Ομπάμα: Ημέρα ντροπής για τις ΗΠΑ η καταψήφιση του νόμου περί όπλων

"Αυτή είναι μια ημέρα ντροπής για την Ουάσινγκτον" δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, λίγη ώρα αφότου η Γερουσία απέρριψε την πρόταση νόμου που θα καθιστούσε υποχρεωτικούς τους ελέγχους του ιστορικού, όσων επιθυμούν να αγοράσουν όπλο. Ο Ομπάμα κατήγγειλε με κατηγορηματικό τρόπο, τη στάση "μιας μειονότητας γερουσιαστών" που όπως είπε "λένε συνειδητά ψέματα", ώστε να εκτροχιαστεί η ιστορική μεταρρύθμιση. Διαμήνυσε πάντως ότι η προσπάθεια για τον έλεγχο της οπλοκατοχής δεν τελείωσε εδώ και θα συνεχιστεί.

Ο Μπαράκ Ομπάμα τη στιγμή της σύντομης ομιλίας του, είχε δεξιά και αριστερά του συγγενείς των θυμάτων της πρωτοφανούς σφαγής στο δημοτικό σχολείο του Νιουτάουν στο Κονέκτικατ, όπου από τα πυρά ενός νεαρού άντρα, σκοτώθηκαν 20 παιδιά ηλικίας 6 και 7 ετών.

Κατά τη διάρκεια της ανακοίνωσης του προέδρου των ΗΠΑ πολλοί από τους γονείς των θυμάτων ήταν εμφανώς δακρυσμένοι.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών είχε ζητήσει πιο έντονα από ποτέ τη μεταρρύθμιση στην οπλοκατοχή μετά την πρωτοφανή σφαγή των μαθητών τον περασμένο Δεκέμβριο. Όμως η καταψήφιση του μέτρου είναι ένα σημαντικό πλήγμα στην ουσία της μεταρρύθμισης που προωθεί ο Ομπάμα εδώ και τέσσερις μήνες για την πάταξη της βίας με την χρήση όπλων.

54 Γερουσιαστές ψήφισαν υπέρ της εισαγωγής των εξονυχιστικών ελέγχων στο ιστορικό όσων επιθυμούν να αγοράσουν πυροβόλα όπλα. 46 ψήφισαν κατά αλλά το μέτρο χρειαζόταν τουλάχιστον 60 ψήφους για να περάσει. Παρ' ότι οι Δημοκρατικοί έχουν πλειοψηφία στη Γερουσία, τέσσερις βουλευτές τους ψήφισαν κατά του μέτρου αυτού.

Άλλες ψηφοφορίες για άλλες πιο μετριοπαθείς τροποποιήσεις προβλέπεται να διεξαχθούν αργότερα.