσυχους πολίτες. 

""Αν είστε Αμερικανός, τότε η NSA δεν ακούει τις τηλεφωνικές συνομιλίες σας και δεν βάζει στόχο τα ιδιωτικά email,  σας εκτός αν έχει δικαστική εντολή για να το πράξει. Αυτός είναι ο κανόνας που ισχύει σήμερα" είπε χαρακτηριστικά. 

Πρόσθεσε, όμως, ότι "αυτό που ο κόσμος πρέπει να καταλάβει για όλα αυτά τα προγράμματα είναι ότι μας επέτρεψαν να αποτρέψουμε συνωμοσίες όχι μόνον εδώ στις ΗΠΑ αλλά και αλλού".