Πρώην μέλος του ΙΡΑ αποκαλύπτει τους βομβιστές της επίθεσης στο Μπέρμινγχαμ

Πρώην μέλος του ΙΡΑ αποκαλύπτει τους βομβιστές της επίθεσης στο Μπέρμινγχαμ

Το χτύπημα τον Νοέμβρη του 1974 στοίχισε τη ζωή σε 21 ανθρώπους

Έχουν περάσει 45 χρόνια από την πολύνεκρη βομβιστική επίθεση των μελών του ΙΡΑ στο Μπέρμινγχαμ, που είχε σαν αποτέλεσμα τον τραγικό θάνατο 21 πολιτών και τον τραυματισμό τουλάχιστον 180 ατόμων. Η επίθεση έγινε στις παμπ Mulberry Bush και Tavern in the Town στις 21 Νοεμβρίου 1974 και σήμερα δόθηκαν στη δημοσιότητα τα ονόματα τεσσάρων δραστών που θεωρούνται ότι είχαν άμεση εμπλοκή στο χτύπημα.

Σύμφωνα με την Daily Mail, ένα πρώην μέλος του ΙΡΑ που ονομάζεται στο δικαστήριο ως «μάρτυρας Ο» για λόγους ασφαλείας, έδωσε πολύτιμα στοιχεία για όσους ήταν πίσω από την πολύνεκρη επίθεση, δίνοντας τέσσερα ονόματα και τα παρατσούκλια άλλων δύο ατόμων, προφανώς με τις «ευλογίες» του ΙΡΑ.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι ο Seamus McLoughlan ήταν ο διοικητής του ΙΡΑ στον τομέα του Μπέρμινγχαμ εκείνη την εποχή και ήταν εκείνος που επέλεξε τους στόχους. Ο Mick Murray και ο Michael Hayes αποτελούσαν μέλη της ομάδας που έβαλε τις βόμβες ενώ ακόμα ένας, ο James Gavin είχε ενεργή ανάμιξη.

Ωστόσο οι Murray, McLoughlan και Gavin έχουν πλέον πεθάνει ενώ ο Hayes - που είχε απολογηθεί δημόσια λέγοντας ότι ήταν στην ομάδα της επίθεσης αλλά δεν έβαλε εκείνος τις βόμβες- προστατεύεται από την ειρηνευτική συνθήκη της Μεγάλης Παρασκευής (μεταξύ βρετανικής κυβέρνησης και ΙΡΑ) και δεν μπορεί να συλληφθεί.

Να σημειωθεί δε, ότι στην κηδεία του McLoughlin το 2014, είχαν αποδοθεί «τιμές» από μασκοφόρους άνδρες που πυροβολούσαν στον αέρα...

Το 1975 έξι άτομα καταδικάστηκαν για την επίθεση, γνωστοί ως «the Birmingham Six», αλλά αθωώθηκαν 16 χρόνια μετά. Πρόκειται για την μεγαλύτερη εγκληματική ενέργεια στη Βρετανία που δεν έχει ακόμα διαλευκανθεί.

Ο «μάρτυρας Ο» είπε ότι του δόθηκε η άδεια να ονοματίσει τα παραπάνω πρόσωπα από τους τωρινούς επικεφαλείς του ΙΡΑ στο Δουβλίνο.