Μπομπ Μπίμον: Ο άνθρωπος που μπορούσε να πετάξει

Συνεχίζοντας το αφιέρωμα του news.gr στα άλματα του στίβου, θα ασχοληθούμε με το παλαιότερο όλων, εκείνο που εξασκήθηκε και ως άλμα εις μήκος άνευ φοράς από τον Κώστα Τσικλητήρα στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 1896, αλλά δε γνώρισε την ίδια επιτυχία.

Μιλώντας για άλμα εις μήκος, πάντως, διαχρονικά μνημονεύουμε τον Μπομπ Μπίμον. Ο Αμερικανός άλτης σηκώνει στους ώμους του, 116 χρόνια Ολυμπιακής ιστορίας για το αγώνισμα του μήκους και όχι άδικα.

Κατάφερε να γράψει το όνομά του με χρυσά γράμματα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μεξικού το 1968, όταν σημείωσε το... αδιανόητο για την εποχή 8,90 μ.

Χρόνια αργότερα από εκείνη την ιστορική για το αγώνισμα ημέρα, αποκάλυψε την... αταξία του. "Έκανα έρωτα το βράδυ. Βγήκα στο ταρτάν και σκεφτόμουν: Μπομπ, μόλις εξανέμισες όλες σου τις ελπίδες για το χρυσό μετάλλιο", δήλωσε.

Στο πρώτο άλμα πήδησε κιόλας στα 8.90 μέτρα. Ήταν τα εγκαίνια του νέου συστήματος καταμέτρησης αλμάτων κι ο Μπίμον το έβγαλε... άχρηστο στην πρεμιέρα του. Οι κριτές είχαν υπολογίσει μετρήσεις μέχρι τα 8,50 μέτρα. Ποιος περίμενε τέτοια βελτίωση του Παγκοσμίου Ρεκόρ, άλλωστε; Οι κριτές, μετά τον αρχικό αιφνιδιασμό, χρησιμοποίησαν την πατροπαράδοτη μέθοδο της κορδέλας. Μόλις ανακοινώθηκε η εκπληκτική απόδοση, ο ίδιος ο Μπίμον έπαθε αποπληξία και κατέρρευσε. Ήταν πια "ο άνθρωπος που μπορούσε να πετάξει"...

Χρειάστηκε να περάσουν 23 ολόκληρα χρόνια για να καταφέρει να καταρρίψει κάποιος αθλητής το ρεκόρ του Μπίμον. Αυτός ήταν ο επίσης Αμερικανός Μάικ Πάουελ στο Τόκιο στις 30 Αυγούστου του 1991, με επίδοση 8,95 μέτρα, που διατηρείται ακόμη ως το παγκόσμιο ρεκόρ στο άλμα εις μήκος.