Ανάληψη ευθύνης για την επίθεση με χειροβομβίδα στο ρωσικό προξενείο

Ανάληψη ευθύνης για την επίθεση με χειροβομβίδα στο ρωσικό προξενείο

Δημοσιεύτηκε κείμενο σε γνωστή ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου

Με προκήρυξη σε γνωστή ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου, η οργάνωση «Σκευωρία Εκδίκησης FAI/IRF- Πυρήνας Mikhail Zhlobitsky», ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση με χειροβομβίδα στο ρωσικό προξενείο στο Χαλάνδρι, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 22 Μαρτίου.

Η επίθεση έγινε-όπως αναφέρεται στην ανάληψη ευθύνης- στη μνήμη του αναρχικού Mikhail Zhlobitsky που σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια επίθεσης που πραγματοποίησε ο ίδιος στα γραφεία της FSB (Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας), πυροδοτώντας εκρηκτικό μηχανισμό.

Σε απόσπασμα της ανακοίνωσης, αναφέρεται:

«Η Ρωσία μετά την παλινόρθωση του συστήματος της ελεύθερης αγοράς στη χώρα και την πτώση του κομμουνιστικού ολοκληρωτισμού, έχει εξελιχθεί σε μία νέου τύπου απολυταρχία με δημοκρατικό μανδύα. Για την επανοικοδόμηση του οικονομικού και πολιτικού της γοήτρου, όπως ήταν αναμενόμενο, συνέχισε και συνεχίζει μέχρι σήμερα τις γεωπολιτικές διεκδικήσεις και την υπεράσπιση των συμφερόντων της στις διακρατικές αψιμαχίες. Στην κορυφή της πολιτικής ηγεσίας παραμένει σταθερά ο ίδιος πρόεδρος, ο οποίος πιστός στην παράδοση της προσωποπαγούς Ρωσίας, έχει φροντίσει να δημιουργήσει για τον εαυτό του ένα προφίλ ηγέτη που έχει κάτι από ένδοξο τσάρο και στιβαρό γενικό γραμματέα. Στην κορυφή της οικονομικής ελίτ βρίσκεται μια πανίσχυρη τάξη πάμπλουτων ολιγαρχών, η οποία αποτελεί μία νέα εκδοχή της αριστοκρατίας. Η ορθοδοξία, ο συντηρητισμός και οι παλιές παραδόσεις έχουν μείνει αναλλοίωτες στο χρόνο παρά την αλλαγή των καθεστώτων και αποτελούν τους πυλώνες της νέας φαινομενικά αναγεννημένης Ρωσίας. Αυτοί οι πυλώνες έχουν θεμελιωθεί καλά από τα σοσιαλιστικά χρόνια και έχουν διατηρηθεί σε ένα ασφυκτικό περιβάλλον πολύ έντονου κρατικού αυταρχισμού. Οι παραπάνω έννοιες συνθέτουν το παζλ μιας επίπλαστης κοινωνικής ηθικής, απόρροια της οποίας είναι η πειθάρχηση, η απάθεια και η αδρανοποίηση των πιο καταπιασμένων κοινωνικών ομάδων μέχρι σήμερα. Ενώ ο εθνικισμός και ο σοβινισμός κυριαρχούν στον κοινωνικό χώρο της Ρωσίας, την ίδια στιγμή κάθε ένδειξη αντίθεσης στις κυρίαρχες νόρμες, κάθε ριζοσπαστική έκφανση, κάθε είδος ακτιβισμού, κάθε επιθετική διάθεση προς την εξουσία χτυπιέται ανελέητα από έναν πανίσχυρο κρατικό μηχανισμό, που διατηρεί τα κεκτημένα και τα αντανακλαστικά της σοσιαλιστικής καταστολής. Πιο συγκεκριμένα τον Φεβρουάριο του 2018 αρκετοί αναρχικοί συνελήφθησαν, βασανίστηκαν και προφυλακίστηκαν για κρέμασμα πανό που έγραφε "Η FSB είναι ο κύριος τρομοκράτης" και για την κατηγορία της συμμετοχής στην οργάνωση Narodnaya Samooborona. Λίγους μήνες νωρίτερα η FSB συνέλαβε και βασάνισε 8 αναρχικούς ώστε να ομολογήσουν πως συμμετέχουν στην οργάνωση "Δίκτυο". Η μανία της κρατικής καταστολής για να εξαλείψει την αναρχική δράση δεν σταμάτησε εκεί. Τον περασμένο Φεβρουάριο 10 σύντροφοι τέθηκαν σε κρατική ομηρία κατά τη διάρκεια της οποίας δέχθηκαν ξυλοδαρμούς και ηλεκτροσόκ για να ομολογήσουν την ενοχή τους και να "δώσουν" τους συντρόφους τους. Ο Azat Miftahov ο οποίος κατηγορείται για κατασκευή εκρηκτικών και συμμετοχή στη οργάνωση Narodnaya Samooborona, παρέμεινε στα χέρια του κράτους σε αντίθεση με τους συντρόφους του, που εντέλει αφέθηκαν ελεύθεροι, και βασανίστηκε.

Στις 31 Οκτωβρίου ο 17χρονος αναρχικός Mikhail Zhlobitsky εισβάλλει στα γραφεία της FSB (Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας και διάδοχος της KGB) στο Αρχάγγελσκ πυροδοτώντας εκρηκτικό μηχανισμό, με αποτέλεσμα να προκληθούν σοβαρές ζημιές στο κτίριο, να τραυματιστούν τρεις αξιωματούχοι και να χάσει τη ζωή του ο ίδιος. Όταν η είδηση έφτασε στα αυτιά μας, κυριάρχησε μέσα μας ένα αίσθημα βαθιάς θλίψης για τον θάνατο του αδερφού μας που μπορεί να μην γνωρίσαμε ποτέ, αλλά νιώθουμε ότι τον ξέραμε χρόνια αφού οι επιλογές μας είναι κοινές απέναντι στους ίδιους μισητούς εχθρούς.

Σκευωρία Εκδίκησης FAI/IRF

Πυρήνας "Mikhail Zhlobitsky"»